Kontakta Maja Beskowgymnasiet

Maja Beskowgymnasiet
Telefon: 090-16 29 00

Besöksadress: Fridhemsvägen 2, 903 37 Umeå

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Nationellt godkända idrottsutbildningar

Umeå Elitidrottsgymnasium består av fjorton nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) och två riksidrottsgymnasier (RIG) med totalt cirka 400 elever.  

De nationellt godkända utbildningarna (NIU) finns enbart på av specialidrottsförbunden och skolverket utvalda gymnasieskolor. Utbildningarna är framtagna för att du på ett bra sätt ska kunna kombinera elitidrottsträning med din gymnasieutbildning. Idrottskursernas sammansättning i programmen innebär också att du får en fördjupad praktisk och teoretisk kunskap inom idrottens område.

NIU erbjuds i följande idrotter:

​Badmintonöppnas i nytt fönsterBasketöppnas i nytt fönsterFotbollöppnas i nytt fönsterFriidrottöppnas i nytt fönsterGolföppnas i nytt fönster, Handbollöppnas i nytt fönster, Innebandyöppnas i nytt fönster, Ishockeyöppnas i nytt fönster, Karateöppnas i nytt fönster, Simning,öppnas i nytt fönster Tennisöppnas i nytt fönster, Triathlonöppnas i nytt fönsterTruppgymnastiköppnas i nytt fönster och Volleyboll/beachvolleybollöppnas i nytt fönster.
På Umeå Elitidrottsgymnasium erbjuds även Idrott och hälsa specialisering längdskidåkning 200-400 poäng beroende på val av program.

Poängplan

Gemensamt på programmen är specialidrotten som är exklusivt för elever på Umeå Elitidrottsgymnasium (NIU och RIG). Specialidrott finns alltså inte på någon annan gymnasieskola i Umeå.

Specialidrotten består av:

  • Idrottsspecialisering 1; 100p
  • Idrottsspecialisering 2; 100p
  • Idrottsspecialisering 3; 100p
  • Tränings- och tävlingslära 1; 100p

Specialidrotten genomförs på förmiddagarna för att du ska kunna tillgodogöra dig träningen så bra som möjligt och vara redo för ny träning på eftermiddagen/kvällen med din förening.

Ansökan

Ansökan till Umeå Elitidrottsgymnasium görs i två steg. Dels ska du under hösten 2021 söka en idrott (se datum nedan) via respektive specialidrottsförbund (Läs mer under din idrott)öppnas i nytt fönster och bli antagen och dels ska du söka till ett gymnasieprogram (under perioden 12 jan-11 feb 2022). Obs! Du måste vara antagen till en idrott för att din ansökan till ett program på Umeå Elitidrottsgymnasium ska vara giltig.

Obs! När du ska söka till ett program på Umeå Elitidrottsgymnasium är skolkoden 77713695. (Maja Beskowgymnasiet har en annan skolkod)

15 okt
Riksfriidrottsgymnasiet samt NIU Friidrott.
1 dec
Riksinnebandygymnasietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samt övriga NIU-idrotter.

Respektive NIU-idrott kommer att kalla sökande till tester och samtal. Antagningsbesked kommer beroende på idrott att ges senast 31 januari 2022.

Obs! Under pandemin förra året så kunde inte uttagningsdagarna hållas som planerat i december. Dessa genomfördes istället i januari. Även formen för uttagningarna såg annorlunda ut mot tidigare år med mindre grupper åt gången. Mer information om vad som kommer att gälla för just dig och din idrott det här läsåret får du närmare.

Om du är skriven i Västerbotten
Ansökan till gymnasieprogram sker, oavsett om du blivit antagen till NIU eller RIG, via www.gymnasieintagningen.nu Obs! Umeå Elitidrottsgymnasiums skolkod är 77713695.

Om du inte är skriven i Västerbotten gör du din ansökan till Umeå Elitidrottsgymnasium via din hemkommuns antagningsenhet, som i sin tur skickar din ansökan vidare till Västerbottens antagningsenhet (i Vindeln). Obs! Umeå Elitidrottsgymnasiums skolkod är 77713695.

Henrik Ragnvaldsson
rektor Umeå Elitidrottsgymnasium
070-316 93 41

henrik.ragnvaldsson@umea.se


Torbjörn Sjögren
idrottssamordnare
070-386 58 30

torbjorn.sjogren@umea.se


Karin Figaro
studie- och yrkesvägledare
090-16 29 40, 070-375 24 07

karin.figaro@umea.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 augusti 2021
Publicerad: 28 februari 2018
Sidan publicerad av: Marie Nygren