Umeå Elitidrottsgymnasium

Kontakta Maja Beskowgymnasiet

Maja Beskowgymnasiet
Telefon: 090-16 29 00

Besöksadress: Fridhemsvägen 2, 903 37 Umeå

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Bild

Elever som läser vid de Nationellt godkända idrottsutbildningarna (NIU), Riksinnebandygymnasiet (RIG) och Riksfriidrottsgymnasiet (FIG) vistas i en miljö som genomsyras av "elit". Vi har en specialbyggd organisation med välutbildade lärare och instruktörer.

Umeå Elitidrottsgymnasium består av fjorton nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU)öppnas i nytt fönster och två riksidrottsgymnasier (RIG) öppnas i nytt fönstermed totalt cirka 400 elever. Umeå Elitidrottsgymnasium håller till på Maja Beskowgymnasiet, ca 15 minuters promenad österut från centrala Umeå.

Umeå Elitidrottsgymnasium har lång erfarenhet av att kombinera idrott och studier och är en av Sveriges största skolor inom idrottsutbildningar. I och med att skollagen tydliggör att utbildning inom idrott ska ha en tydlig elitidrottskaraktär bildades till hösten 2013 en egen enhet, Elitidrottsgymnasiet. Målsättningen är att erbjuda Sveriges bästa lösning för att kombinera elitidrott och studier.

Om du inte skulle antas till Umeå Elitidrottsgymnasium på Maja Beskowgymnasiet så erbjuder Umeå kommun Idrott och hälsa specialisering på Maja Beskowgymnasiet samt Idrottsgymnasiumöppnas i nytt fönster på Dragonskolan. 

Träning på elitnivå

Vi har fantastiska träningsmöjligheter i lokaler som vi disponerar hela dagarna; ett nybyggt och välutrustat gym på skolan och flera specialidrottshallar.

Här finns några av Sveriges mest meriterade tränare som arbetar tillsammans för att lära av varandra och nyttja varandras styrkor för att ge eleven en så bra utveckling som möjligt.

Umeå Elitidrottsgymnasium erbjuder följande program:

Barn- och Fritidsprogrammetöppnas i nytt fönster med inriktning Fritid och hälsa*
Ekonomiprogrammetöppnas i nytt fönster med inriktning Ekonomi
Naturvetenskapsprogrammetöppnas i nytt fönster med inriktning Naturvetenskap
Teknikprogrammetöppnas i nytt fönster med inriktning Teknikvetenskap

* Inriktningen Fritid och hälsa på Umeå Elitidrottsgymnasium är utbildningen för dig som är intresserad av ledarskap, träning, friskvård och hälsa. Programmet innehåller även de kurser som ger grundläggande behörighet för universitet och högskola. 

Ansökan

Ansökan till Umeå Elitidrottsgymnasium görs i två steg. Dels ska du söka till en idrott (se datum nedan) via respektive specialidrottsförbund (Läs mer under din idrott)öppnas i nytt fönster och dels ska du söka till ett gymnasieprogram (under perioden 10 jan-10 feb 2021). Obs! När du ska söka till ett program på Umeå Elitidrottsgymnasium är skolkoden 77713695. (Maja Beskowgymnasiet har en annan skolkod)

15 okt
Riksfriidrottsgymnasiet samt NIU Friidrott.
1 dec
Riksinnebandygymnasietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samt övriga NIU-idrotter.

Respektive NIU-idrott kommer att kalla sökande till tester och samtal. Antagningsbesked kommer beroende på idrott att ges senast 31 januari 2021.

Obs! Under rådande pandemi så kommer uttagningsdagar inte kunna hållas som tänkt i december. Dessa planeras istället till januari beroende hur pandemin utvecklas. Även formen för uttagningarna kan se lite annorlunda ut mot tidigare år med mindre grupper åt gången. Alla som ansökt till Umeå Elitidrottsgymnasium kommer att få en återkoppling från respektive idrott.

Obs! Du måste bli antagen till en idrott för att kunna söka och bli antagen till något av programmen som erbjuds på Umeå Elitidrottsgymnasium. Har du hunnit skickat in en ansökan till skolan och sedan inte blir antagen till din idrott måste du själv gå in och ändra din skol/programansökan - annars riskerar du att inte ha en giltig ansökan till gymnasiet.

Om du är skriven i Västerbotten
Ansökan till gymnasieprogram sker, oavsett om du blivit antagen till NIU eller RIG, via www.gymnasieintagningen.nu Obs! Umeå Elitidrottsgymnasiums skolkod är 77713695.

Om du inte är skriven i Västerbotten gör du din ansökan till Umeå Elitidrottsgymnasium via din hemkommuns antagningsenhet, som i sin tur skickar din ansökan vidare till Västerbottens antagningsenhet (i Vindeln). Obs! Umeå Elitidrottsgymnasiums skolkod är 77713695.

Henrik Ragnvaldsson
rektor Umeå Elitidrottsgymnasium
070-316 93 41

henrik.ragnvaldsson@umea.se


Torbjörn Sjögren
idrottssamordnare
070-386 58 30

torbjorn.sjogren@umea.se


Karin Figaro
studie- och yrkesvägledare
090-16 29 40, 070-375 24 07

karin.figaro@umea.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 mars 2021
Publicerad: 27 september 2018
Sidan publicerad av: Marie Nygren