Umeå Elitidrottsgymnasium

Kontakta Maja Beskowgymnasiet

Maja Beskowgymnasiet
Telefon: 090-16 29 00

Besöksadress: Fridhemsvägen 2, 903 37 Umeå

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Bild

Umeå Elitidrottsgymnasium består av tretton nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) Öppnas i nytt fönster. och två riksidrottsgymnasier (RIG) Öppnas i nytt fönster.med totalt cirka 400 elever. Umeå Elitidrottsgymnasium är den enda skolan i Umeå som är godkänd av skolverket att bedriva NIU- och RIG-utbildningar. Umeå Elitidrottsgymnasium håller till på Maja Beskowgymnasiet, ca 15 minuters promenad österut från centrala Umeå.

Elever som läser vid de Nationellt godkända idrottsutbildningarna (NIU), Riksinnebandygymnasiet (RIG) och Riksfriidrottsgymnasiet (FIG) vistas i en miljö som genomsyras av "elit". Vi har en specialbyggd organisation med välutbildade lärare och instruktörer.

Umeå Elitidrottsgymnasium har lång erfarenhet av att kombinera idrott och studier och är Sveriges näst största skola inom elitidrottsutbildningar. I och med att skollagen tydliggör att utbildning inom idrott ska ha en tydlig elitidrottskaraktär bildades till hösten 2013 en egen enhet, Umeå Elitidrottsgymnasium. Målsättningen är att erbjuda Sveriges bästa lösning för att kombinera elitidrott och studier.

Om du inte skulle antas till Umeå Elitidrottsgymnasium på Maja Beskowgymnasiet så erbjuder Umeå kommun Idrott och hälsa specialisering på Maja Beskowgymnasiet samt på Dragonskolan. 

Träning på elitnivå

Vi har fantastiska träningsmöjligheter i lokaler som vi disponerar hela dagarna bland annat ett nybyggt och välutrustat gym på skolan och flera specialidrottshallar.

Här finns några av Sveriges mest meriterade tränare som arbetar tillsammans för att lära av varandra och nyttja varandras styrkor för att ge dig som elev en så bra utveckling som möjligt.

Umeå Elitidrottsgymnasium erbjuder följande program:

Barn- och Fritidsprogrammet Öppnas i nytt fönster. med inriktning Fritid och hälsa*
Ekonomiprogrammet Öppnas i nytt fönster. med inriktning Ekonomi eller Juridik
Naturvetenskapsprogrammet Öppnas i nytt fönster. med inriktning Naturvetenskap
Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Beteendevetenskap (NYTT inför hösten 2024!)
Teknikprogrammet Öppnas i nytt fönster. med inriktning Informations- och medieteknik

* Inriktningen Fritid och hälsa på Umeå Elitidrottsgymnasium är utbildningen för dig som är intresserad av ledarskap, träning, friskvård och hälsa. Programmet innehåller även de kurser som ger grundläggande behörighet för universitet och högskola. 

Ansökan

Ansökan till Umeå Elitidrottsgymnasium görs i två steg. Dels ska du under hösten 2023 söka en idrott (se datum nedan) via respektive specialidrottsförbund (Läs mer under din idrott) Öppnas i nytt fönster. och bli antagen och dels ska du söka till ett gymnasieprogram (under perioden jan-feb 2024 alternativt under omvalsprioden apr-maj 2024). Obs! Du måste vara antagen till en idrott för att din ansökan till ett program på Umeå Elitidrottsgymnasium ska vara giltig.

Obs! När du ska söka till ett program på Umeå Elitidrottsgymnasium är skolkoden 77713695. (Maja Beskowgymnasiet har en annan skolkod)

15 okt
Riksfriidrottsgymnasiet samt NIU Friidrott.
1 dec
Riksinnebandygymnasiet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt övriga NIU-idrotter.

Respektive NIU-idrott kommer att kalla sökande till tester och samtal. Antagningsbesked kommer beroende på idrott att ges senast 31 januari 2024.

Om du är skriven i Västerbotten
Ansökan till gymnasieprogram sker, oavsett om du blivit antagen till NIU eller RIG, via www.gymnasieintagningen.nu Obs! Umeå Elitidrottsgymnasiums skolkod är 77713695.

Om du inte är skriven i Västerbotten gör du din ansökan till Umeå Elitidrottsgymnasium via din hemkommuns antagningsenhet, som i sin tur skickar din ansökan vidare till Västerbottens antagningsenhet (i Vindeln). Obs! Umeå Elitidrottsgymnasiums skolkod är 77713695.

Här kan du läsa mer om de samverkansavtal som finns. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Om du inte är skriven i Västerbotten kan ett samverkansavtal behöva tecknas med din hemkommun.

Henrik Ragnvaldsson
rektor Umeå Elitidrottsgymnasium
070-316 93 41

henrik.ragnvaldsson@umea.se


Torbjörn Sjögren
idrottssamordnare
070-386 58 30

torbjorn.sjogren@umea.se


Caroline Henriksson
studie- och yrkesvägledare
090-16 29 40, 070-375 24 07

caroline.henriksson@umea.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 november 2023
Sidan publicerad av: Marie Nygren