Riksidrottsgymnasium

Kontakta Maja Beskowgymnasiet

Maja Beskowgymnasiet

Besöksadress: Fridhemsvägen 2, 903 37 Umeå

Umeå Elitidrottsgymnasium består av fjorton nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) och två riksidrottsgymnasier (RIG) med totalt cirka 360 elever.

De nationellt godkända utbildningarna finns enbart på av specialidrottsförbunden och Skolverket utvalda gymnasieskolor. Utbildningarna är framtagna för att du på ett bra sätt skall kunna kombinera elitidrottsträning med din gymnasieutbildning. Idrottskursernas sammansättning i programmen innebär också att du får en fördjupad praktisk och teoretisk kunskap inom idrottens område.

Två Riksidrottsgymnasier

Riksfriidrottsgymnasietöppnas i nytt fönster
Riksinnebandygymnasiet öppnas i nytt fönster

Poängplan

Gemensamt på programmen är specialidrotten som är exklusivt för elever på Umeå Elitidrottsgymnasium (NIU och RIG). Specialidrott finns alltså inte på någon annan gymnasieskola i Umeå.

Specialidrotten består av:

• Idrottsspecialicering 1; 100p
  • Idrottsspecialicering 2; 100p
  • Idrottsspecialicering 3; 100p
  • Tränings- och tävlingslära 1; 100p

Specialidrotten genomförs på förmiddagarna för att du ska kunna tillgodogöra dig träningen så bra som möjligt och vara redo för ny träning på eftermiddagen/kvällen med din förening.

Ansökan

Ansökan till Umeå Elitidrottsgymnasium görs i två steg. Dels ska du söka till en idrott och dels ska du söka till ett gymnasieprogram.
Sista ansökningsdag till Riksgymnasiet Friidrott är 15 oktober och för Riksgymnasiet Innebandy är 1 december.

Ansökan sker i regel via respektive specialidrottsförbund. Ni hittar mer information på vår hemsida under er idrott.

De flesta idrotter kommer att kalla sökande till tester och samtal. Antagningsbesked kommer beroende på idrott att ges senast den 31 januari, 2019.

Ansökan till gymnasieprogram sker, oavsett om du blivit antagen till NIU eller RIG, via www.gymnasieintagningen.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om du som elev är skriven i Västerbotten.

Om du som elev inte är skriven i Västerbotten gör du din ansökan till Umeå Elitidrottsgymnasium via din hemkommuns antagningsenhet, som i sin tur skickar din ansökan vidare till Västerbottens antagningsenhet (i Vindeln).

Henrik Ragnvaldsson

Torbjörn Sjögren