Kontakta Maja Beskowgymnasiet

Maja Beskowgymnasiet

Besöksadress: Fridhemsvägen 2, 903 37 Umeå

Riksfriidrottsgymnasiet

Att hitta en väl fungerande lösning för friidrottssatsning kombinerat med gymnasiestudier är för många ungdomar helt avgörande för om det överhuvudtaget skall bli någon fortsatt friidrottssatsning under de övre tonåren.

För att möjliggöra detta har Svensk Friidrott inrättat speciella så kallade Riks-FIG på sex orter runtom i landet som är kvalitetssäkrade av Riksidrottsförbundet (RF)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Svenska Friidrottsförbundet (SFIF)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ett av dessa Riks-FIG är FIG Umeå.

Ett Riks-FIG är ett gymnasium med intagning av elever från hela landet till orter där förutsättningar skapats för att träna friidrott på hög nivå parallellt med studierna.

• På Riks-FIG erbjuds optimala förutsättningar för att kombinera studier med friidrottsträning med sikte på internationell elit som junior och/eller senior
  • På Riks-FIG finns anställda friidrottstränare/-lärare för vilka skolan får bidrag från RF
  • Tränartätheten på Riks-FIG är en heltidstjänst per ca 10 elever
  • På Riks-FIG Umeå läser eleverna 400 poäng i ämnet specialidrott
  • Elever på Riks-FIG har rätt till inackorderingsbidrag från sin hemkommun

FIG är i första hand för dig som ska börja gymnasiet men det går även bra att söka om du ska börja tvåan eller trean. SFIF tar för givet att DU som söker till FIG Umeå gör det i samråd med din förening.

Ansökan
Ansökan till FIG Umeå görs via denna länk senast 15 oktober.  länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

RF:s information om Riksidrottsgymnasiernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Svenska Friidrottsförbundets information om RIGlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ansökan till Umeå Elitidrottsgymnasium görs i två steg. Dels ska du söka till en idrott (se datum nedan) via respektive specialidrottsförbund (Läs mer under din idrott)öppnas i nytt fönster och dels ska du söka till ett gymnasieprogram (under perioden 10 jan-10 feb 2021). Obs! När du ska söka till ett program på Umeå Elitidrottsgymnasium är skolkoden 77713695. (Maja Beskowgymnasiet har en annan skolkod)

Riksfriidrottsgymnasiet samt NIU Friidrott.
1 dec
Riksinnebandygymnasietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samt övriga NIU-idrotter.

Respektive NIU-idrott kommer att kalla sökande till tester och samtal. Antagningsbesked kommer beroende på idrott att ges senast 31 januari 2021.

Obs! Under rådande pandemi så kommer uttagningsdagar inte kunna hållas som tänkt i december. Dessa planeras istället till januari beroende hur pandemin utvecklas. Även formen för uttagningarna kan se lite annorlunda ut mot tidigare år med mindre grupper åt gången. Alla som ansökt till Umeå Elitidrottsgymnasium kommer att få en återkoppling från respektive idrott.

Obs! Du måste bli antagen till en idrott för att kunna söka och bli antagen till något av programmen som erbjuds på Umeå Elitidrottsgymnasium. Har du hunnit skickat in en ansökan till skolan och sedan inte blir antagen till din idrott måste du själv gå in och ändra din skol/programansökan - annars riskerar du att inte ha en giltig ansökan till gymnasiet.

Om du är skriven i Västerbotten
Ansökan till gymnasieprogram sker, oavsett om du blivit antagen till NIU eller RIG, via www.gymnasieintagningen.nu Obs! Umeå Elitidrottsgymnasiums skolkod är 77713695.

Om du inte är skriven i Västerbotten gör du din ansökan till Umeå Elitidrottsgymnasium via din hemkommuns antagningsenhet, som i sin tur skickar din ansökan vidare till Västerbottens antagningsenhet (i Vindeln). Obs! Umeå Elitidrottsgymnasiums skolkod är 77713695.

Henrik Ragnvaldsson
rektor Umeå Elitidrottsgymnasium