Kontakta Maja Beskowgymnasiet

Maja Beskowgymnasiet

Besöksadress: Fridhemsvägen 2, 903 37 Umeå

Riksfriidrottsgymnasiet

Att hitta en väl fungerande lösning för friidrottssatsning kombinerat med gymnasiestudier är för många ungdomar helt avgörande för om det överhuvudtaget skall bli någon fortsatt friidrottssatsning under de övre tonåren.

För att möjliggöra detta har Svensk Friidrott inrättat speciella så kallade Riks-FIG på sex orter runtom i landet som är kvalitetssäkrade av Riksidrottsförbundet (RF) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Svenska Friidrottsförbundet (SFIF) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ett av dessa Riks-FIG är FIG Umeå.

Ett Riks-FIG är ett gymnasium med intagning av elever från hela landet till orter där förutsättningar skapats för att träna friidrott på hög nivå parallellt med studierna.

• På Riks-FIG erbjuds optimala förutsättningar för att kombinera studier med friidrottsträning med sikte på internationell elit som junior och/eller senior
  • På Riks-FIG finns anställda friidrottstränare/-lärare för vilka skolan får bidrag från RF
  • Tränartätheten på Riks-FIG är en heltidstjänst per ca 10 elever
  • På Riks-FIG Umeå läser eleverna 400 poäng i ämnet specialidrott
  • Elever på Riks-FIG har rätt till inackorderingsbidrag från sin hemkommun

FIG är i första hand för dig som ska börja gymnasiet men det går även bra att söka om du ska börja tvåan eller trean. SFIF tar för givet att DU som söker till FIG Umeå gör det i samråd med din förening.

Ansökan
Ansökan till FIG Umeå görs via denna länk senast 15 oktober.   Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

RF:s information om Riksidrottsgymnasierna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska Friidrottsförbundets information om RIG Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan till Umeå Elitidrottsgymnasium görs i två steg. Dels ska du under hösten 2021 söka en idrott (se datum nedan) via respektive specialidrottsförbund (Läs mer under din idrott) Öppnas i nytt fönster. och bli antagen och dels ska du söka till ett gymnasieprogram (under perioden 12 jan-11 feb 2022). Obs! Du måste vara antagen till en idrott för att din ansökan till ett program på Umeå Elitidrottsgymnasium ska vara giltig.

Obs! När du ska söka till ett program på Umeå Elitidrottsgymnasium är skolkoden 77713695. (Maja Beskowgymnasiet har en annan skolkod)

Riksfriidrottsgymnasiet samt NIU Friidrott.
1 dec
Riksinnebandygymnasiet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt övriga NIU-idrotter.

Respektive NIU-idrott kommer att kalla sökande till tester och samtal. Antagningsbesked kommer beroende på idrott att ges senast 31 januari 2022.

Obs! Under pandemin förra året så kunde inte uttagningsdagarna hållas som planerat i december. Dessa genomfördes istället i januari. Även formen för uttagningarna såg annorlunda ut mot tidigare år med mindre grupper åt gången. Mer information om vad som kommer att gälla för just dig och din idrott det här läsåret får du närmare.

Om du är skriven i Västerbotten
Ansökan till gymnasieprogram sker, oavsett om du blivit antagen till NIU eller RIG, via www.gymnasieintagningen.nu Obs! Umeå Elitidrottsgymnasiums skolkod är 77713695.

Om du inte är skriven i Västerbotten gör du din ansökan till Umeå Elitidrottsgymnasium via din hemkommuns antagningsenhet, som i sin tur skickar din ansökan vidare till Västerbottens antagningsenhet (i Vindeln). Obs! Umeå Elitidrottsgymnasiums skolkod är 77713695.

Henrik Ragnvaldsson
rektor Umeå Elitidrottsgymnasium