Kontakta Maja Beskowgymnasiet

Maja Beskowgymnasiet
Telefon: 090-16 29 00

Besöksadress: Fridhemsvägen 2, 903 37 Umeå

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Basket

Umeå Elitidrottsgymnasium i samarbete med Västerbottens Basketdistriktsförbund erbjuder dig möjligheten att kombinera elitinriktad basketträning med gymnasiestudier.

Umeå Elitidrottsgymnasium är från och med höstterminen 2011 av Skolverket och Svenska Basketbollsförbundet en certifierad Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU). Certifieringen innebär bland annat att våra tränare håller högsta klass och att vi har ett idrottsanpassat schema och bra lokaler.

Basketträning

Målet med NIU i Umeå är att kunna ge våra elever de förutsättningar som krävs för att kunna kombinera skola och basket på bästa sätt. Umeå Elitidrottsgymnasium tillsammans med Västerbottens BDF lägger grunden för att du ska ha möjligheten att spela basket på högsta nivå. Utbildningen syftar till att utveckla dig individuellt som basketspelare och den praktiska delen kommer därför i huvudsak att inriktas mot teknikträning.

All träning sker på förmiddagarna i form av tre pass basketspecifikt och ett, två eller tre pass styrketräning. Basketträningen sker i Umeå Energi Arena Vatten. Spelarna fortsätter att träna kvällstid med sin förening, alternativt erbjuds de träning och spel i lokal förening.

Jerry Selberg - Huvudansvarig/tränare för Umeå Elitidrottsgymnasiums nationellt godkända Basketutbildning. Jerry har över 30 års erfarenhet av basket som spelare i Sveriges högsta serier med bl.a. Alvik, Täby och i Svenska landslaget. Han har såväl flera SM-guld som spel i EM på sin meritlista. Som tränare ledde han på slutet av 90-talet Umeå Nordics till landets högsta serie Basketligan. Jerry är utbildad förbundstränare och har genomgått Elittränarutbildningen, Sveriges högsta tränarutbildning inom Basket, samt är även utbildad idrottslärare.

Eva-Lotta Strömsten - Tränare på Umeå Elitidrottsgymnasiums nationellt godkända Basketutbildning. Eva-Lotta har varit aktiv inom basket som spelare och ledare på olika nivåer, från barn och ungdomar upp till seniornivå. Hon har även varit tränare inom Svenska Basketförbundets region- och landslagsverksamhet. Eva-Lotta är utbildad förbundstränare, samt är även utbildad lärare.

Ansökan

Ansökan till NIU Basket görs via denna länk senast 1 december. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan till Umeå Elitidrottsgymnasium görs i två steg. Dels ska du under hösten 2023 söka en idrott (se datum nedan) via respektive specialidrottsförbund (Läs mer under din idrott) Öppnas i nytt fönster. och bli antagen och dels ska du söka till ett gymnasieprogram (under perioden jan-feb 2024 alternativt under omvalsprioden apr-maj 2024). Obs! Du måste vara antagen till en idrott för att din ansökan till ett program på Umeå Elitidrottsgymnasium ska vara giltig.

Obs! När du ska söka till ett program på Umeå Elitidrottsgymnasium är skolkoden 77713695. (Maja Beskowgymnasiet har en annan skolkod)

15 okt
Riksfriidrottsgymnasiet samt NIU Friidrott.
1 dec
Riksinnebandygymnasiet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt övriga NIU-idrotter.

Respektive NIU-idrott kommer att kalla sökande till tester och samtal. Antagningsbesked kommer beroende på idrott att ges senast 31 januari 2024.

Om du är skriven i Västerbotten
Ansökan till gymnasieprogram sker, oavsett om du blivit antagen till NIU eller RIG, via www.gymnasieintagningen.nu Obs! Umeå Elitidrottsgymnasiums skolkod är 77713695.

Om du inte är skriven i Västerbotten gör du din ansökan till Umeå Elitidrottsgymnasium via din hemkommuns antagningsenhet, som i sin tur skickar din ansökan vidare till Västerbottens antagningsenhet (i Vindeln). Obs! Umeå Elitidrottsgymnasiums skolkod är 77713695.

Här kan du läsa mer om de samverkansavtal som finns. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Om du inte är skriven i Västerbotten kan ett samverkansavtal behöva tecknas med din hemkommun.

Jerry Selberg
lärare specialidrott
070-205 93 34
jerry.selberg@umea.se

Henrik Ragnvaldsson
rektor Umeå Elitidrottsgymnasium
070-316 93 41
henrik.ragnvaldsson@umea.se


Torbjörn Sjögren
idrottssamordnare
070-386 58 30
torbjorn.sjogren@umea.se


Caroline Henriksson
studie- och yrkesvägledare
090-16 29 40, 070-375 24 07
caroline.henriksson@umea.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 augusti 2023
Sidan publicerad av: Marie Nygren