Om skolan

Kontakta Dragonskolan

Dragonskolan
Telefon: 090-16 24 20

Besöksadress: Dragongatan 1, 903 22 Umeå

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Dragonskolan är en av Sveriges största gymnasieskolor. Här möts mer än hälften av Umeås gymnasieungdomar varje dag. Vi har Umeås största programutbud och erbjuder utbildningar av hög kvalitet inom det område som intresserar dig.

Våra kärnvärden ”Öppen och Ljus” symboliserar att vår skola är öppen för alla och att vi har en positiv människosyn. På Dragonskolan arbetar vi för att alla ska bli sedda och bekräftade. Här är alla välkomna oavsett vilken utbildning du har valt.

När du väljer oss får du goda förutsättningar att klara dina studier. Vi har en hög andel behöriga lärare och elevhälsoteam som stöd. Hos oss träffar du drygt 2 000 nya skolkamrater i moderna lokaler. Vår naturliga mötesplats är Mitten där det bland annat finns cafeteria, bibliotek och en scen där många av våra ungdomar samlas varje dag. Det går även att finna lugnet i programmens hemvist i de olika husen.

Vi har också bra lokaler för undervisning. Eftersom flera av våra program har ämnen som behöver särskild utrustning har vi specialutformade lokaler som t.ex. våra bygglokaler och vår salong Victoria. Vi har också ett toppmodernt teknikcenter. Dragonskolans Teknikcenter (DTC) satsar på att skapa Sveriges bästa arena för teknikutbildning och en generös donation och ett nära samarbete med det lokala näringslivet har möjliggjort uppbyggnaden av en toppmodern lärmiljö. Här tar du del av den senaste och mest verksamhetsnära tekniken och miljön. På Dragonskolan finns också idrottslokaler och ett gym för våra elever.

Vi vet att du står inför ett viktigt val när du ska välja gymnasieutbildning. När du väljer Dragonskolan kan du vara säker på att vi gör vårt bästa för att din tid här ska bli meningsfull och innehållsrik. Vi ger dig även stora sociala möjligheter för att knyta kontakter för resten av ditt liv.

Välkommen till vår mötesplats!

Betygsöversättning till engelska är en tjänst för dig som går eller har gått på Dragonskolan. Gymnasieskolorna har ingen skyldighet att översätta ditt betyg. (Med undantag för Lag (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk).

Dragonskolan erbjuder gratis översättning av ditt betyg till engelska i den utsträckning som systemet tillhandahåller det. Det gäller för examensbevis, studiebevis, gymnasieintyg och utdrag ur betygskatalogen fr.o.m. 1 juli 2011 (GY11) utställda av Dragonskolan. Om du önskar översättning av betygsdokument utställda innan 1 juli 2011 dvs. före GY11 ber vi dig kontakta en auktoriserad översättare.

För att få ditt betygsdokument översatt till engelska skickar du följande uppgifter till dragonskolan@umea.se:

  • Namn
  • Personnummer
  • Examensår
  • Telefonnummer
  • Adress
  • Digital kopia på det betygsdokument du önskar få översatt

Handläggningen tar 1-2 veckor, så det är viktigt att du är ute i god tid.

I Dragonskolans bibliotek kan du söka litteratur, studera eller bara vila en stund. Det finns bibliotekarier till hands om du behöver hjälp. Vi hjälper dig att hitta källor till ditt arbete t.ex. facklitteratur, nyhetsartiklar och vetenskapliga källor. Vi är specialister på källkritik, sökmotorer och upphovsrätt. Du kan också få tips om bra böcker för fritidsläsning eller skönlitteratur till en skoluppgift.Du som är elev på Dragonskolan hittar information om biblioteket och dess resurser på bibliotekets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


världsklass biblioteket

Dragonskolan är uppdelad i Hus A, B och C. Servicecenter, bibliotek och cafeteria ligger mitt i skolan i Mitten, aulan finner du i västra delen av skolan. Alla klassrum har ett nummer som är uppbyggt på följande sätt:
hus + korridor + rumsnummer. Till exempel Komatsusalen (A112): rum 12 i korridor 1 i hus A.

1974 - Invigning av Dragonskolan

Dragonskolan var den första skolan i Sverige som byggdes utifrån riksdagens beslut om den helintegrerade gymnasieskolan med teoretiska utbildningar och yrkesutbildningar under samma tak. Verksamheten startade delvis redan 1971.

2011 - Invigning av ”nya” Dragonskolan

Tanken med den nya Dragonskolan var att skapa mindre, mer flexibla enheter där lärare och elever kommer närmare varandra. Programmen delades upp mellan tre hus (A, B och C) där både högskoleförberedande och yrkesprogram återfinns i varje hus. Från att ha varit en rätt sliten betongkoloss med långa, mörka korridorer så har skolan numera öppna, ljusa lokaler med mycket glas och högt i tak. Den självklara mötesplatsen på skolan är torget, Mitten, där det bland annat finns cafeteria, bibliotek, en scen och en stor trappa där många samlas.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 mars 2024
Sidan publicerad av: Hanna Christoffersson