Kontakta Kulturskolan

Kulturskolan
Telefon: 090-16 59 53

Besöksadress: Umestan, Paradvägen 36 och Hamnmagasinet, Västra strandgatan 4

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag–fredag 08.00–17.00

Vanliga frågor och svar

 

Har du frågor eller funderingar angående kulturskolans verksamhet? Läs gärna vanliga frågor och svar innan du kontaktar oss.

Lediga platser läggs upp kontinuerligt under året i vår digitala kurskatalog www.studyalong.se/umea Länk till annan webbplats. inför varje termin har vi ett katalogsläpp, datum för detta kommuniceras ut på webb och i sociala medier i god tid innan öppning. Katalogsläppet inför hösttermin har generellt ett större utbud än inför vårterminen.


Anmälan gör du via StudyAlong www.studyalong.se/umea Länk till annan webbplats.. Du behöver mobilt BankID för att logga in.


Om det är första gången du använder StudyAlong så börja med att skapa ett konto till dig och ett konto till ditt/dina barn. Ladda gärna ner appen StudyAlong både till vårdnadshavare och barn så blir det enklare att hålla löpande kontakt och ta del av eventuella videolektioner. Kulturskolans pedagoger och administration kan hjälpa till och visa hur man använder systemet.

Det går inte att lägga till konto för barn som man inte är vårdnadshavare till, till exempel om man är god man. Då behöver vi registrera er manuellt.


Kontakta support.kulturskolan@umea.se för att få hjälp med att skapa konto för dessa användare.


Steg 1: God man skapar själv sitt konto genom den vanliga registreringen på Registrering (studyalong.se) Länk till annan webbplats.

Steg 2: Därefter kontaktar god man supporten och meddelar vilket barn som ska kopplas.

 • Barnets förnamn
 • Barnets efternamn
 • Postadress: om annan än God man
 • Födelseår: 12 siffror
 • Kön: Flicka eller pojke
 • Mailadress: För att kunna kommunicera med läraren. Lämna blankt om god mans mail ska användas.
 • Telefon: För att kunna kommunicera med läraren. Lämna blankt om god mans telefon ska användas.
 • Namn på läraren: Befintliga lärarens namn. Vid köp av ny kurs så lämna detta blankt.

Om du är myndig och vill boka dig själv på en kurs behöver du registrera ett huvudkonto och därefter lägga till dig själv som elev. Kontakta support.kulturskolan@umea.se om du behöver hjälp.


Steg 1: Gå till Registrering (studyalong.se) Länk till annan webbplats.

 • Välj ett användarnamn och skriv in din e-postadress
 • Välj ett säkert lösenord och bekräfta
 • Klicka på ”fortsätt”
 • Fyll i ditt personnummer och ditt fullständiga namn och mobil-nummer. Adressen hämtas automatiskt från Skatteverket
 • Läs igenom användar- och betalningsvillkor
 • Klicka i ”godkänn”
 • Klicka på ”registrera”

Steg 2. Lägg till ett elevkonto

 • Klicka på knappen ”Min sida”
 • Klicka på knappen ”Lägg till ett barn”
 • Välj användarnamn för eleven (alltså dig själv)
 • Fyll i e-postadress eller lämna tomt om du vill använda samma e postadress som för ditt eget konto
 • Välj ett säkert lösenord och bekräfta
 • Välj vilken person du vill registrera konto för och ange mobilnummer
 • Godkänn villkor

Vi kan inte ge några elever/deltagare förtur till vår kursverksamhet. Om du däremot påbörjat en kurs har du förtur till kommande termin inom samma ämne.

Vi har kurser för barn 0-25 år innom Kulturskolan, men instrumentundervisning kan ditt barn börja höstterminen då ditt barn fyller 9 år (bortsett från suzukiundervisning)


Ibland kan vi göra vissa undantag från denna regel. Det kan exempelvis vara när våra lärare finns på en skola långt från Umeå centrum, och lediga platser finns. Vi kan också göra undantag från åldersregeln när det gäller särskilda instrument, tex fagott, oboe och kontrabas då vi har som målsättning att lyfta dessa ämnen. För mer information om detta, kontakta vår enhetschef Kendra McDonnell kendra.mcdonnell@umea.se

Barn och ungdomar med autism, adhd och andra NPF-diagnoser är välkomna att söka till alla våra kurser. Beroende på vart på spektrat barnet befinner sig passar olika kurser bättre. Instrumentundervisningen är individuell och läraren anpassar sig efter barnets förmåga och intresse. Vid högfungerade autism kan det gå bra att delta i exempelvis teatergrupper och andra former av gruppverksamhet, men om barnet har större svårigheter kan teatergruppen funkit vara mer passande likaså funktionsinriktad musikterapi eller AllaKan-Kören. Flera av våra lärare och pedagoger har kunskap och erfaranhet att arbeta med barn med speciella behov, och hösten 2022 startar vi en teatergrupp speciellt för tonåringar med NPF. Kontakta gärna enhetschef Jenny Forslund om du vill veta mer och för att få information om vilka av våra kurser som kan passa ditt barn bäst.

Ja och Nej

När det kommer till individuell undervisning i instrument och sång får elever endast delta i en kurs. Dessa elever kan däremot kostnadsfritt delta i ensemble -eller orkesterundervisning.

(Undantag gäller elever som antas till Kulturskolans fördjupningslinje där undervisning i ett bi-instrument ingår)

 

När det kommer till andra kurser, så som teater eller slöjd mm går det bra att delta i fler kurser. Dvs. ett barn som spelar gitarr kan även anmäla sig till nycirkus. Avgiften för nycirkuskursen blir då rabatterad från 600kr till 400kr.

Ja. Du hittar mer information HÄR.

Ja, du måste återanmäla dig vid terminsslut om du ska fortsätta nästa termin. Detta gör du enkelt genom att logga in på www.studyalong.se Länk till annan webbplats.. Information om när det är dags att återanmäla sig kommer skickas ut inför terminsslut.

För att hitta telefonnummer och mejladress till ditt barns lärare, logga in på www.studyalong.se Länk till annan webbplats. och titta på Min sida, under rubriken Mina kurser hittar du all kontaktinformation.

 

För att sjukanmäla ditt barn, logga in på www.studyalong.se Länk till annan webbplats. (går bra att logga in med BankId) och klicka på ”gå till irummet”. Där kan du anmäla frånvaro. Du kan också ladda ner StudyAlong-appen och anmäla frånvaro där.

För att frånvaroanmäla ditt barn, logga in på www.studyalong.se Länk till annan webbplats. (går bra att logga in med BankId) och klicka på ”gå till irummet”. Där kan du anmäla frånvaro. Du kan också ladda ner StudyAlong-appen och anmäla frånvaro där.

Det skiljer sig beroende på ämne. När det kommer till individuell musikundervisning är lektionstiden 20 min. När det kommer till övriga ämnen inom kulturskolan, se kurskatalogen där tiderna står utskrivna. www.studyalong.se/umea Länk till annan webbplats.

Prata med din lärare så fort du vet vilken skola ni ska byta till. Vi kan inte lova att det går att lösa, men gör vårt bästa.

Om vi inte finns på er skola, eller har för få tider på din skola kan du mer än gärna lämna intresseanmälan. Vi använder oss av dessa när vi planerar vår kursverksamhet. På de skolor där vi idag inte finns representerade (ex Rödåsel) har vi lagt upp intresseanmälningar i vår digitala kurskatalog för att på så sett få en inblick i antalet intresserade.

Läs mer om våra avgifter och användarvilkor här: https://www.skola.umea.se/skolor/kulturskolan/meny/anmalan-och-avgifter.html

 

Om du loggar in på www.studyalong.se Länk till annan webbplats. så kan du se tider och plats för din kurs. Om du inte hittar vad du säker har du kontaktuppgifter till din lärare där.

.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 november 2022
Sidan publicerad av: Josefin Löfgren