• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Majaelever vann Forsknings-SM och ingår i Sveriges forskningslandslag 2024

Majaelever vann Forsknings-SM och ingår i Sveriges forskningslandslag 2024

Kontakta Maja Beskowgymnasiet

Maja Beskowgymnasiet
Telefon: 090-16 29 00

Besöksadress: Fridhemsvägen 2, 903 37 Umeå

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Torsdag 11 april stod det klart att våra elever Victoria Niska och Johan Dellbring vann Forsknings-SM. De tillhör därmed Sveriges 12 mest lovande gymnasieelever inom vetenskap och forskning, som tillsammans utgör Sveriges Unga Forskningslandslag 2024!

Landslaget representerar Sverige i världens största vetenskapstävlingar under året, bl a VM och EM, och inspirerar unga till en framtid som forskare eller specialist inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Eleverna har tävlat med sitt gymnasiearbete "PFOA: Hot mot vegetation?" och juryns motivering löd: PFAS är ett växande problem i världen och på ett ambitiöst sätt har studenterna belyst hur detta kan komma att påverka miljön genom att göra växtodlingsförsök och utvärdera resultaten av olika koncentrationer.

– Det är fantastiskt roligt att våra elever vinner Forsknings-SM och nu är en del av Sveriges forskningslandslag och får representera Sverige i VM i sommar. Det ligger hårt jobb bakom och de är värda vinnare. Elevernas framgångar tar jag även som ett kvitto på att Maja Beskowgymnasiets undervisning håller hög klass och det är också väldigt roligt, säger Henrik Ragnvaldsson, rektor.

För mer information kontakta:

Monika Vestling
lärare biologi
070-253 78 53
monika.vestling@umea.se

Henrik Ragnvaldsson
rektor, Umeå Elitidrottsgymnasium
070-316 93 41
henrik.ragnvaldsson@umea.se

Fakta Utställningen Unga Forskare
SM i forskning, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största mötesplats och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik, med många hundra deltagare varje år. Tävlingen är en katalysator som inspirerar och uppmuntrar unga att välja en bana inom forskning och vetenskap.

I finalen utses Sveriges Unga Forskningslandslag, som består av Sveriges mest framgångsrika och lovande ungdomar inom vetenskap. Landslagsmedlemmarnas forskningsfält täcker i år in medicin, biologi, fysik, matematik och kemi.

Fler nyheter

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 april 2024
Sidan publicerad av: Marie Nygren