FAQ och svar till dig i åk 9

Kontakta Maja Beskowgymnasiet

Maja Beskowgymnasiet
Telefon: 090-16 29 00

Besöksadress: Fridhemsvägen 2, 903 37 Umeå

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Hej åk 9 (och vårdnadshavare)!

Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna och svaren om gymnasievalet:

Allmänna frågor om Maja Beskowgymnasiet

Hur stor är Maja Beskowgymnasiet? Maja Beskowgymnasiet är Umeås och Västerbottens näst största gymnasieskola med drygt 800 elever fördelade på 5 program.

Har ni bra utbildningar? Ja, alla utbildningar på Maja Beskowgymnasiet och Umeå Elitidrottsgymnasiet håller väldigt hög kvalitet. Vår målsättning är att vara Sveriges bästa skola!

Kommer ni ha något estetiskt tillval eller inte? Ja, vi erbjuder Bild och form.

Finns det Lokal idrottsutbildning (LIU) på Maja Beskow? Ja! Hos oss kan man läsa extra idrott (LIU) på Ekonomi-, Naturvetenskaps- och Teknikprogrammet. De idrotter man kan välja mellan är innebandy, fotboll och fysisk träning. Läs mer

Hur funkar LIU? När börjar man med LIU och tränar man individuellt eller i grupp med de som valt samma? Om du till exempel väljer LIU fotboll så läser du ditt gymnasieprogram med din klass och LIU-fotbollen är gemensam med alla elever på Maja Beskowgymnasiet som valt fotboll. Fotbollen brukar komma igång nån vecka in på höstterminen i åk 1 och gäller åk 1-2. Du läser fotboll som vilket annat ämne som helst och får betyg i det. I årskurs tre har du fortsatt möjlighet att spela fotboll på dagtid, men då är det ingen kurs och du får inte betyg.

Vilka datorer får man? Teknikprogrammets elever får låna en avancerad PC. Övriga elever får låna Chromebooks.

Har ni bra mat? Ja, vi har fantastiskt god mat på Maja. Nästan all mat lagas från grunden och våra elever får ofta välja mellan 3-4 rätter per dag i vår foodcourt.

När får man reda på vilka klasskamrater man ska ha? Det är inte klart förrän den första skoldagen.

Ungefär hur långa raster har man? Man har en kort rast mellan varje lektion. Lunchrasten är lite längre.

Hur ser dagarna ut? Hur långa dagar är det? En vanlig dag på gymnasiet pågår kl. 08.20-15.30. På vår skolwebb (www.umea.se/maja) under Schema kan man gå in på en klass till exempel EK1A (åk 1 på Ekonomiprogrammet) och se hur ett veckoschema ser ut för dem.

Kan man få hjälp om det skulle bli stressigt med skoljobb? Ja, absolut. Du kan få hjälp av både din/a lärare, mentor, rektor och elevhälsoteamet. Du har möjlighet att få jättebra stöd om du till exempel varit sjuk länge, varit på landslagsuppdrag eller siktar på att höja dina betyg. Våra ordinarie lärare har stödtillfällen ungefär varannan vecka i anslutning till skoldagen. Alla kommunala gymnasieskolor i Umeå har ett fullt utbyggt elevhälsoteam som jobbar stenhårt för att du ska klara dina studier oavsett vilket program du läser. Elevhälsoteamen består av skolsköterska, kurator, specialpedagog och studie- och yrkesvägledare.

Vem är Maja Beskow? Hon var den första kvinnliga lärarinnan på Umeå högre allmänna läroverk (år 1900!) som på den tiden bara var öppen för manliga elever. Hon visade omsorg och stort engagemang runt sina elever. Många av Maja Beskowgymnasiets värden bygger på hennes filosofi.

Kommer det komma fler program? Från och med läsåret 2023/24 erbjuder Ekonomiprogrammet två inriktningar: Ekonomi (som tidigare) och Juridik (ny inriktning). Det kan tillkomma fler program, men inget är beslutat ännu. Maja Beskowgymnasiet är Umeås och Västerbottens näst största skola så om det ska tillkomma fler program blir det inte jättemånga för det ryms helt enkelt inte!

Do the children get busscards in winter? Yes, all children that live more than 6 kilometres from the school get a buscard.

Vilka bussar går till Maja Beskow? Lokalbussarna 1, 2, 5, 7, 8 och 9 passerar i närheten av skolan. Mer information finns på skolwebben (www.umea.se/maja se Meny > Om skolan > Hitta till Maja). Det tar cirka 5 minuter att cykla från Maja Beskow till centrala Umeå.

Hur är det att läsa moderna språk på gymnasiet? Oavsett vilket språk du väljer på Maja (tyska, franska eller spanska) är det ett högre tempo än vad du är van vid i grundskolan. Under din grundskoletid har du läst två steg totalt. Elever som läser Ekonomiprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet hos oss läser ett steg under ett år (årskurs 1).

Frågor om Ekonomiprogrammet

Är Ekonomiprogram bra om man vill lära sig att starta ett eget företag? Ja, jättebra! Under gymnasietiden kommer du att få starta, driva, utveckla och avveckla ett företag. Något som kommer att ge dig grunderna till att bli egen företagare i framtiden.

Är det svårt att ta sig in på Ekonomiprogrammet på Maja Beskowgymnasiet?
Det beror helt och hållet på hur många sökanden vi har. Just nu har vi 11 ekonomiklasser. Nästa år ser det just nu ut att bli 12 ekonomiklasser, men alla sökanden från län utanför Västerbotten är inte inlagda ännu.

Är det mycket matte på Ekonomiprogrammet? Ja, Ekonomiprogrammet med ekonomisk inriktning har tre obligatoriska matte-kurser. Sedan är det även matematik i delar av företagsekonomikurserna.

Vilka språk (moderna språk) kan man läsa på Maja? På Maja Beskow kan man välja mellan tyska, franska eller spanska. Därutöver läser alla elever engelska och svenska. Om du har ett annat modersmål än svenska måste du själv ansöka om att läsa ditt modersmål på gymnasiet.

Frågor om Naturvetenskapsprogrammet

Jag vet inte om jag pallar att läsa Naturvetenskapsprogrammet. Är det mycket plugg?
Det är mycket plugg på Natur, men det är mycket plugg på alla gymnasieprogram. Om du är intresserad av matte, kemi, fysik och biologi och är beredd att lägga ner tid så är Natur en jättebra utbildning. När du har läst Naturvetenskapsprogrammet har du möjlighet att söka i stort sett alla utbildningar på universitet och högskola. På Natur är det ett högt tempo i matte under årskurs 1 då du läser två mattekurser.

Får man chans att gå natur-sam senare trots att ni inte har någon sam-linje? Nej. På Maja Beskowgymnasiet erbjuder vi endast natur-natur. 

Kommer ni lägga till en sam-inriktning senare? I dagsläget finns det inga planer på detta, men det är möjligt att programutbudet förändras i framtiden.

Hur är den tekniska naturvetenskaps-inriktningen upplagd i förhållande till vanlig natur-natur? Det som skiljer våra profiler åt är programfördjupningarna och det är 200 poäng totalt. Om du läser profilen molekylär medicin läser du naturvetenskaplig specialisering (100 p) och bioteknik (100 p). Om du läser profilen teknisk naturvetenskap läser du programmering (100 p) och fysikfördjupning (100 p).

Vilka språk (moderna språk) kan man läsa på Maja? På Maja Beskow kan man välja mellan tyska, franska eller spanska. Därutöver läser alla elever engelska och svenska. Om du har ett annat modersmål än svenska måste du själv ansöka om att läsa ditt modersmål på gymnasiet.

Frågor om Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Vad kan man jobba som om man läser Restaurang? Du är utbildad kock när du har läst Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Maja Beskow. Du kan jobba både på restauranger, i storkök, i mataffärer osv. men även inom catering eller bageri/konditori.

Vad menas med skolförlagt? Får jag inte vara på praktik då? Med skolförlagd utbildning menas att största delen av din utbildning sker på skolan. Under hela första året kommer du att ha majoriteten av din undervisningstid på skolan. I årskurs 2-3 kommer du att ha mer praktik och vistas ute på arbetsplatser.

Om jag vill plugga vidare sen kan jag läsa Restaurang- och livsmedelsprogrammet eller bör jag välja ett högskoleförberedande program?
Restaurang-och livsmedelsprogrammet på Maja Beskow ger grundläggande högskolebehörighet förutsatt att du läser svenska 2 och 3 (eller svenska som andraspråk 2 och 3) och engelska 6 och får godkänt betyg (lägst E) i dessa ämnen. Läs mer Länk till annan webbplats. (länken går till webbplatsen antagning.se)

Måste jag läsa grundläggande högskolebehörighet? Nej, du kan välja att läsa andra ämnen, men då får du inte grundläggande högskolebehörighet.

Frågor om Teknikprogrammet

Är teknikprogrammet bra? Ja, det är jättebra! Programmet håller väldigt hög kvalitet. Våra elever trivs också väldigt bra.

Vilka inriktningar har Teknikprogrammet hos er? Från och med hösten 2023 erbjuder vi endast inriktningen Informations- och medieteknik på Maja Beskowgymnasiet och Umeå Elitidrottsgymnasium.

Vad är skillnaden mellan El- och energiprogrammet och Teknikprogrammet? El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram där man, om man vill läsa data, läser praktisk data. 600 poäng är gymnasiegemensamma ämnen såsom svenska, engelska, matte med flera och 1600 poäng är yrkesämnen.
Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande, naturvetenskapligt program där man läser mycket matematik och fysik. Inriktningen Informations- och mediateknik består av 650 poäng som är datarelaterat. Resten är teoretiskt.

Vad är skillnanden mellan Teknikprogrammet på Maja Beskow och Dragonskolan? Teknikprogrammet på Maja har två inriktningar: Informations- och medieteknik (med profilen mjukvarudesign och webbutveckling) samt Teknikvetenskap. På Maja Beskowgymnasiet läser man programmering redan i årskurs 1. Teknikvetenskapskursen i åk 1 är också inriktad mot programmering. Det innebär att på Maja hinner eleverna längre i programmeringen än vad man gör om man läser samma inriktning på Dragonskolan där man väljer inriktning i årskurs 2.

Teknikprogrammet på Dragonskolan har tre inriktningar: Produktionsteknik, Samhällsbyggande och miljö samt Teknikvetenskap. På Dragonskolan finns det fler inriktningar att välja mellan. Årskurs 1 är mer allmänt inriktat och förbereder dig för att kunna göra ett klokt val inför årskurs 2.

Hur lång är en vanlig skoldag på Teknikprogrammet och ungefär vilket meritvärde bör man ha för att komma in? En vanlig dag på gymnasiet pågår kl. 08.20-15.30.
Generellt kan man säga att det inte svårt att ta sig in på Teknikprogrammet, men man ska vara medveten om att Teknikprogrammet är en naturvetenskaplig utbildning. Du bör vara studiemotiverad och intresserad av de naturvetenskapliga ämnena (matematik, fysik, kemi) för att klara av Teknikprogrammet.

Frågor om Umeå Elitidrottsgymnasium

Hur är det att gå NIU? Det är lite annorlunda jämfört med att gå ett vanligt program då du har träningar i din idrott på måndag, onsdag och fredag morgon. Du får också mellanmål nästan varje dag. Eleverna på Umeå Elitidrottsgymnasiet är ofta väldigt ambitiösa och har väldigt höga betyg när de går ut. Umeå Elitidrottsgymnasium har även en väldigt hög genomströmning.

Hur många träningar i veckan har man om man går elititdrottsinriktningen? I åk 1 har man 3 träningar per vecka samt 2 vanliga idrottslektioner. I åk 2-3 har man 4 träningar per vecka och inga vanliga idrottslektioner.

Kan jag få inrikta mig i sporten brottning på NIU? Brottning finns ej på NIU. Däremot kan du kontakta vår rektor Henrik Ragnvaldsson (henrik.ragnvaldsson@umea.se) för att hitta en bra lösning kring brottning.

Får man spela i Umeå FC om man kommer in på NIU fotboll? De som kommer in på NIU fotboll erbjuds en plats i Umeå FC.

Hur många tar ni in på NIU fotboll? Vi tar totalt in 25 elever på NIU fotboll varje höst (både tjejer och killar).

När får man veta om man har kommit in på NIU? Så snart uttagningarna är klara. Det ser lite olika ut mellan idrotterna. Normalt sker uttagningarna under dec och i början av jan och eleverna får besked senast v.3.

Är cricket en giltig sport på NIU/LIU eller? Vi har inte cricket, men på Maja Beskowgymnasiet kan du kombinera ett program (EK,NA eller TE) med att läsa idrott- och hälsa specialisering fysisk träning för att förbättra din fysik för att fortsätta utvecklas i cricket.

För mer information kontakta:

Jonas Stenlund
rektor, Maja Beskowgymnasiet
070-616 24 17
jonas.stenlund@umea.se

Katarina Nyman
biträdande rektor, Maja Beskowgymnasiet
070-699 08 69
katarina.nyman@umea.se

Henrik Ragnvaldsson
rektor, Umeå Elitidrottsgymnasium
070-316 93 41
henrik.ragnvaldsson@umea.se

Fler nyheter

Skriv ut
Senast uppdaterad: 31 mars 2023
Sidan publicerad av: Marie Nygren