Kontakta Dragonskolan

Dragonskolan
Telefon: 090-16 24 20

Besöksadress: Dragongatan 1, 903 22 Umeå

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Bild för 'CNC-tekniker – blått certifikat'

CNC-tekniker – blått certifikat

Välkommen att läsa YH-utbildning på Dragonskolan!

Den här eftergymnasiala utbildningen tar dig från grunden ända till mer kvalificerade uppgifter inom CNC-teknik och vänder sig till dig som vill bli en del av den spännande teknikindustrin! Vi tar dig in i en den varierade och högteknologiska industrin med en världsomspännande marknad fylld av möjligheter. Flertalet olika företag i norra Sverige samverkar med utbildningen och du kommer därför ha möjlighet att knyta många spännande kontakter med framtida arbetsgivare redan under studietiden!

Du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande kompetens för att vara behörig men inte någon specifik tidigare teknikinriktning. Däremot intresse, nyfikenhet och vilja att lära! Utbildningen är CSN-berättigad och startar med en fysisk träff samt registrering i Umeå. Utbildningen är ca två år på heltid och leder till yrkesroller som CNC-tekniker, kvalificerad CNC-operatör, CAM-beredare eller Mät- och produktionstekniker. Du får både rent produktionsteknisk förmåga och fördjupad förmåga att övervaka arbetet i daglig drift och leda det mot uppsatta mål utifrån ett kund- och kvalitetsperspektiv. När du når din examen har du breda men även specialiserade kunskaper inom området och kommer vara mycket attraktiv för branschen!

Se en kort film om utbildningen här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kurser som ingår i utbildningen

Kursnamn

Yrkeshögskolepoäng

(5 p motsvarar en veckas heltidsstudier)

Additiv tillverkning

10

Arbetsmiljö och säkerhet

10

Avancerad CNC-programmering

20

Beredning

30

CAD/CAM-Teknik

30

CNC- och skärteknik 1

15

CNC- och skärteknik 2

30

Digitalisering och automation

10

Examensarbete

20

ISO-programmering

15

LIA

25

LIA 2

25

LIA 3

50

Maskin och verktygslära

15

Materiallära

15

Mätteknik

10

Mätteknik med form och läge

15

Ritteknik

10

Teknisk engelska

5

Teknisk matematik

10

Yrkesmatematik

10

Summa:

Totalt 380 poäng


Fullständig utbildningsplan , 354.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Utbildningen kommer att genomföras som en semidistansutbildning med huvudsakligen distansundervisning samt 12 fysiska träffar på Dragonskolan teknikcenter.

 

Vi kommer att ha 12 regelbundna regionala intensivträffar i Umeå på Dragonskolans Teknikcentrum, för i huvudsak praktiska övningar med maskiner och instrument samt fysiskt lärarledd undervisning inom ämnen där det krävs rent pedagogiskt och är av extra värde. Även en del nyckelföreläsningar samt studiebesök i samlad grupp kommer att utgå ifrån Umeå vid dessa träffar. P.g.a. hög beläggning i utbildningslokaler kan en del av de fysiska träffarna att omfatta helger och skollov.

 

Distansundervisning kommer ske under veckorna via olika distanstekniska lösningar och elevernas egna datorer samt inom ramen för en gemensam lärplattform.

  • Ansökningswebben öppnar 28/8 2023
  • Utbildningen startar 15/1 2024
  • Ansökningswebben stänger 29/10 2023

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet till Yrkeshögskolan enligt 3 kap 1§ har den som;

  1. Avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
  2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
  3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning eller
  4. Genom svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Läs mer om vår behörighetsbedömning (PDF) , 286.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Studerande som antas till vår utbildning kan för en del av utbildningen få tillgodoräkna sig annan genomgången utbildning om de kunskaper, färdigheter och kompetenser som åberopas är tillräckliga för att i huvudsak svara mot vår egen. Studerande kan även få tillgodoräkna sig sådana som har förvärvats i yrkesverksamhet eller på annat sätt. För att få detta prövat behöver man dock ansöka om tillgodoräknande. Det bör göras så snart som möjligt för att snabbt få beslut efter att man eventuellt har antagits.

Ansökningsblankett finns här , 132.4 kB, öppnas i nytt fönster.!

Vid fler behöriga sökande än platser på utbildningen kommer ett urval att behöva göras bland de sökande. Det sker genom ett särskilt prov som möjliggör individuell poängsättning av befintliga kunskaper som bedöms viktiga för att tillgodogöra sig utbildningen och det framtida yrket.

Frågor om behörighet, antagning, upplägg och innehåll

Christer Löfven

koordinator YH

090-16 12 14

mejl


För dig som inte bor i Umeå finns olika boendelösningar under utbildningstiden. Här kommer några exempel:

Bostaden Länk till annan webbplats. Nu finns möjlighet för YH-studerande att hyra studentrum hos Bostaden. Hyran ligger på 2 500–3 000 kr/månad med hyresfria månader juni och juli.

57:an Länk till annan webbplats. Billigt alternativ på Östra Norrlandsgatan 57 mitt emellan centrum och universitetet/sjukhuset, där man kan få självhushåll för 210 kr/natt.

Hotell Gamla Fängelset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Prisvärt boende i det gamla länsfängelset i Umeå på Storgatan 62, beläget Öst på stan, mittemot Länsstyrelsen i Västerbotten.

KFUM:s Vandrarhem Länk till annan webbplats. Vandrarhem billigt och centralt på Järnvägsallén 20–22 i Umeå.

Hotell Pilen Länk till annan webbplats. Familjärt hotell på Pilgatan 5 i utkanten av centrum.


Här finns fler alternativ Länk till annan webbplats.


Utbildningen CNC Tekniker samverkar med flertalet av norra Sveriges mest framstående företag i branschen - det är här framtiden händer! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Finansieras av Europeiska unionen

Text

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 november 2023
Sidan publicerad av: Andreas Moberg