Kontakta Dragonskolan

Besöksadress: Dragongatan 1, 903 22 Umeå

Bild för 'Restaurang- och livsmedelsprogrammet'

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

En satsning på framtiden och en väg till arbete
1 Inriktning:
  • Kök- och servering - lärling

Att gå Restaurang- och livsmedelsprogrammet som gymnasielärling innebär att du genomför minst hälften av utbildningen på en arbetsplats istället för på skolan. Yrkeslärare, handledare och elev samarbetar tätt kring elevens lärande på arbetsplatsen.

Som lärlingselev får du lära dig om kreativ matlagning, servering, service och bemötande, mat och dryck i kombination och mycket annat.

Lärlingsutbildningen ger möjlighet till högskolebehörighet och är en bra väg in i en härlig bransch. Samarbetet mellan skola och arbetsliv är viktigt för oss och restaurangerna i Umeå ställer upp med utbildningsplatser och har duktiga och engagerade handledare. Tillsammans ser vi till att du som lärlingselev får en bra och verklighetsförankrad utbildning.

Suget efter duktig och utbildad personal kommer att vara stor i framtiden. Svensk restaurangpersonal har ett gott rykte internationellt.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik.

Ämnen och poäng

• Engelska 5 100
  • Historia 1a:1 50
  • Idrott och hälsa 1 100
  • Matematik 1a 100
  • Naturkunskap 1a:1 50
  • Religionskunskap 1 50
  • Samhällskunskap 1a:1 50
  • Svenska 1 100
  • Svenska 2 100
  • Karaktärsämnen 1500
  • Individuellt val 200
  • Gymnasiearbete 100

Nedan ser du ett exempel som visar när du läser olika kurser inom programmet. Kurserna kan komma att ändras eller flyttas mellan årskurser. Du hittar varje inriktning på programmet under en egen flik i dokumentet.

Exempel på kurser inom programmet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Under utbildningen
  • 1 vecka på skolan - 2 veckor på en arbetsplats
  • Arbetsplatsförlagd praktik (APL)
Efter studenten
  • Yrkesexamen
  • Arbete inom respektive yrkesområde
  • Högskolestudier (kräver grundläggande och/eller särskild behörighet)

Efter högskolestudier
  • Egen företagare

Patrik Henriksson

Maria Andersson

studie- och yrkesvägledare/
koordinator

Fredrik Sandström

studie- och yrkesvägledare/
koordinator

090-16 24 68,

mejl

Har du intresse och talang för ett visst yrke? Lär du dig bäst genom att göra, inte bara att läsa hur man gör?

Alla är olika och vissa lär sig bättre genom att jobba, på riktigt. Om du känner igen dig så kan GLA vara rätt för dig.

• När du läser GLA är du anställd och har en arbetsgivare som satsar på dig. Arbetsplatsen är en del av skolan.
  • Du får redan nu jobba med det som du vill göra och är bra på.
  • Med GLA kan du välja. Du har stor chans att få ett bra jobb direkt efter gymnasiet eller plugga vidare på högskolan.
  • Du får din första anställning på ditt CV och du får lön under tiden du utbildar dig.
  • Du har en arbetsgivare som satsar på dig och din utbildning.

Läs mer om GLA på gymnasielarling.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 30 september 2021
Publicerad: 29 september 2021