Kontakta Dragonskolan

Dragonskolan
Telefon: 090-16 24 20

Besöksadress: Dragongatan 1, 903 22 Umeå

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Bild för 'Lärlingsutbildning'

Lärlingsutbildning

En satsning på framtiden och en väg till arbete
6 Program:
 • Barn- och fritidsprogrammet
 • Fordons- och transportprogrammet
 • Vård- och omsorgsprogrammet
 • Restaurang- och livsmedelsprogrammet
 • Industritekniska programmet
 • Hotell- och turismprogrammet

Vi erbjuder flera olika yrkesprogram, ett yrkesprogram kan läsas på två olika sätt – skolförlagt eller som lärling. Som lärling läser du hälften av utbildningen på en arbetsplats som du själv kan vara med och välja. Från och med hösten år 2020 är alla inriktningar samlade på Dragonskolan.

Under utbildningstiden kommer du första året att vara på en arbetsplats två veckor åt gången och två veckor i skolan – två veckor ute, två veckor inne. Den arbetsplatsförlagda tiden börjar efter höstlovet i åk 1.

Som lärling går du i samma klass oavsett vilket program du valt. De veckor du är i skolan läser du gymnasiegemensamma ämnen tillsammans med andra lärlingselever och har yrkesteori. Du får samma fördelar som andra elever; du tillhör en klass under den skolförlagda tiden då du läser gymnasiegemensamma kurser och du och dina klasskamrater får en god sammanhållning.

Lärlingsutbildningen ger dig massor med arbetslivserfarenhet och med stöd av yrkeslärare och handledare på arbetsplatsen får du möjlighet att lära dig ett yrke.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik.

Program

Som lärling på Dragonskolans Barn- och fritidsprogram får du lära dig om människor i olika åldrar och med olika förutsättningar. Du får kunskaper om människors lärande och växande, samarbete och kommunikation. Du tränar dig i att möta och leda andra människor och utvecklar din förmåga att vara lyhörd för deras behov. Du får dessutom en förståelse för hur människors livsvillkor kan påverka den enskilda människan och dess möjlighet till utveckling. Du lär dig om hälsans betydelse för både människa och samhälle.

 

Vi lägger stor vikt vid etik, demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter. Utbildningen ger dig en bred kompetens och bra grund för fortsatt yrkesliv eller vidare studier. Utbildningen skapar en grund för dig som vill arbeta inom

pedagogiska verksamheter som förskola, fritidshem och skola eller inom

säkerhetsbranschen som väktare eller inom området hälsa som gym- och

gruppträningsinstruktör.

 

Under dina tre år på Barn- och fritidsprogrammet varvas teori

och praktik. I utbildningen ingår ca 60 veckor arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Fordon- och transportprogrammet passar dig som är intresserad av tekniken i och kring olika motordrivna fordon. Du gillar också att arbeta praktiskt.

Utbildningen passar dig som vill lära mer om mekanik och elektronik som får moderna fordon att fungera. Utbildningen erbjuder högskolebehörighet.

Fordons- och transportbranschen förändras ständigt och tekniken som används blir allt med komplex och specialiserad. För att arbeta inom fordonsbranschen behöver du därför vara öppen för ny teknik och nya metoder. Du får även lära dig vilken utrustning som bör användas samt kunna utföra arbetsuppgifter med hänsyn till miljö, kvalitet, säkerhet och ekonomi.

Efter utbildningen kan du arbeta som till exempel mekaniker på lätta eller tunga fordon. Minst halva utbildningen är arbetsplatsförlagd.

Välkommen att söka till en spännande och varierande utbildning som ger goda chanser till anställning.

Hälsotest för tjänstbarhetsintyg

Den 1 november infördes en ny lag som säger att alla som vistas i lokaler där man använder 2-komponentslim måste genomgå en läkarundersökning (lungtest/spirometri).

Medicinska kontroller i arbetslivet (AFS 2019:3), föreskrifter - Arbetsmiljöverket (av.se) Länk till annan webbplats.

Den nya lagen påverkar samtliga inriktningar på fordon. Om man som elev inte klarar testet får man inte vara kvar på utbildningen då lärlingsutbildningen är företagsförlagd i mer än hälften av utbildningstiden. Av den anledningen ber vi dig som har astma eller andra sjukdomar som påverkar lungorna att tänka över ditt val om du är intresserad av någon av våra inriktningar på fordon.

 

Inriktningarna: Personbil

Är du intresserad av människor och vill gå en spännande yrkesutbildning med erbjudande om jobb direkt efter gymnasiet? Då är Vård- och omsorgsprogrammet något för dig!

Vård- och omsorgsprogrammet är en utbildning för dig som vill arbeta med att hjälpa människor. Här får du de grundläggande kunskaper som behövs för att arbeta inom äldreomsorgen, i olika verksamheter för personer med funktionsnedsättning och hälso- och sjukvård samt psykiatri.

Hos oss får du varierad undervisning av legitimerade lärare med lång yrkeserfarenhet. På programmet varvas teori i klassrummet med vissa praktiska lektioner i våra nybyggda metodsalar plus all den praktiska övning som du får på riktigt, ute på din APL-plats. Du lär dig hur du bemöter, kommunicerar med och vårdar människor på ett yrkesmässigt sätt och om den tekniska utvecklingen som sker inom området. Efter avslutade studier är du redo att arbeta som undersköterska inom sjuk- eller friskvård, både i Sverige och utomlands.

 

Vi har ett nära samarbete med Umeå kommun och Region Västerbotten samt privata aktörer inom vård och omsorg och under din utbildning kommer du att ha minst 60 veckors arbetsplatsförlagd utbildning (APL) inom olika områden av vård- och omsorgssektorn.

 • år 1 inom äldreomsorg
 • år 2 inom sjukvård eller funktionshinderomsorg eller psykiatri
 • år 3 inom sjukvård eller psykiatri eller funktionshinderomsorg
 • Läs mer om arbetsplatsförlagt lärande (APL) Länk till annan webbplats.
 • Som lärling går du i samma klass oavsett vilket program du valt. De veckor du är i skolan läser du gymnasiegemensamma ämnen tillsammans med andra lärlingselever och har yrkesteori. Du får samma fördelar som andra elever; du tillhör en klass under den skolförlagda tiden då du läser gymnasiegemensamma kurser och du och dina klasskamrater får en god sammanhållning.
 • Lärlingsutbildningen ger dig massor med arbetslivserfarenhet och med stöd av yrkeslärare och handledare på arbetsplatsen får du möjlighet att lära dig ett yrke.
 • Efter utbildningen har du en yrkesexamen med behörighet att påbörja din yrkesbana eller fortsätta studera på yrkeshögskola. Om du vill läsa vidare på högskola eller universitet efter avslutade gymnasiestudier har du goda möjligheter att under din tid hos oss läsa kurser som ger dig behörighet till vidare studier. Kontakta vår studie- och yrkesvägledare om du vill veta mer.

Umeå kommun erbjuder dig anställning

 • Som elev på vård- och omsorgsprogrammet har du också möjlighet att arbeta under studietiden. Umeå kommun erbjuder tre veckors ferieprao efter årskurs 1 och våra elever prioriteras för arbete inom vård och omsorg. Du har också möjlighet att få sommar- och/eller extrajobb fr.o.m. det år du fyllt 18 år.
 • Efter att du tagit studenten och fått din yrkesexamen erbjuder Umeå kommun dig en tillsvidareanställning inom äldreomsorgen eller stöd och omsorg. Du kan själv önska vilken verksamhet du vill arbeta inom. Kontakta programmets studie- och yrkesvägledare om du vill veta mer.

Att gå Restaurang- och livsmedelsprogrammet som gymnasielärling innebär att man genomför minst hälften av utbildningen på en arbetsplats istället för i skolan. Yrkeslärare och handledare samarbetar kring elevens lärande på arbetsplatsen. Lärlingsutbildningen ger stora möjligheter till intressanta jobb. Som lärlingselev får man lära sig om kreativ matlagning, servering, service och bemötande, mat och dryck i kombination och mycket annat.

Lärlingsutbildningen, som ger möjlighet till högskolebehörighet, är en bra väg in i en härlig bransch.

Samarbetet mellan skola och arbetsliv är mycket viktigt för oss. Restaurangerna i Umeå är suveränt bra på att ställa upp med utbildningsplatser och har duktiga och engagerade handledare. Tillsammans ser vi till att våra lärlingselever får en bra och verklighetsförankrad utbildning.

Suget efter duktig och utbildad personal kommer att vara stor i framtiden. Svensk restaurangpersonal har ett gott rykte internationellt.

Inriktning: Kök- och servering

Restaurang- och livsmedelsprogrammet erbjuder en inriktning, men med två yrkesutgångar kock eller rervitris/servitör. Du fördjupar dina kunskaper inom kök och/eller servering vilket ska ge kunskaper inom matlagning i restaurangverksamhet, servering, bararbete och arbete inom besöksnäringen.

Som lärling kan du läsa Industritekniska programmets inriktning produkt- och maskinteknik samt drift och underhåll. Om du vill jobba i en bransch som utvecklas snabbt och ställer allt högre kunskapskrav, är det här ditt program. På Industritekniska programmet får du kunskaper för att möta industrins behov idag och i framtiden. Du kommer att göra större delen av din utbildning på företaget som en anställd lärling. Anställningen gör att du kan känna tillhörighet i arbetslaget och få en större inblick och förståelse om hur industrierna fungerar, förnyar och utvecklar sin verksamhet. Det ges stora möjligheter att få en inblick i alla delar av företaget. Som lärling finns det stora möjligheter till anställning efter utbildningen.

Som CNC-operatör får du kunskaper om hantering av verktyg och maskiner samt skärande bearbetning. Som underhållstekniker är du delaktig i konstruktion och byggnation av lyfthjälpmedel, anpassning av arbetsplatser och utrustningar. Du kan även arbeta med underhåll av robotar och lägesställare.

Hotellbranschen är internationell och öppnar upp möjligheter till att arbeta på ställen som andra bara drömmer om. Det är ingången till en bransch under ständig utveckling. Hotell och turism är en bransch med många olika typer av arbeten. Att jobba i hotell- och turismbranschen innebär många omväxlande arbetsuppgifter — allt från att ta emot gäster, anordna olika evenemang, till att boka eller organisera och genomföra olika typer av konferenser och upplevelser.

 

Det här programmet passar dig som är ansvarstagande och positiv, tar egna initiativ och gillar varierande arbetsuppgifter samt är nyfiken på att möta nya människor och utmaningar. Du kommer att lära dig att kommunicera med människor från olika kulturer, tänka kreativt och förstå deras behov och önskemål. Att arbeta inom hotell- och turismbranschen handlar mycket om att kunna ge service och se till att andra människor får den upplevelse de önskar sig.

 

Ekonomi, marknadsföring och företagande är centralt inom branschen och därför genomsyrar det hela utbildningen samt att du får möjlighet att driva UF-företag under ett läsår.

 

Det är möjligt för dig att börja arbeta inom hotell- och turismbranschen direkt efter utbildningen. Utbildningen ger dig även grundläggande behörighet till både yrkeshögskola och universitet om du inte aktivt väljer bort det.

 

Hotell- och turismprogrammet läser du som lärlingsutbildning, vilket innebär att du kommer att tillbringa mycket tid på arbetsplatser, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL). Läs mer om lärlingsutbildning härÖppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats..

 

Exempel på yrken efter utbildningen:
Eventkoordinator
Hotellreceptionist
Konferensvärd/värdinna
Receptionist

Ämnen och poäng

 • Engelska 5 100
 • Historia 1a:1 50
 • Idrott och hälsa 1 100
 • Matematik 1a 100
 • Naturkunskap 1a:1 50
 • Religionskunskap 1 50
 • Samhällskunskap 1a:1 50
 • Svenska 1 100
 • Svenska 2 100
 • Karaktärsämnen 1600
 • Individuellt val 200
 • Gymnasiearbete 100
Under utbildningen
 • 1 vecka på skolan - 2 veckor på en arbetsplats
 • Arbetsplatsförlagd praktik (APL)
Efter studenten
 • Yrkesexamen
 • Arbete inom respektive yrkesområde
 • Högskolestudier (kräver grundläggande och/eller särskild behörighet)

Efter högskolestudier
 • Egen företagare

Patrik Henriksson

rektor


mejl

Maria Andersson

studie- och yrkesvägledare/
koordinator

090-16 24 68

mejl

Fredrik Sandström

studie- och yrkesvägledare/
koordinator

090-16 24 68,

mejl


Har du intresse och talang för ett visst yrke? Lär du dig bäst genom att göra, inte bara att läsa hur man gör?

Alla är olika och vissa lär sig bättre genom att jobba, på riktigt. Om du känner igen dig så kan GLA vara rätt för dig.

 • När du läser GLA är du anställd och har en arbetsgivare som satsar på dig. Arbetsplatsen är en del av skolan.
 • Du får redan nu jobba med det som du vill göra och är bra på.
 • Med GLA kan du välja. Du har stor chans att få ett bra jobb direkt efter gymnasiet eller plugga vidare på högskolan.
 • Du får din första anställning på ditt CV och du får lön under tiden du utbildar dig.
 • Du har en arbetsgivare som satsar på dig och din utbildning.

Läs mer om GLA på gymnasielarling.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du se hur det är att vara elev på Lärlingsutbildningen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 februari 2024
Sidan publicerad av: Therése Swärd