Kontakta Dragonskolan

Besöksadress: Dragongatan 1, 903 22 Umeå

Bild för 'Industritekniska programmet'

Industritekniska programmet

För dig som vill vara attraktiv på arbetsmarknaden
3 Inriktningar:
  • Produkt- och maskinteknik - skolförlagd och lärling
  • Svetsteknik - skolförlagd
  • Driftsäkerhet- och underhåll - lärling

Om du vill jobba i en bransch som utvecklas snabbt och ställer allt högre kunskapskrav, är det här ditt program. På Industritekniska programmet får du kunskaper för att möta industrins behov idag och i framtiden. Industritekniska programmet kan du läsa som skolförlagd utbildning eller som en lärlingsutbildning Öppnas i nytt fönster..

Läser du industritekniska programmet tillhör du Dragonskolans Teknikcenter och kommer spendera din tid i toppmoderna lokaler.

Programmet erbjuder två inriktningar; en mot produkt- och maskinteknik och en mot svetsteknik. Efter första teminen kommer du att ha fått "prova-på-allt" och då välja den inriktning som du känner dig mest intresserad av. Från den andra termninen fördjupar du dig mot ditt framtida yrkesmområde.

Du kommer kunna svarva, svetsa, designa egna produkter, programmera, läsa ritningar, montera, bygga och mycket annat. De olika verkstadskurserna läser du integrerat vilket innebär att du arbetar precis som om du vore i en verkstad på ett teknikföretag. Efter avslutad utbildning är du väl rustad för att möta arbetslivet.

Vi har ett bra och brett samarbete med branschen och erbjuder minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får lära dig mer och skapa viktiga kontakter för ditt framtida arbetsliv.

Varje år delas stipendier ut till elever i årkurs 2 för studieresa till Japan där eleverna besöker Komatsus fabriker. Vi är mycket stolta och glada över vårt samarbete med Komatsu och att deras stiftelse varje år väljer att premiera våra elever.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik.

Produkt- och maskinteknik har en fördjupning mot CNC-operatör. Du lär dig styra industriella utrustningar och verktyg, samt materialhantering och bearbetning. Maskinhanteringen är både manuell och datastyrd. Med CNC-tekniken lär du dig att programmera med hjälp av dator och köra styrda maskiner. Design är förstås en hörnsten, men även CAD och CNC. Utbildningen syftar till att utveckla ett helhetsperspektiv på hur design, funktion och tillverkning samverkar till ett gott resultat.

Svetsinriktningen förbereder dig väl för arbetslivet som svetsare. Många företag, både små och stora, är i behov av svetsare som kan sin sak. Du lär dig att hantera de olika svetsmetoderna och tillämpa dem. Här har du och dina kompisar stora möjligheter att påverka vad ni ska tillverka, så det är bara att låta idéerna flöda.

Ämnen och poäng

• Engelska 5 100
  • Historia 1a:1 50
  • Idrott och hälsa 1 100
  • Matematik 1a 100
  • Naturkunskap 1a:1 50
  • Religionskunskap 1 50
  • Samhällskunskap 1a:1 50
  • Svenska 1 100
  • Industritekniska processer 1 100
  • Människan i industrin 1 100
  • Produktionskunskap 1 100
  • Produktionsutrustning 1 100
  • Produkt- och maskinteknik eller Svetsteknik 400
  • Programfördjupning 800
  • Individuellt val 200
  • Gymnasiearbete 100

Nedan ser du ett exempel som visar när du läser olika kurser inom programmet. Kurserna kan komma att ändras eller flyttas mellan årskurser. Du hittar varje inriktning på programmet under en egen flik i dokumentet.

Exempel på kurser inom programmet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Under utbildningen
  • Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Efter studenten