Kontakta Naturskolan

Naturskolan

Besöksadress: Maja Beskowskolan Fridhemsvägen 2 903 37  Umeå

Temaklasser – en fortbildning för lärare i utomhuspedagogik

Inför varje ny termin är det möjligt för alla Umeås kommunala grundskolor att ansöka om att bli en av Naturskolans temaklasser.

Vad är en temaklass?

• Naturskolans temaklasser är en speciell form av lärarfortbildning i utomhuspedagogik – tillsammans med eleverna.
  • Syftet är att inspirera lärarna till att använda naturen som klassrum i allt fler ämnen, och därmed nå en högre måluppfyllelse genom att lära in även ute.
  • En temaklass får besök av Naturskolan fyra dagar under en termin. (Med "dagar" menas i regel; från morgon till ca 1 timme efter lunch)
  • En temaklassdag innebär att Naturskolan, tillsammans med lärarna och eleverna, arbetar med ett specifikt tema både ute och inne.
  • Vilket tema varje träff ska ha bestäms gemensamt vid en förträff i början av terminen.

En dag med Naturskolan

En dag med Naturskolan startar med en kort genomgång av det aktuella temat i klassrummet. Därefter går vi ut till en plats i närheten av skolan. Eleverna arbetar oftast i minder grupper och får uppgifter som anknyter till temat.

Vi fikar ofta ute och äter gärna även lunchen där, du bestämmer. Dagen avslutas inne med fördjupning i ämnet, redovisning, utvärdering och dokumentation. Beroende på elevernas ålder kan det här se lite olika ut. Strukturen över en dag kan sammanfattas så här:

• Skapa delaktighet
  • Väck nyfikenhet