Kontakta Kulturskolan

Besöksadress: Umestan, Paradvägen 36 och Hamnmagasinet, Västra strandgatan 4

Covid-19 information

Uppdaterad 2 april

Efter gårdagaens information från folkhälsomyndigheten har vi beslutat att ställa in all gruppverksamhet för denna termin. Detta gäller alla ämnen och kurser. Vi kommer även reducera terminsavgiften för alla deltagare med 25%.

För de deltagare som har individuell undervisning uppmanar vi er att fortsätta följa folkhälsomyndighetens direktiv för att begränsa smittspridningen:

• Uppmärksamma era barn/ungdomar på att tvätta händer ordentligt med tvål och vatten innan och efter lektioner.
  • Vid förkylningssymtom så vill vi att era barn/ungdomar stannar hemma från Kulturskolan
  • Vid sjukdom – stanna hemma två dagar efter att symtomen försvunnit

Kulturförvaltningen i Umeå kommun har beslutat ställa in alla offentliga arrangemang fram till 31 maj. Detta innebär att Kulturskolan inte kommer att arrangera några offentliga konserter eller teaterfestivalen i vår. Det känns självklart tråkigt för de barn och unga som arbetat och sett fram emot dessa arrangemang, men vi hoppas att vi på detta vis planar ut och minskar smittspridningen och därmed underlättar för vården under den tid vi har framför oss.

2 april 2020

Beatrice Hammar, Enhetschef Kulturskolan
Camilla Freedman, Enhetschef Kulturskolan

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Generell information från Umeå kommun hittar du här:

Information om Coronaviruslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bild

Från och med 2019 finns Kulturskolan. Kulturskolan består av det vi tidigare kallade Musikskolan och Kulturcentrum för barn och unga. I Kulturskolan kan barn och unga, 0-25 år, gå i teatergrupper, lära sig spela instrument, slöjda, sjunga i kör, prova på att filma och mycket annat. Sedan hösten 2019 är det Kulturskolan som administrerar även Skapande skola i Umeå kommun.

Kulturskolan har även öppen verksamhet, till exempel Skapande lördag, där barn och familjer gratis kan se föreställningar, skapa i ateljé och leka fritt i sagorummet.

Kulturskolan erbjuder kommunens barn och unga en kvalificerad musik- och teaterundervisning av välutbildade pedagoger. Inga förkunskaper krävs, lärandet utgår från varje elevs egna förutsättningar; intresse, ambition och förmåga.

Undervisningen i musik sker dels på skolor i kommunen under dagtid, dels på Midgårdskolan under eftermiddag- och kvällstid. Vi lägger också stor vikt vid orkester-, ensemble- och körverksamheten. Vår ambition är att arbeta och samverka över instrumental-, genre- och åldersgränser, exempelvis genom konsertverksamhet där alla har en viktig plats. Musikundervisningen ska fördjupa elevens musikaliska färdigheter, men den ska också ses som ett medel för personlig utveckling och för utveckling av social kompetens.

Gruppverksamheten i teater sker på Hamnmagasinet under eftermiddag- och kvällstid. På Kulturskolan kan barn/ungdomar 9-19 år gå i teatergrupp, och barn 6-8 år teaterlek. Våra grupper startar varje höst och fortsätter sedan tillsammans hela läsåret. På vårterminen finns det möjlighet för varje teatergrupp att framföra en föreställning under den så kallade teaterfestivalen.

Under 2019 och 2020 testar vi även kurser i nycirkus, YouTube, slöjd och film. Kulturskolan har som ambition att utvecklas och erbjuda de kurser barnen och de unga efterfrågar.

Samverkan

För att nå nya målgrupper samverkar Kulturskolan med andra kommunala verksamheter såsom skola, socialförvaltningen, kultur och fritid, där El Sistema är ett exempel på hur ett sådant samarbete kan se ut. Vi samarbetar även med andra för- och grundskolor i Umeå och erbjuder interaktiva dramapedagogiska program.

Lokalt samverkar vi med Norrlandsoperan samt olika föreningar och studieförbund. På regional nivå ingår Kulturskolan i ett kulturskolenätverk, Kulturskolor i Västerbotten (KNIV), och Region Västerbotten är en självklar part i olika sammanhang.

På nationell nivå har vi regelbunden verksamhet med Region Norrbotten och vi ingår även i föreningen Kulturskolerådet, tillsammans med de flesta kulturskolor i Sverige. På internationell nivå deltar vi i projekt som bland annat kan kopplas till kommunens internationella arbete.

Hör gärna av dig om du vill samverka med oss i någon form!

Välkomstbrev

Ett välkomstbrev delas ut till alla elever av respektive lärare för varje läsår. Ni kan även ladda ner välkomstbrevet här:
Välkomstbrev Kulturskolan 19-20

Elevföreningen UME

Umeå Musikskolas Elevförening UME är öppen för alla och ger även medlemsskap i RUM, Riksförbundet Unga Musikanterlänk till annan webbplats. Elev och förälder kan engagera sig i styrelsearbetet. UME har ett musik-stipendium riktat till elever för resor och kurser mm.

Här kan du ladda ner och läsa vår Kvalitetsdeklaration
Senast uppdaterad: 2 april 2020
Publicerad: 4 april 2017