Kontakta Kulturskolan

Besöksadress: Umestan, Paradvägen 36 och Hamnmagasinet, Västra strandgatan 4

Covid-19 information

Uppdaterat 20 dec

På grund av den ökande smittspridningen i länet och förstärkta restriktioner har Kulturskolan tagit beslutet att pausa all verksamhet där vi träffas fysiskt. Det gäller konserter, kulturprogram och andra evenemang men även vår kursverksamhet. Vi på Kulturskolan tar situationen på största allvar, och av omsorg för oss alla så drar vi vårt strå till stacken på detta sätt.

Det är ännu oklart hur vårens termin kommer se ut, det gäller allt från öppning av kurskatalog till distans- eller fysiska träffar, men vi återkommer med information så snart vi vet mer.

All öppen verksamhet ställs in till och med 17 mars , dvs. Skapande lördag, konserter, uppspel och vernissage

Ta hand om er och varandra, håll avstånd och följ myndigheternas råd och rekommendationer så ses vi förhoppningsvis igen inom kort!

Ta del av brevet som skickats ut till vårdnadshavare här:

Brev till vårdnadshavare 13 nov 2020

Läs mer om hur de nya restriktionerna påverkar alla Umeå Kommuns verksamheter:

Om oss

Från och med 2019 finns Kulturskolan. Kulturskolan består av det vi tidigare kallade Musikskolan och Kulturcentrum för barn och unga. I Kulturskolan kan barn och unga, 0-25 år, gå i teatergrupper, lära sig spela instrument, slöjda, sjunga i kör, prova på att filma och mycket annat. Sedan hösten 2019 är det Kulturskolan som administrerar även Skapande skola i Umeå kommun.

Kulturskolan har även öppen verksamhet, till exempel Skapande lördag, där barn och familjer gratis kan se föreställningar, skapa i ateljé och leka fritt i sagorummet.

Kulturskolan erbjuder kommunens barn och unga en kvalificerad musik- och teaterundervisning av välutbildade pedagoger. Inga förkunskaper krävs, lärandet utgår från varje elevs egna förutsättningar; intresse, ambition och förmåga.

Undervisningen i musik sker dels på skolor i kommunen under dagtid, dels på Midgårdskolan under eftermiddag- och kvällstid. Vi lägger också stor vikt vid orkester-, ensemble- och körverksamheten. Vår ambition är att arbeta och samverka över instrumental-, genre- och åldersgränser, exempelvis genom konsertverksamhet där alla har en viktig plats. Musikundervisningen ska fördjupa elevens musikaliska färdigheter, men den ska också ses som ett medel för personlig utveckling och för utveckling av social kompetens.

Gruppverksamheten i teater sker på Hamnmagasinet under eftermiddag- och kvällstid. På Kulturskolan kan barn/ungdomar 9-19 år gå i teatergrupp, och barn 6-8 år teaterlek. Våra grupper startar varje höst och fortsätter sedan tillsammans hela läsåret. På vårterminen finns det möjlighet för varje teatergrupp att framföra en föreställning under den så kallade teaterfestivalen.

Under 2019 och 2020 testar vi även kurser i nycirkus, slöjd och film mm. Kulturskolan har som ambition att utvecklas och erbjuda de kurser barnen och de unga efterfrågar.

Läs gärna vår kvalitetsdeklaration:

Samverkan

För att nå nya målgrupper samverkar Kulturskolan med andra kommunala verksamheter såsom skola, socialförvaltningen, kultur och fritid, där El Sistema är ett exempel på hur ett sådant samarbete kan se ut. Vi samarbetar även med andra för- och grundskolor i Umeå och erbjuder interaktiva dramapedagogiska program.

Lokalt samverkar vi med Norrlandsoperan samt olika föreningar och studieförbund. På regional nivå ingår Kulturskolan i ett kulturskolenätverk, Kulturskolor i Västerbotten (KNIV), och Region Västerbotten är en självklar part i olika sammanhang.

På nationell nivå har vi regelbunden verksamhet med Region Norrbotten och vi ingår även i föreningen Kulturskolerådet, tillsammans med de flesta kulturskolor i Sverige. På internationell nivå deltar vi i projekt som bland annat kan kopplas till kommunens internationella arbete.

Hör gärna av dig om du vill samverka med oss i någon form!

Välkomstbrev

Ett välkomstbrev delas ut till alla elever av respektive lärare för varje läsår. Klicka här för att ta del av årets brev:
Välkomstbrev hösten 2020

Elevföreningen

Alla barn och unga inom Kulturskolan erbjuds att gå med i Kulturskolans barn och ungdomsförening. Föreningens uppgift är att föra deltagarnas åsikter uppåt i organisationen och komma med förbättringsförslag. Deltagare och grupper inom Kulturskolan har även möjlighet att söka ekonomiskt stöd från föreningen till exempelvis resor och föreställningar. Ett medlemskap i elevföreningen ger även medlemsskap i RUM, Riksförbundet Unga Musikanterlänk till annan webbplats.

Vill du veta mer om elevföreningen eller börja engagera dig? Kontakta Henrik Sjöberg på henrik.sjoberg@umea.se

Vill du bli medlem i föreningen? Registrera dig här:

Här kan du ladda ner och läsa vår Kvalitetsdeklaration
Senast uppdaterad: 11 januari 2021
Publicerad: 4 april 2017