Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Maja Beskow är en skolförlagd yrkesutbildning. Du får lära dig hantera råvaror, olika tillagningstekniker, smaksättning, hur mat och dryck passar ihop - kunskaper du har nytta av hela livet. Utbildningen har mycket praktik jämfört med många andra gymnasieutbildningar och dessutom får du grundläggande behörighet till universitet/högskola.
Skolan har ett nära samarbete med restaurangbranschen i Umeå med ett stort utbud av restauranger som ligger i framkant och erbjuder fantastiska gourmetupplevelser med lokala ingredienser. Etablerade kockar kommer att hålla i en del av undervisningen och restaurangbranschen är måna om att utbildningen innehåller rätt kurser och att eleverna har relevanta kunskaper efter gymnasiet. Det är viktigt att eleverna blir anställningsbara, inte bara i Umeå utan i hela världen.
Du kommer att ha minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får lära dig nya saker, öva på dina yrkeskunskaper och skapa viktiga nätverk - allt för att du ska få mer förståelse för vad yrket innebär i praktiken.
Under gymnasietiden kommer du att få starta, driva, utveckla och avveckla ett UF-företag. Något som kommer att ge dig grunderna till att bli egen företagare i framtiden.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet håller till i nybyggda lokaler i anslutning till skolrestaurangen.
Flera kända kockar har tidigare gått en liknande utbildning i Umeå t ex Mathias Dahlgren, Melker Andersson, Thomas Sjögren, bröderna Åkerlund som driver delikatessbutiken Duo i Umeå och Jacob Markström, kökschef på Köksbaren. Det är något vi är mycket stolta över – och fler ska det bli!
Du kan kombinera idrott (fotboll, innebandy och fysisk träning) med studier på Maja Beskowgymnasiets Ekonomiprogram, Naturvetenskapsprogram, Restaurang- och livsmedelsprogram och Teknikprogram. Läs mer Öppnas i nytt fönster.
Då kan du ta del av inspelningarna av programmens presentationer (ca 30 min vardera). Klicka på länken nedan!
Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.
På inriktningen Kök och servering jobbar vi med matlagning, servering och dryck inom olika former av restaurangverksamheter. Du lär dig att skapa vackra och välsmakande maträtter samt hur du ger gästerna en god och personlig service.
Ämnen och poäng
Artikel om programmet i Västerbottens-Kuriren 25 oktober 2021:
Jonas Stenlund
rektor Maja Beskowgymnasiet
070-616 24 17
jonas.stenlund@umea.se
Anna Nordman
studie- och yrkesvägledare
090-16 29 42, 073-029 37 85
Nazim Imeri
projektledare för utbildningen
073-693 00 13
Ett yrkesprogram kan läsas på två olika sätt – skolförlagt (på Maja Beskowgymnasiet) eller som lärling (på Dragonskolan). Läs mer om lärling på www.umea.se/dragon Länk till annan webbplats.