Kontakta Stöcksjö skola F–6

Stöcksjö skola F–6
Telefon: 090-16 27 90
E-post:

Besöksadress: Stöcksjö Norra Byväg 40

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Förskola och förskoleklass

Bild

Förskola med fyra avdelningar

På Stöcksjö förskola är vi fyra avdelningar; Viljan, Modet, Glädjen och Lusten. Vi har tre avdelningar med barn i åldrarna 1–4 år och en avdelning med 5-åringar. På förskolan i Stöcksjö sätter vi stort värde på musik, natur och IT. Det visar sig bland annat genom våra skogsdagar då vi en gång i veckan är ute i skogen och vårt arbete med Grön flagg. Vi har även iPads och använder spännande musikprogram i vårt arbete. Våra fyra avdelningar har gemensamma aktiviteter såsom gympa/rörelselek, skogssjung, traditioner kring midsommar, jul med mera.

Alla barn ska känna sig trygga. Vi har ett faddersystem för våra 5-åringar tillsammans med årskurs 3 och vi har gemensamma aktiviteter tillsammans med både skola, fritids och förskolans fyra avdelningar.

Förskolan håller öppet 06.30–17.30.

Förskoleklass – Det förberedande året!

Det är roligt att lära sig nya saker! Förskoleklass varvas av lek och lärande med fokus på det sociala samspelet. Med inslag av olika roliga teman har vi byggt en varierande och lustfylld lärandemiljö som ger barnen en bra grund att stå på inför att börja skolan.

Introduktion

Introduktionen tar cirka två veckor i anspråk då ni föräldrar ska vara anträffbara och ha möjlighet att komma till förskolan vid behov. Förskolan ska ansvara för att barn tillsammans med sina föräldrar får en god introduktion i verksamheten.

Introduktionsschemat är ett förslag och givetvis tar vi hänsyn till om ert barn behöver mer tid på sig innan ni som föräldrar lämnar. Alla barn är olika. Det är viktigt att ditt barn får den tid han/hon behöver för att känna sig trygg i den nya värld förskolan är.

Din roll som förälder 

De första dagarna är du som förälder mer delaktig, lär känna den nya miljön, pedagogerna och de andra barnen tillsammans med ditt barn. Om du är positiv och aktiv hjälper du ditt barn att förstå att förskolan är en rolig plats att vara på. Genom förälderns delaktighet skapas en trygghet hos barnen, samtidigt som du som förälder får en insyn i förskolans verksamhet. När barnet går iväg för att upptäcka saker på egen hand kan du som förälder hålla dig mer i bakgrunden.

Pedagogens roll

En pedagog i arbetslaget har särskilt ansvar för ert barn. Den pedagogen ger er den information som ni behöver, tar kontakt med barnet när tillfällen ges och lär känna barnet genom att ställa frågor till er föräldrar som känner barnet bäst.
Ansvarspedagogen ser hur era rutiner ser ut vid till exempel blöjbyten och läggning vid sovvilan.

Ni kommer även att möta hela arbetslaget under inskolningen och det går givetvis bra att ställa frågor till oss alla.

Lämning

Efter några dagar, när barnet känner sig tryggare på plats är det dags för dig som förälder att gå ifrån en stund. Det är viktigt att du som förälder visar för barnet att du går iväg. Om barnet blir ledset, hjälper det inte att stanna kvar en stund till och försöka igen. Det är bättre att gå och låta personalen ta hand om barnet och trösta det. På det sättet känner också barnet att det får vara både argt och ledset och att personalen är till för att hjälpa. För att de här ”skilsmässorna” ska fungera så måste personalen få ta ditt barn och du måste våga lämna över barnet till personalen.

Att skiljas från mamma/pappa är ett sätt att bli en individ. En förutsättning är att det sker successivt och till personer som barnet lär känna trygghet hos, då kan det vara ett stöd i barnets försök att bli en egen person. Efter en tid brukar det också gå lättare att skiljas från varandra och barnet kan vara ifrån mamma/pappa allt längre stunder.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 april 2023
Sidan publicerad av: Olivia Lindmark Berfenfeldt