Kontakta Berghem

Berghem
Telefon: 090-16 20 48
E-post:

Besöksadress: Rågången 7

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Sagan om Bäcken och Stigen

Bäcken

Bäcken är hemmet för många olika levande ting. En del simmar, andra hoppar och vissa flyter. En sak är säker, det är alltid något som händer i en livlig bäck!

I bäcken växer ägg till yngel till grodor. Äggen lämnas i ett slags växthus i bäcken av föräldragrodorna där de växer och rör på sig tills ägget har blivit ett yngel med en snabb svans. Ynglen simmar omkring i bäcken och äter alger och andra växter och blir längre och större. Till sist är ynglet inte längre är ett yngel utan en groda. Den unga grodan börjar kika upp ur bäcken och jaga insekter med sin långa tunga och skarpa blick, men det är fortfarande skönt att dra sig tillbaka och svalka sig i den kalla bäcken.

Tills en dag då grodbenen är fulla av hopp och studs och bäcken känns för liten och det är dags att flytta upp på land och andas ny luft. Då tar grodan sats och lämnar bäcken för nya äventyr, men kanske kommer den tillbaka en dag. Den dagen då grodan själv blir förälder och lämnar sina ägg i bäcken.

Stigen

Längs med stigen lever många olika levande ting. Vissa äter solljus, andra insekter och växter. Du kan aldrig veta vem du möter längst med stigen!

Vid stigen landar ett frö som sprids med vinden på en solig och fuktig plats. Fröet hittar sin plats och med rätt omvårdnad börjar det att gro och blir till en grodd som till sist blir en knopp. Knoppen samlar vatten, näring och solljus och växer sig större tills den spricker upp och slår ut till en blomma.

Blomman står nu så färggrann längst med stigen och lockar till sig insekter och ger dem mat. Alla insekter når kanske inte fram, kanske slinker de ner i munnen på grodan som hoppade förbi från bäcken? När blomman blivit fullvuxen sprider den nya frön som sprids med vinden och landar längst med stigen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 augusti 2021
Sidan publicerad av: Gabrielle Hultdin