Mariehemsgården

   Ungdomsinflytande

    

   På Mariehems fritidsgård arbetar vi med något vi kallar inflytandecaféer. Dessa består dels av fika, men än viktigare av den demokratiska processen, där ungdomar frivilligt får lämna önskemål och planera aktiviteter och arrangemang på Mariehems fritidsgård. Dessa inflytandecaféer är viktiga inte minst för ungdomarna i särskolan och träningsskolan, som vi föreställer oss växer något ofantligt av att få delta i processer, bli lyssnade på och tagna som jämlikar.


   Kanske än viktigare än inflytande är delaktighet. Det är en fråga inte bara om att ungdomar ska tycka till och bli hörda kring vad de vill göra, utan att de faktiskt också deltar i fritidsgårdens aktiviteter. Utifrån de beslut som tas på våra inflytandecaféer hjälps sedan ungdomar och personal åt för att förverkliga alla dessa idéer.


   Ett musikquiz gjort av ungdomar och för ungdomar är så mycket mer värt än något vi fritidsledare någonsin kan skapa. Att vara med i hela processen kring en aktivitet, från idé till genomförande skapar grunder till mängder av informellt lärande och livsviktiga erfarenheter.


   Mariehems egna youtube-kanal är exempelvis skapad av ungdomarna själva.


   Vi gör inte jobbet åt dem, men vi ger förutsättningar. Och så finns vi där som stöd längst vägen.


   Och då måste det få gå tokigt ibland också. Men att ha saltlakrits på pizzan är ju en erfarenhet att ta med sig det också.


   Hade du nytta av informationen?  
   (1 röster)

   Linda Johansson

   arbetsledare
   090-16 56 62
   072-200 56 62
   linda.johansson@umea.se
    

   Ulrik Wemmenhed

   fritidsledare
   090-16 56 64
   070 611 56 64
   ulrik.wemmenhed@umea.se

   Sidan granskad av Linda Johansson

   2019-05-21

   På www.umea.se/ung samlar vi information och länkar för att du som är ung i Umeå kommun lätt ska kunna få hjälp och hitta den information du söker.