Rösträtt för Umeås 8-åringar

Kontakta Kulturskolan

Kulturskolan
Telefon: 090-16 59 53

Besöksadress: Umestan, Paradvägen 36 och Hamnmagasinet, Västra strandgatan 4

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag–fredag 08.00–17.00

I den specialskrivna interaktiva föreställningen ”Bara 100 år” får barn i åk 2 uppleva en del av kampen för kvinnors rösträtt. De får träffa Ester som mot sin fars vilja drömmer om att få utbilda sig till läkare. Samtidigt förs en kamp för demokrati runt om i Europa och den värld Ester lever i håller på att förändras.

När regeringen skickade ut en uppmaning om att uppmärksamma 100 år av demokrati väcktes en idé hos dramapedagogerna och skådespelarna Jenny Thornéus och Malin Larsson på Kulturskolan i Umeå.
”Vi ville göra en föreställning som väcker engagemang och som lyfter fram det allvar som ämnet rymmer. Vi ville också att barnen skulle få komma upp på scenen och vara delaktiga i händelserna” säger Jenny Thornéus och efter att ha spelat föreställningen för flera klasser är de helt säkra på att de träffat rätt.

”I föreställningen får barnen möta Esters pappa som säger att flickor inte hör hemma på universiteten och att kvinnor inte är tillräckligt intelligenta för att arbeta som läkare och för dagens 8 åringar är detta såklart obegripligt” berättar Malin Larsson.

”Det är otroligt givande att få höra 8 åringars tankar kring rättvisa och att de verkligen känner med Ester ”säger Malin Larsson. Hennes upplevelse är att barn i den åldern kan väldigt mycket om vår historia och kommer med spännande funderingar och reflektioner tillexempel när de bjuds upp till talarstolen för att utrycka sina åsikter.

Föreställningen på 40 minuter har visats för barn i åk 2 sedan våren 2019 men med ett långt uppehåll pga. pandemin. Nu är föreställningen tillbaka igen och denna gång är programmet en del av Skapande skola, kommunens satsning för att öka samverkan mellan skolan och kulturlivet.

”Vi vill att så många som möjligt ska få chansen att se denna interaktiva föreställning och vi är mycket glada att vi åter får chansen att spela upp för publik. Det är ju trots allt i år vi firar att det är 100 år sedan kvinnor gick till rösturnorna för första gången” säger Jenny Thornéus.

Bild

Fler nyheter

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 september 2021
Sidan publicerad av: Emma Skog