Kulturskolan satsar nytt på bild, form och teater

Kontakta Kulturskolan

Kulturskolan
Telefon: 090-16 59 53

Besöksadress: Umestan, Paradvägen 36 och Hamnmagasinet, Västra strandgatan 4

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag–fredag 08.00–17.00

I dagarna har Kulturskolan öppnat antagningen till höstens kurser och en av nyheterna är kurser inom bild, form och konst, något som smygstartats via distanskurser under våren men som till hösten sker på plats i ateljén på Hamnmagasinet. En annan nyhet är tvåspråkig teater, i svenska och arabiska samt kortfilms-kurs för högstadieungdomar

Efter ett år av omställning och corona-anpassningar – och såklart en massa inställda konserter, teaterföreställningar och öppen verksamhet – tar Kulturskolan i Umeå sikte på läsåret 2021-2022.

"-Vi är nu tre tidigare verksamheter samlade i en gemensam Kulturskola i Umeå kommun. Med alla kompetenser som vi nu har hos våra drygt 50 pedagoger och lärare har vi längtat efter att få lansera ett nytt och bredare kursutbud!” säger Beatrice Hammar, kulturskolechef.

Till hösten erbjuds terminskurs i Ateljén för ungdomar på högstadiet och tre kortkurser med olika inriktningar för gymnasieungdomar. Även under sommarlovet erbjuder Kulturskolan gratis sommarkurser i ämnet; Skulptur och återbruk, som avslutades precis innan midsommar, men också i foto (1-3 juli) och i augusti kan alla 16-18 år delta i kursen Teckna och måla utomhus.

"-Ytterligare en satsning görs på ämnet teater. Ungdomar 13-15 år kan välja mellan flera olika inriktningar när det kommer till teater tex i improvisation, humor eller med fokus på monolog och dialog. Inga förkunskaper krävs för att få delta" förklarar Beatrice Hammar

Kulturskolan kommer också att erbjuda möjligheten för barn på Ålidhem och Ersboda att delta i teatergrupper i sin egen stadsdel – och på två språk. Teaterläraren MansourSalti pratar såväl arabiska som svenska och har erfarenheter av teaterarbete i både Sverige och i Syrien.

Med fler filmpedagoger i Kulturskolans kollegium kommer till hösten en kurs i kortfilmsproduktion för högstadieåldrar. Det görs också en särskild satsning kring dokumentärfilm för åk 8, i samarbete med Folkets Bio och med stöd från Svenska Filminstitutet. Filmläger har framgångsrikt arrangerats under skolloven innan pandemin – ett koncept som fortsätter under nästa läsår.

"-Kurskatalogen släpptes den 23 juni och fortfarande finns en lång rad kursplatser lediga i olika ämnen, bland annat i musikproduktion, där du får hjälp och kunskaper i att skapa din egen musik digitalt" berättar Beatrice Hammar "För dig som vill spela i band finns möjlighet att anmäla intresse så hör en musiklärare av sig under augusti".

Beatrice Hammar vill även förtydliga att det till hösten kommer släppas fler platser inom många ämnen, bland annat i slöjd. Kurskatalogen med höstens kurser finns att hitta på
www.studyalong.se/umea Länk till annan webbplats.

Beatrice Hammar
Avdelningschef
Telefon: 090-16 23 69 alt. 070-377 02 47
E-post: beatrice.hammar@umea.se

Bild

Akrylmåleri är en av höstens nya kortkurser för unga 17-19 år

Fler nyheter

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 juli 2021
Sidan publicerad av: Emma Skog