Kontakta Midgårdsskolan

Besöksadress: Paradvägen 36 901 84 Umeå

Bild för 'Humanistiska programmet'

Humanistiska programmet

Högskoleförberedande program för dig som gillar språk och kultur
1 Inriktning:
  • Kultur

Språk och kultur är nyckeln till allt. Vill du förstå människan? Är du intresserad av samhället och världen utifrån en kulturell vinkel? Då kan humanistiska programmet och inriktningen kultur vara något för dig.

Studiebesök, teater, konserter och språkresa är inslag i utbildningen.

Det här lär du dig på humanistiska programmet

Du studerar människan förr och nu vilket bland annat innebär att du lär dig mer om kultur och kulturarv, litteratur, historia och filosofi. Språk är viktiga på programmet och du lär dig om samband mellan språk och kultur. Du utvecklar också din språkliga säkerhet och kreativitet i svenska, engelska och de övriga språk du väljer att läsa, för att kommunicera, reflektera, lära, analysera och tolka.

Du studerar människans kultur och historia utifrån olika perspektiv och sätter dig in i människors olika sätt att tänka och uttrycka sig. Du reflekterar över etiska och filosofiska frågor och får utveckla din förmåga att argumentera, dra slutsatser och motivera ställningstaganden. På programmet tränar du dig i att hantera och kritiskt granska olika typer av källor.

Du utvecklar din förmåga att samarbeta, se olika möjligheter och ta initiativ. Du tränar dig också i att arbeta självständigt och ta ansvar. I slutet av Humanistiska programmet ska du göra ett gymnasiearbete. Där får du formulera en frågeställning, planera, genomföra och utvärdera ett större arbete som utgår från viktiga kunskapsområden på programmet.

Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen på högskolan. Om du väljer att läsa matematik 2b, så får du samma behörighet som på det samhällsvetenskapliga programmet. På Midgårdsskolans Humanistiska program varvar vi teoretisk undervisning med studiebesök både i Umeå och i Stockholm.

Vi erbjuder dessutom våra avgångselever möjligheten att vara ”student för en dag” vilket innebär att du som elev får besöka högskolor/universitet och planera för framtida högre studier.

Ett program - en inriktning

Kultur

Inriktningen är en klassisk utbildning där du läser kultur- och idéhistoria. Du kommer på ett teoretiskt plan fördjupa dig i estetiska uttryck och lära dig om människans skapande genom tiderna och arbeta med existentiella frågor. Du läser om skiftande konstarter och deras betydelse. Du använder dina teoretiska kunskaper då du får uppleva och analysera konst och kultur. Du får även utveckla ditt eget skrivande och använda språket för kommunikation och lärande i alla ämnen. Efter gymnasiet har du en klassisk utbildning med bred grund för fortsatta studier.

Yrken som kanske kan intressera dig som går inriktningen kultur kan vara, kulturproducent, jurist, journalist, kulturvetare, tolk eller arkeolog.

Besök oss och se våra lokaler

Om du vill se hur det ser ut hos oss är du välkommen att göra ett så kallat prasobesök (praktisk skolorientering) hos oss och följa med i en klass under en dag. Anmälan till praso öppnar vecka 47 samband med skolbesöksveckan. Du kan även gå en digital rundvandring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hos oss och se hur det ser ut i några av våra lokaler.

Maxa din utbildning

Är du intresserad av språk, kultur, musik, bild, dans, film/foto eller teater?

På det Humanistiska programmet har du unik möjlighet att kombinera dina studier med estetiska kurser. Inom ramen för valbara kurser och individuella val har du 500 poäng som du själv väljer hur du vill använda. Du kan t ex välja att läsa 600 p moderna språk - steg 3–5 i ett språk och steg 1–3 i ett annat!

Vi har ett stort urval av valbara kurser som gör att du kan forma din utbildning utifrån dina intressen oavsett om du vill fördjupa dig vidare inom naturvetenskapen eller bredda din kompetens och läsa programöverskridande kurser.

Block- och koncentrationsläsning, Midtid

Alla våra högskoleförberedande program arbetar utifrån det vi kallar Midgårdsmodellen. Den innebär i korthet att du läser 4-5 kurser terminsvis istället för dubbelt så många på ett helt läsår. De flesta lektionerna är 2,5 h långa och du har en längre lektionsfri tid mitt på dagen i samband med lunch med möjlighet för t.ex. träning, studiestöd och fria aktiviteter. Detta kallar vi Midtid.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till.

Inriktningar

Yrken som kanske kan intressera dig som går inriktningen kultur kan vara; kulturproducent, jurist, journalist, kulturvetare, tolk eller arkeolog.Inriktningen ger dig fördjupade kunskaper i kultur, litteratur, filosofi och psykologi. Under utbildningens gång kommer du lära dig att beskriva, analysera och reflektera över kultur och kulturupplevelser.

SCHEMA

Här ser du ett exempel på hur schemat ser ut för en klass i årskurs 1 i år.

Exempel på schema för SA årskurs 1

• Valbara kurser 300
  • Individuellt val 200
  • Gymnasiearbete 100