Midgårdselev topp fyra i Wallenbergs fysiktävling

Kontakta Midgårdsskolan

Midgårdsskolan
Telefon: 090-16 59 50

Besöksadress: Paradvägen 36 901 84 Umeå

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Aki Silander som går tredje året på naturprogrammet vid Midgårdsskolan har gått vidare till final i Wallenbergs fysikpris efter en fjärdeplats i kvalificeringstävlingen den 28 januari 2021 där 229 elever deltog.

Varje år anordnar Svenska Fysikersamfundet Wallenbergs fysikpris, en fysiktävling som riktar sig till elever i årskurs 2 och 3 på gymnasiets naturvetenskaps- och teknikprogram. Efter gymnasiet har han planer på att läsa vidare till civilingenjör men just nu ligger fokus på att träna inför finalen. 
– Det känns jätteroligt, det ska bli kul med mer praktiska uppgifter och få höra alla föreläsningar, säger Aki Silander.

Kennet Andersson, matematik- och fysiklärare Midgårdsskolan, berättar att finalveckan som går 15-19 mars sker på distans i år. Upplägget är liknande mot tidigare år när den arrangeras vid Chalmers i Göteborg och består av föreläsningar, räkneövningar och laborationer. Det de missar i år är sociala arrangemang och studiebesök.

De lärare som skulle ha medverkat på plats kommer att finnas med på distans och sända från den nyligen specialdesignade salen för distansundervisning på Chalmers. Aki kommer att utföra tävlingen från Midgårdsskolan på tävligsdagen den 18 mars.
– Det är roligt att vi får ett kvitto på att vi har duktiga och ambitiösa elever och lärare, säger Fredrik Lindmark, rektor för natur- och samhällsvetenskapsprogrammet Midgårdsskolan.

Det finns även en nordisk-baltisk del i tävlingen som utgör en kvalificering för internationella fysikolympiaden men det är ännu osäkert hur den kommer att kunna arrangeras. Tävlingen anordnas med ekonomiskt stöd från Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Kontakt vid frågor:
Fredrik Lindmark
Rektor för natur- och samhällsvetenskapsprogrammen
Midgårdsskolan
070-356 59 66
fredrik.lindmark@umea.se

Kennet Andersson
Gymnasielärare, ma/fy
kennet.andersson@umea.se

Aki Silander framför Midgårdsskolan.

Aki Silander framför Midgårdsskolan.

Fler nyheter

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 mars 2021
Sidan publicerad av: Andreas Moberg