Kärleksvecka på Midgårdsskolan

Kontakta Midgårdsskolan

Midgårdsskolan
Telefon: 090-16 59 50

Besöksadress: Paradvägen 36 901 84 Umeå

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Vecka 7, 11–15 februari, har Midgårdsskolan en vecka på temat kärlek. Temat sträcker sig över hela skolan och behandlar ämnet på olika sätt både i och utanför undervisningen.

Måndag 11 februari inleds kärleksveckan med Ögonblicksteaterns föreställning ”Killarna” som belyser en normkreativ relation mellan killar.

Under veckan arbetar Språkintroduktion kursövergripande och belyser flera aspekter av temat bl.a. genom att prata om relationer, lust, etik, moral, normer och lagar. Under veckan får eleverna delta i workshops med värderingsövningar, bildanalyser och etiska dilemman samt lära sig om Sveriges lagar, t.ex. samtyckeslagen.

På de nationella programmen integreras ämnet i befintlig undervisning i de fall där det är lämpligt. Eleverna i årskurs 1 går även på en föreläsning med Fatta!. Föreläsningen utgår från samtyckeslagen och behandlar bl.a. frågan om hur vi själva bidrar till att skapa spelregler i en samtyckeskultur.

Mellan lektionerna pågår aktiviteter i skolans gemensamma utrymmen. Skolans bibliotek lyfter upp ämnet och tar fram litteratur och tidskrifter på temat kärlek och i cafeterian finns möjlighet att pyssla samt en öppen scen som är tillgänglig för elevframträdanden i form av ex. musik. Veckan avslutas med ett uppträdande fredag 15 februari kl. 11.30-12.30.

Midgårdsskolan samarbetar också med Vän i Umeå som under veckan anordnar ett Språkcafé för att främja integration.

Bakgrundsinformation om Språkintroduktion:

Språkintroduktion är ett program för elever i åldern 16–20 år som är nya i Sverige och vill studera för att få godkända betyg motsvarande årskurs 9. Språkintroduktion på Midgårdsskolan är en heterogen grupp med elever från hela världen.

Under kärleksveckan har personal på Språkintroduktion förankrat kursplanernas mål och styrdokument inom ett flertal ämnen; ex. religion, samhällskunskap, biologi, bild och svenska och skapat olika workshops på temat kärlek. Workshopsen är anpassade utifrån olika språkliga nivåer då elevernas svenska kunskaper och förståelse för samhället varierar.

Fler nyheter

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 februari 2019
Sidan publicerad av: Therése Swärd