RL-elever till semifinal i Unga Ekokockar

Kontakta Midgårdsskolan

Midgårdsskolan
Telefon: 090-16 59 50

Besöksadress: Paradvägen 36 901 84 Umeå

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Unga Ekokockar är Sveriges största tävling för elever i årskurs 2 på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Eleverna ska själva komponera en meny bestående av tre rätter och förutom att alla ingredienser ska vara ekologiska ska även tillagningen vara hållbar. De ingredienser som blir över när rätterna är tillagade vägs i slutet av tävlingen och andelen oanvända ingredienser tas med i bedömningen.

Unga ekokockar skriver så här i sin tävlingsmanual för 2018 års tävling:

Unga Ekokockar är inte bara en matlagningstävling! Tävlingens mål är att skapa förståelse hos Er unga kockar för hur viktig hållbarhetstanken är i vårt yrke! Vi förväntar oss att Ni undersöker, tänker till och lär er under tiden som Ni deltar i tävlingen.

Tre elever från Midgårdsskolans restaurang- och livsmedelsprogram har tagit sig vidare till semifinal i tävlingen och det är Isa Jansson, Alvina Marklund och Linnea Lövgren i RL2. De har gått vidare med sin trerättersmeny som de lagat utifrån ett tema med Norrland och choklad. Eleverna har helt själva fått välja vilka ingredienser de velat arbeta med i för- och huvudrätten men till efterrätten skulle huvudråvaran vara choklad. Nytt för i år var att tävlingen också innehöll en skriftlig uppgift där eleverna skulle spåra den choklad de valt att använda i efterrätten genom att redogöra för dess ursprung och hur den är bättre ur miljösynpunkt än andra sorter.

Eleverna började i november med att fundera över innehåll och i februari började de arbeta med recepten. De har använt mycket av sin lediga tid för att planera, laga och söka inspiration till uppläggningar men känner att det har varit värt det. Det har utvecklat dem som personer och svetsat dem samman. De känner även ett enormt stort stöd från sina lärare som peppat, utmanat och kommit med tips och visat att de tror på eleverna.

Isa, Alvina och Linnea är alla eniga om att det roligaste med tävlingen har varit att få arbeta tillsammans och ta fram menyn helt själva. Att få testa sig fram till en välkomponerad meny genom att göra om och göra rätt. Att laga mat på utsatt tid har även gett dem en annan förståelse för hur viktigt det är med planeringen i köket.

Inför semifinalen som avgörs i Visby i maj är det lite nervöst. Det är många bra lag med och vi kommer att behöva träna mycket säger Isa, Alvina och Linnea.

Menyn som de tävlar med är denna:

Förrätt: Tunnbröd med färskostkräm med pepparrot, gravad
röding, picklad rödlök, friterad rödlök, chokladpulver och tångrom toppat med
dill.

Varmrätt: Ravioli med kantarell- och förskostfyllning
serveras med salt chokladsås och tomat- och myntasalsa toppat med
jordärtskockschips och limecest.

Efterrätt: Mörkchoklad crème brûlee, havtornssorbet på
hasselnötsflarn, havtornskräm och havtornscoulis med salt chokladkräm toppat
med limecest. 

Fler nyheter

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 april 2018
Sidan publicerad av: Katarina Lundgren