Här kan du ansöka om busskort

Kontakta Maja Beskowgymnasiet

Maja Beskowgymnasiet

Besöksadress: Fridhemsvägen 2, 903 37 Umeå

Gäller dig som hösten 2019 ska börja på Maja Beskowgymnasiet:

Om du har mer än sex kilometer från din bostad (där du är folkbokförd) till skolan kan du ansöka om busskort för dina dagliga resor. Om du har fått busskort och har mer än 4 km från din bostad till närmaste busshållsplats kan du dessutom ansöka om kontantersättning. Om du bor växelvis hos dina vårdnadshavare är du endast berättigad till busskort om båda dina vårdnadshavare bor inom Umeå kommun och det är mer än 6 kilometer till skolan från minst en av vårdnadshavarna.

Ansök om busskort

Om du bor inom Umeå kommun kontrollerar du först att du har rätt till busskort genom att fylla i din bostadsadress i den digitala kartan (busskortskollen - se nedan). Om du är berättigad till busskort kommer du att få en länk till en digital blankett som du fyller i. Du som har växelvis boende, fyller i adressen till den vårdnadshavare som uppfyller kraven för busskort.

Busskortskoll: Ansökan om busskort för elever inom Umeå kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Du som bor i en annan kommun än Umeå ansöker om busskort härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du idag är elev på Umeå Elitidrottsgymnasium och inte har möjlighet att fylla i ansökan digitalt kontaktar du busskortshandläggaren på skolan.
För dig som börjar årskurs 1 kommer din mentor att kunna hjälpa dig under uppropsdagen.

Viktig information till dig med busskort

Busskorten gäller under gymnasieutbildningen och är giltigt fram till och med vårterminen det år du fyller 20 år. Kortet är giltigt under skoldagar hela skolgången. Kortet är personligt och ger dig två resor per dag på linje som trafikeras av Länstrafiken i Västerbotten. Övergång till bussar i tätortstrafiken är möjlig. Om du inte har med dig ditt skolbusskort får du lösa en enkelbiljett.

Alla gymnasieelever som åker med Länstrafikens skolbusskort måste kunna legitimera sig med skolkort eller godkänd legitimation vid en biljettkontroll. Legitimationskravet är en resebestämmelse som är gemensam för de fyra nordligaste länen när det gäller gymnasieelever med skolkort. Förarna ska inte kontrollera legitimation på skolkortsresenärer utan ska släppa ombord de resenärer som har giltiga skolkort. Legitimationskontroll görs av kontrollanter från bevakningsföretaget
Avarn Security. De utfärdar böter till gymnasielever som inte kan uppvisa giltig legitimation. Om en gymnasieelev reser på någon annans skolkort tar kontrollanterna det skolkortet samt ställer ut en bot till den personen, men de ställer aldrig av någon resenär.

Om du får inackorderingstillägg och flyttar så att du får kortare skolväg än 6 km eller byter skola måste du lämna tillbaka ditt busskort. Om du inte lämnar tillbaka busskortet kommer du att få betala en kostnad som motsvarar busskortspriset varje månad tills du lämnar tillbaka kortet.

Borttappat busskort

Om du tappar bort eller blir bestulen på ditt busskort kan du kontakta Servicecenter på Dragonskolan tel 090-16 24 20. Där får du hjälp med att spärra kortet och/eller beställa ett nytt. Det kostar 300 kronor att ersätta ett förlorat busskort, oavsett om du tappat bort det eller blivit bestulen.