Myter om gymnasievalet

Kontakta Maja Beskowgymnasiet

Maja Beskowgymnasiet
Telefon: 090-16 29 00

Besöksadress: Fridhemsvägen 2, 903 37 Umeå

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Inför årets gymnasieval har de kommunala gymnasieskolorna valt att bemöta de vanligaste missförstånden som finns kring gymnasievalet med fakta.

Fredag 11 januari öppnar valwebben för de elever som har rätt att söka till gymnasiet och då kan de logga in på gymnasieantagningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och ansöka till det program som de vill läsa i höst.

Många elever känner sig stressade över valet och en oro över att välja ”fel”. En del uppger att föräldrar, syskon eller kompisar har åsikter om de olika gymnasieprogrammen eller kommer med råd kring valet som gör det ännu svårare att välja. Råd som i vissa fall inte stämmer och som grundar sig på en fördom, gammal information eller på ett missförstånd.

Skolverket har, genom att prata med elever som går i nian, listat de nio vanligaste missförstånden, myterna, som finns kring gymnasievalet och bemöter dem med fakta på sin webbplats. Utifrån Skolverkets myter har vi på de kommunala gymnasieskolorna valt att lyfta de vanligaste missförstånden om gymnasievalet som vi stöter på i vår kontakt med elever och vårdnadshavare.

På de kommunala gymnasieskolornas gemensamma webbplats för information om gymnasievalet bemöter vi under v. 2-3 de vanligast förekommande myterna med fakta.

Läs mer om dem på www.umea.se/gymnasievaletlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fler nyheter

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 februari 2019
Publicerad: 8 januari 2019
Sidan publicerad av: Marie Nygren