Skolstart 2022

7 jun - 2 sep
090-16 41 60
forslundagymnasiet@umea.se

Här hittar du all information som du behöver inför skolstarten, välkommen till ett nytt läsår hos oss på Forslundagymnasiet! 

Måndag 22 augusti

Måndag 22/8 kl. 10.00 välkomnar vi elever i årskurs 1 till Forslundagymnasiet för upprop. De två första dagarna ligger fokus på att de nya klasserna ska få lära känna varandra. Upprop för årskurs 2, 3 och 4 sker onsdag 25 augusti.

Onsdag 24 augusti

Onsdag 24/8 kl. 08.30 är det upprop för åk 2, 3 och 4.

Obs! Om du inte kan komma på uppropet måste din vårdnadshavare (om du ej är myndig) eller du själv (om du är myndig) anmäla din frånvaro. Detta görs via telefon 090-16 64 00, eller via Unikum familj-appen senast kl. 12 på uppropsdagen. Obs! Du riskerar att förlora din plats på programmet om du inte meddelar oss i tid.

Bra att veta:

Antagning: När det slutliga antagningen till gymnasiet är klar (i slutet av juni/början på juli) kan du logga in på Gymnasieantagningens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och se samt svara på ditt antagningsbesked. Sista svarsdag är fredag 5 augusti. Vänligen kontakta Gymnasieantagningen i Vindeln om du har några frågor angående antagningen tel 0933-140 00 eller mejl gymnasieantagningen@vindeln.se

Busskort: Om du bor mer än sex kilometer från skolan kan du ansöka om busskort.

Ansök om busskort här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För att du ska kunna få ditt busskort samma dag som skolan börjar behöver du skicka in din ansökan senast onsdag 17/8. Detta gäller ej dig som bor i Vindelns kommun. Du ansöker själv om busskort enligt rutin hos Vindelns kommun.

Du som har ett befintligt busskort och fortsätter hos oss för att läsa åk 2 eller 3 använder ditt busskort under hela gymnasietiden. Länstrafiken skickar ut en uppdatering till alla busskort under sommaren för att öka giltighetstiden inför kommande läsår. Har du studerat på annan kommunal gymnasieskola och byter till Forslundagymnasiet måste du söka om ditt busskort. I början av höstterminen kan det vara problem med skolkorten då alla bussar hämtar hem uppdateringen. Det kan ta ett par dagar innan allt har förts över. Ett tips är att hålla kortet extra länge mot läsaren i bussen första dagen så att uppdateringen slår igenom. Anmäl inte genast kortet som trasigt om det inte fungerar, utan försök använda det några dagar tills det har kommit igång.

Elevhemmet: För mer information klicka här.

Informationsmöte för årskurs 1: Informationsmöte för vårdnadshavare är planerat till onsdag 21 september kl. 18.30. Mer info kommer att publiceras på skolans webbplats (www.umea.se/forslunda) samt i Unikum (skolans lärplattform) närmare.

Klassindelning: Vi förstår att många elever är nyfikna på sina nya klasskamrater. Dessvärre fastställs inte klasserna förrän på uppropsdagen då vi måste veta vilka som har valt att tacka ja till sin plats. Efter nionde augusti börjar reservantagningen vilket även det kan påverka klassindelningarna. Vi kan därför inte besvara några frågor om klassindelning innan skolan startat. Vid bildandet av klasser tas hänsyn till ett flertal olika parametrar.  

Modersmål: Om du vill läsa modersmål och ännu inte anmält dig kontakta Rochelle Waghorn, rochelle.waghorn@umea.se. Här kan du läsa mer om regler och hur du ansöker. Länk till annan webbplats.

Närvaroplikt: Gymnasieskolan är frivillig men när du börjar på ett gymnasieprogram är du skyldig att delta i undervisningen. Om du har mer än 4 timmar ogiltig frånvaro är skolan skyldig att rapportera till CSN som kan komma att dra in ditt studiebidrag.

Inför skolstarten får alla nya elever ett brev med information om bl.a. CSN till sin folkbokföringsadress - klicka här för att läsa informationen från CSN. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Schema: Många elever är nyfikna på hur schemat för hösten kommer att se ut. Liksom klasserna är schemat preliminärt och förändras fram till skolstart.

Sjukanmälan och frånvaro: Myndig elev eller vårdnadshavare (till omyndig elev) gör sjuk- eller frånvaroanmälan via telefon 090-16 64 00, via Skola24-appen, via Unikum Familj-appen eller via lärplattformen Unikum. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. Mer information om sjukanmälan finns här Länk till annan webbplats.

Skolfotografering för årskurs 1: Alla elever och klasser i årskurs 1 fotograferas den 25 augusti. Nya elever i åk 2–3 fotograferas i samband med att de börjar på skolan. Information om vilken tid fotograferingen sker får du i samband med skolstarten. 

Specialkost: Om du önskar särskild kost fyller du i blanketten för specialkost. Ta med blanketten och lämna in den till skolmatsalen på Forslunda.

Unikum: Unikum är Umeå kommuns lärplattform för gymnasiet. Elever använder Unikum via webbläsare i dator/läsplatta/mobil. Du som är ny elev hos oss kommer att få mer information om Unikum i samband med skolstart.

Unikum familj: Unikum familj är en app för vårdnadshavare där vårdnadshavare kan ta del av information, anmäla frånvaro och följa sin ungdoms kunskapsutveckling. Vi rekommendarar varmt att vårdnadshavare laddar ner denna app! Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Utvecklingssamtal: Under vecka 46 (höstterminen) och vecka 12 (vårterminen) är det utvecklingssamtal. Mer information kommer att publiceras i Unikum ca 2 veckor innan.

Avtal och blanketter som rör dig som är ny elev hos oss:

I samband skolstarten kommer du att få läsa igenom och kvittera nedanstående dokument. Mentor informerar om de olika avtalen när du börjar hos oss:

  • Biblioteksavtal (obligatoriskt): Behövs för att få låna läromedel i skolans bibliotek.
  • Dator-/IT-avtal (obligatoriskt): Under din gymnasietid får du låna en bärbar dator av skolan. För att du ska kunna hämta ut den behöver du ha läst igenom och signerat Umeå kommuns IT-avtal.
  • Skåpavtal (obligatoriskt): Behövs för att du ska få kvittera ut och använda ett av skolans elevskåp.
  • Samtyckesavtal foto/film (obligatoriskt): För att skolan ska kunna dokumentera elevaktiviteter (ex. fotografera eller filma en aktivitet) behöver vi ditt samtycke. För att ge ditt samtycke signerar du i ett modellavtal där du godkänner att du finns med på bild/film/ljud.
  • Avtal skyddskläder/utrustning. För att att vi ska kunna bedriva en trygg och säker undervisning tillhandahåller skolan skyddskläder som lån.

Vid eventuella förändringar uppdaterar vi informationen som finns här på vår webbplats.

Välkommen till oss på Forslundagymnasiet!

Mer information
Datum: 7 juni 2022 - 2 september 2022
Tid: 09:00 - 10:00
Kontakt: 090-16 41 60 forslundagymnasiet@umea.se
Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 augusti 2022
Sidan publicerad av: Tora Ahnlund