Kontakta Dragonskolan

Besöksadress: Dragongatan 1, 903 22 Umeå

Bild för 'Hantverksprogrammet'

Hantverksprogrammet

En kreativ och professionell utbildning
2 Yrkesutgångar:
  • Frisör
  • Hår- och makeupstylist

Brinner du för ditt intresse och vill lära dig ett hantverksyrke från grunden har du möjlighet att göra det på Hantverksprogrammet på Dragonskolan.

En kreativ och professionell utbildning med bredd oavsett vilken inriktning du väljer. Du lär dig ett hantverk som kräver både praktiskt handlag och teoretisk kunskap. I utbildningen använder vi oss även av digitala tekniker och som hjälpmedel har du en egen dator. Vi erbjuder två yrkesutgångar: Frisör och Hår- och makeupstylist. Du söker direkt in till den yrkesutgång du är intresserad av.

Våra lärare har en bred kompetens med många års erfarenhet av såväl yrkesliv som av läraryrket. Vi har även ett gott samarbete med olika branschföreträdare. Minst 15 veckor av din utbildning är har du arbetsplatsförlagt lärande (APL) inom din inriktningsbransch.

Dragonskolans hantverkselever är ofta ute och arbetar med olika uppdrag och event, i såväl vardag som glamour. Ett av de största samarbetena mellan våra inriktningar är våra modevisningar. Då samarbetar elever över ämnesgränserna för att kunna presentera allt de lärt sig under sin utbildning, inför en allmän publik. Du har även möjlighet att driva ett UF-företag i årskurs 2 och/eller 3.

Efter utbildningen är det möjligt att påbörja en yrkesbana eller fortsätta studera på universitet/högskola.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

Om du vill söka till frisör söker du till Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist på Frisörgymnasiet Dragonskolan, (Skolenhetskod 80951860).

Om du vill söka till stylist söker du till Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist på Stylistgymnasiet Dragonskolan, (Skolenhetskod 98894655).

Yrkesutgångar

Du får lära dig att se helheten genom att utbilda dig i trendklippningar, trendtekniker inom färg, uppsättningar, styling och mycket mer. Vi bedriver en av Sveriges största frisörutbildningar och alla våra frisörlärare har minst gesällbrev samt är legitimerade.

Du får lära dig att se helheten genom att utbilda dig i trendtekniker inom uppsättningar, styling, makeup och mycket mer. Du får även lära dig att arbeta med nagel och lash lift. I utbildningen fotografera, redigera och  designa för att bygga upp en digital portfolio. Alla våra stylistlärare är legitimerade och har lång erfarenhet inom sina yrkesområden.

Ämnen och poäng

• Engelska 5 100
  • Historia 1a:1 50
  • Idrott och hälsa 1 100
  • Matematik 1a 100
  • Naturkunskap 1a:1 50
  • Religionskunskap 1 50
  • Samhällskunskap 1a:1 50
  • Svenska 1 100
  • Entreprenörsskap 100
  • Hantverk - introduktion 200
  • Tradition och utveckling 100
  • Frisör eller Stylist, makeup och spa 500
  • Programfördjupning 700
  • Individuellt val 200
  • Gymnasiearbete 100

Nedan ser du ett exempel som visar när du läser olika kurser inom programmet. Kurserna kan komma att ändras eller flyttas mellan årskurser. Du hittar varje inriktning på programmet under en egen flik i dokumentet.

Exempel på kurser inom programmet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Under utbildningen
  • Arbetsplatsförlagd praktik (APL)
  • Visningar och fotograferingar
  • Uppdrag och samarbete med branschen
  • Ung företagsamhet (UF)
  • Kundmottagning i skolans salong (Salong Victoria)
Efter studenten
  • 3000 timmar som trainee på salong, därefter avläggs gesällprov.
  • Diplomerad Hår- och makeupstylist
  • Anställning i salong och/eller butik
  • Egen företagare
  • Högskolestudier (kräver grundläggande och/eller ssärskild behörighet)
Efter högskolestudier
  • Hudterapeut
  • Nagelterapeut
  • Maskör
  • Perukmakare
  • Yrke inom textil, mode & design
  • Inredningsarkitekt

Anna Hohner

mejl

Erica Lidgren

studie- och yrkesvägledare

mejl

Hantverksprogrammets båda inriktningar Frisör och Stylist, makeup och spa driver tillsammans Salong Victoria vid Entré Väst (mot Nolia). Här kan du boka tid hos våra elever för klippning, färgning, massage, manikyr etc.

Boka tid hos frisöreleverna genom att klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Boka tid hos stylist-, makeup-, spa-eleverna genom att klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
eller ring 090-16 25 25. Välkommen!
Klicka här , 622.4 kB, öppnas i nytt fönster. för aktuell prislista

Senast uppdaterad: 1 oktober 2021