Idrottsgymnasiet på Dragonskolan (LIU)

Kontakta Dragonskolan

Dragonskolan
Telefon: 090-16 24 20

Besöksadress: Dragongatan 1, 903 22 Umeå

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

På Dragonskolan har vi lång erfarenhet av att kombinera idrott och studier. Inför läsåret 2021/22 startar vi upp ett nytt idrottsgymnasium på fyra av våra nationella program. Idrottsgymnasiet på Dragonskolan (LIU, Lokal Idrottsutbildning) är för dig som vill gå i en klass där du ges en unik möjlighet att utveckla dig inom din idrott i kombination med dina gymnasiestudier under tre år. Dragonskolan vill bidra till den fortsatta utvecklingen för Umeå som Sveriges bästa idrottsstad.  

  • Syftet med idrottsgymnasiet på Dragonskolan är att kunna ge dig chansen att utvecklas inom din idrott, kunna kombinera idrott med studier. Du får möjlighet att utvecklas i din idrott och få betyg i något du brinner för! Det är samtidigt vikigt för oss att fokusera på människan bakom idrotten och ge dig verktyg för ett långsiktigt hälsosamt idrottsliv. 
  • Dragonskolans idrottsgymnasium är öppet för alla idrotter och anpassar undervisningen till den typ av träning du behöver. Oavsett om du utövar en stor lagidrott eller en mindre individuell idrott.
  • För dig som är knuten till en förening/tränare lägger vi upp en plan för att du ska utvecklas och hålla inom din idrott.
  • Dragonskolans idrottsgymnasium ger förutsättningar för dig att under hela gymnasietiden kombinera studier med schemalagd tid för ditt träningsupplägg.
  • Du kommer att gå i en klass tillsammans med andra idrottare vilket skapar stora möjligheter att lära av varandra.
  • För att söka till idrottsgymnasiet går du in på gymnasieantagningen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  • Till skillnad mot ett NIU eller RIG sker inget idrottsligt urval, utan man söker endast till program där man konkurrerar med sina betyg.

Poängplan

När du väljer att läsa Dragonskolans idrottsgymnasium erbjuds du att läsa Idrott och hälsa specialisering 1 och 2 (100+100 poäng). I övrigt läser du tillsammans med din klass enligt poängplan för det program du har valt.

Kurserna blir ditt individuella val under tre år och du kan kombinera LIU med fyra av våra program på Dragonskolan.

Idrottsgymnasiet erbjuder följande program:

Barn- och Fritidsprogrammet inriktning Fritid och hälsa, yrkesutgång Personlig tränare
Ekonomiprogrammet inriktning Juridik
Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap
Samhällsvetenskapsprogrammet inriktining Beteendevetenskap

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

För att söka väljer du idrottsgymnasiet Dragonskolan på gymnasieantagningen.

Jennifer Hedström

rektor

070-567 26 06

jennifer.hedstrom@umea.se


Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 februari 2021
Publicerad: 28 juni 2017
Sidan publicerad av: Madelene Tiger