• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Pandemiläget kräver att studenten och skolavslutningarna genomförs utan publik

Pandemiläget kräver att studenten och skolavslutningarna genomförs utan publik

Kontakta Dragonskolan

Dragonskolan
Telefon: 090-16 24 20

Besöksadress: Dragongatan 1, 903 22 Umeå

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Precis som förra året kommer studenten och skolavslutningarna att genomföras i mindre grupper och utan närvarande släkt och vänner. Beslutet är fattat på inrådan av smittskyddsläkare i Region Västerbotten.
– Smittspridningen av covid-19 är tyvärr för hög i Umeåområdet. Vi hoppas att det finns förståelse för att alla måste anpassa sig utifrån det allvarliga läge vi fortfarande befinner oss i, säger Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör i Umeå kommun.

Utgångspunkten i Västerbotten är att skolavslutning och examen i grundskola och gymnasieskola sker utan närvarande vårdnadshavare, anhöriga och andra externa besökare 2021. Detta med utgångspunkt från rådande regleringar och riktlinjer. Samtliga kommuner samt Smittskyddsenheten vid Region Västerbotten och ansvarig smittskyddsläkare står bakom denna inriktning. För de gymnasieelever som tar studenten på de kommunala skolorna betyder det att betygsutdelning sker i klassrummet och att det traditionella ”utspringet” görs klassvis och utan publik. Det innebär att det inte får förekomma några folksamlingar på skolgården.

När det gäller eventuell filmning och webbsändning av avslutningen är kommunens bedömning att det saknas stöd för detta i skollagen, samt att det finns risk för att skyddade personuppgifter röjs. Det innebär att förvaltningsledningen anser att det inte är möjligt för verksamheterna att filma, livesända eller visa förinspelat material i samband med skolavslutningen.

Fler nyheter

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 maj 2021
Sidan publicerad av: Andreas Moberg