Kontakta Umeå Musikskola

Umeå Musikskola

Bild

Musikskolan erbjuder kommunens barn och unga en kvalificerad, bred musikundervisning av välutbildade pedagoger. Inga förkunskaper krävs, lärandet utgår från varje elevs egna förutsättningar; intresse, ambition och förmåga. Undervisningen bedrivs dels på skolor i kommunen under dagtid, dels på Musikskolan/Midgårdskolan under eftermiddag- och kvällstid.

På musikskolan får eleven lära sig att sjunga eller att spela ett instrument. Vi lägger stor vikt vid orkester-, ensemble- och körverksamheten. Vår ambition är att arbeta och samverka över instrumental-, genre- och åldersgränser. Exempelvis genom konsertverksamhet där alla har en viktig plats.

Musikundervisningen ska fördjupa elevens musikaliska färdigheter, men den ska också ses som ett medel för personlig utveckling. Vi värnar mångfald och jobbar med jämlikhet och inkludering i praktiken.

Att vara elev på Umeå Musikskola
Elever erbjuds en lektion i veckan och dessutom kan eleven sjunga i kör och vara med i orkester. Lektionstiden varierar mellan 20 - 60 minuter, enskilt eller i grupp. Elever får möjlighet att delta i konserter under året, dels ute på skolor men också ute i Umeås kulturliv.

Ett välkomstbrev delas ut till alla elever av respektive lärare för varje läsår. Ni kan även ladda ner välkomstbrevet här:
Välkomstbrev UMS 2018

Umeå Musikskolas Elevförening UME är öppen för alla och ger även medlemsskap i RUM, Riksförbundet Unga Musikanterlänk till annan webbplats. Elev och förälder kan engagera sig i styrelsearbetet. UME har ett musik-stipendium riktat till elever för resor och kurser mm. Klicka här för mer information om UME.

Läs elevers röster om att vara en del av musikskolan

Umeå Musikskola som kulturspridare
Musikskolans verksamhet är en viktig del av kommunens kulturliv. Många offentliga konserter ges varje termin, i såväl det stora som det lilla formatet. Dessutom genomförs en mängd skolkonserter ute på skolor, där man musicerar för, men också tillsammans med eleverna. Ibland erbjuds då instrumentdemonstrationer där elever får "prova-på".

Vår strävan är att undervisningen ska bidra till att eleverna blir självständiga och kreativa och att de efter avslutad utbildning ska kunna ha glädje av sina kunskaper i kulturlivet på olika sätt.

Många av Musikskolans lärare deltar i olika ensembler, orkestrar och körer i kommunen. Ofta involveras Musikskolans orkestrar/körer i den verksamheten.

Umeå Musikskola och samverkan
För att nå nya målgrupper samverkar musikskolan med andra kommunala verksamheter såsom skola, socialförvaltningen, kultur och fritid, där El Sistema är ett exempel på hur ett sådant samarbete kan se ut. Lokalt samverkar vi med Norrlandsoperan samt olika föreningar och studieförbund. På regional nivå ingår Umeå Musikskola i ett kulturskolenätverk, Kulturskolor i Västerbotten (KNIV), och Region Västerbotten är en självklar part i olika sammanhang. På nationell nivå har vi regelbunden verksamhet med Region Norrbotten och vi ingår även i föreningen, Kulturskolerådet, tillsammans med de flesta kulturskolor i Sverige. På internationell nivå deltar vi i projekt som bland annat kan kopplas till kommunens internationella arbete.

Senast uppdaterad: 8 januari 2019
Publicerad: 4 april 2017