Kontakta Stöcke skola F–6

Stöcke skola F–6
Telefon: 090-16 28 09
E-post:

Besöksadress: Stöcke 163

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Planerings- och byggprocess av ny skola och behov av framtida evakuering av elever

Kommunfullmäktige i Umeå kommun har beslutat om investeringsbudget för att bygga en ny F-3 skola i Stöcke. Evakuering av elever behövs i framtiden, under tiden då ny skola är under uppbyggnad. På den här sidan samlar vi information och svar på frågor.

I skolstrukturbeslutet som fattades 2021 av för- och grundskolenämnden beslutades att utbyggnaden av Stöcke skola skulle ske till två paralleller i varje årskurs. För att lösa detta så etablerades 2023 en tillfällig skolpaviljong på kommunal tomt i närheten av skolan för två klasser. Utrymme har under planeringstiden också tillskapats genom enklare anpassningar i befintlig skolas lokaler.

 

Fler förtätningar är dock inte möjliga i befintlig skola. Även gemensamma utrymmen som tex skolmatsal har nått sin fulla kapacitet. Kommunen har gjort stora ansträngningar för att ta emot fler elever.

 

Då nya skolan inte beräknas vara färdigbyggd förrän hösten 2028 nås till slut en gräns för hur stor kapacitet som kan tillskapas för tillfälliga behov med godtagbar kvalitet och till en rimlig kostnad. Detta gäller både för elever och skolans personal.

Byggnation av ny skola tar tid utifrån lagstiftning och politisk process i en kommun. Komplexiteten är stor när skolor och lärmiljöer ska byggas eftersom det finns många involverade och ansvariga nämnder skolan en viktig del i samhällsbyggandet i kommunen.

 

Varje planeringsuppdrag av nya byggnationer förutsätter flertal politiska beslut om projektets innehåll, omfattning och konsekvenser samt beslut om avsedd tidplan och budget för processen. Uppdraget genomförs inom ramen för en demokratiskt styrd process. Grundläggande för planeringen är att säkerställa att politiska prioriteringar uppnås.

 

Förstahandsvalet var en skola samlad på en tomt, att utreda alternativ för att möjliggöra detta och sedan acceptera uppdelningen på två tomter var ett beslut som behövde bearbetas.

 

Därefter påbörjades förhandling och inköp av mark från extern fastighetsägare. Placeringen innebar också att det krävdes en ny väganslutning. För att kunna bygga på tomten behövdes en detaljplan. En detaljplan krävs när någon ska bygga ut eller förändra användningen av ett område. Oavsett vad som planeras måste alla detaljplaner genomgå en särskild detaljplaneprocess innan den antas och vinner laga kraft. Privatpersoner, myndigheter, organisationer och andra remissinstanser kan lämna synpunkter på planen under tiden den tas fram. När kommunen fattat beslut om detaljplanen kan det beslutet också överklagas, vilket då kan dra ut på tiden ytterligare.

 

För att skapa förutsättningar för detaljplanen och byggnationen har ett arbete genomförts avseende behov och förutsättningar, arkeologisk utredning, naturvärdesinventering, tomtutredning och dagvattenutredning. Utredningar och inventering har upphandlats och utförts av konsulter.

 

Förhoppningsvis kan vi se fram emot att detaljplanen vinner laga kraft till sommaren 2025, vilket skulle kunna göra det möjligt att påbörja projekteringen under hösten 2025.

Just nu pågår byggnationens programarbete parallellt med detaljplanearbetet och den beräknade tidplanen för färdigställande av en ny skola och förskola är skolstart höstterminen 2028. Se bild nedan.

Tidslinje

De klasser/årskurser som kan komma att bli berörda är elever i åk 5 och/eller åk 6. De yngsta eleverna i förskoleklass och lågstadiet kommer inte att påverkas av evakuering.

Skolskjuts kommer att anordnas för de elever och klasser som blir evakuerade till en ersättningslokal, vilket kommer ske tidigast från höstterminen 2026 tills dess att byggnationen är klar. Med skolskjuts avses transporter som anordnas av kommunen enligt skollagen. Skolskjuts anordnas mellan Stöcke skola och evakueringsskolan. Vid evakuering som kräver att elever ska transporteras i buss dagligen ska en skolreseplan utarbetas för en trygg och säker trafikmiljö.

I första hand ska ersättningslokaler anvisas ur Umeå kommuns egna fastighetsbestånd. Detta innebär att iordningställda evakueringslokaler eller lediga lokaler ska användas. Först därefter kan det bli aktuellt att hyra av annan fastighetsägare alternativt etablera inhyrda paviljonger. Det är viktigt att lokaler är anpassade och godkända för skolverksamheten och den undervisning som ska bedrivas.

 

Tidsperioden (relaterat till projektplaneringen och elevantal) för projektet Stöcke skola och förskola gör att det finns utrymme i Umeå kommuns etablerade evakueringsskola som är Norra Ålidhemsskolan eller Skärgårdsskolan F-3.

Det bildspel som visades på informationsmötet har skickats ut i Unikum och finns utlagt här på skolans webbsida tillsammans med inkomna frågor och svar.

Vid informationsmötet framförde ett antal vårdnadshavare olika förslag till alternativa evakueringslösningar. Dessa frågeställningar kommer förvaltningarna att behandla och besvara utifrån ekonomiska, organisatoriska samt verksamhetsmässiga perspektiv.

Inför en evakuering ska en barnkonsekvensanalys genomföras. I det ingår att inhämta åsikter från vårdnadshavare, vars barn sannolikt kommer att beröras av evakueringen.

Vi har ingen sådan specifik statistik. Frågor som kommer upp under en evakuering hanteras löpande i verksamheten. Skolverksamheten har generellt fungerat bra både för elever och skolpersonal som har varit berörda, utifrån vår erfarenhet av tidigare evakueringar på grund av byggnationer eller renoveringar.

Det är inget formellt beslut i nämnden, utan en verkställande åtgärd på förvaltningsnivå om elever inte ryms i skolan under tiden byggnation sker.

Den preliminära tidplanen är normal för ett byggprojekt av denna storlek och innehåller ett visst utrymme för mindre fördröjningar.

 

Skulle en oförutsedd större fördröjning ske, så avväger vi åtgärder för att minimera påverkan på färdigställandet och effekterna för eleverna.

För- och grundskolenämndens ledamöter kommer att få tillgång till samtliga åsikter och frågor i oredigerat format. Denna webbsida, med frågor och svar, har syftet att besvara inkommande frågor. Men det innebär att likartade frågor också kan sammanställas till en fråga med ett svar.

Vi utgår från vad skollagstiftningen och plan- och bygglagen föreskriver när det gäller skolverksamhet.

I vår handläggning visar vi på lämpliga lokalalternativ ur ett fastighetsperspektiv utifrån lokalens ändamålsenlighet samt om lokalen är anpassad och godkänd för skolverksamhet med hänsyn till byggteknisk- och verksamhetsspecifik lagstiftning.

 

I detta ingår bland annat att skolmat ska serveras till eleverna, och det behöver finnas tillgång till kök- och matsalslokaler som ska bidra till en hög hygienisk hanterbarhet, samt en god arbetsmiljö för kökspersonalen. Köken i våra kommunala skolor är antingen tillagningskök (där alla komponenter lagas på plats för servering i den egna matsalen och/eller leverans till andra skolor) eller mottagningskök (där mat delvis lagas i ett annat kök och levereras till mottagningsköket för komplettering och servering).

 

Det ska också finnas tillgång till skolgård där det finns tillräckligt stor friyta lämplig för lek och utevistelse.

 

Skolan är dock inte en allmän plats. Det innebär att obehöriga inte ska ges tillträde till skolans område när utbildningsverksamhet pågår. Det kan bland annat handla om att säkerställa vissa låsta dörrar, passerkort, kodlås och taggar.

Nej, vi utgår från vad skollagstiftningen och plan- och bygglagen föreskriver när det gäller skol- och utbildningsverksamhet. Evakuering är en följd av förändrad demografi, då elevantalet ökat och skolan inte kommer rymma alla elever förrän ny skollokal är klar. Se även svar på ovanstående fråga.

Att verkställa en evakuering är inget skriftligt beslut. Då det inte är dags att verkställa evakuering av klasser i Stöcke skola ännu finns inga handlingar som är allmänna att tillgå.

 

På Umeå kommuns hemsida kan du läsa mer om detaljplaneprocessen gällande de fastigheter som planeras för ny skola (Stöcke 7:21 och 9:6)

Stöcke 7:21 och 9:6 – Umeå kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Genom denna länk kan du också se en del av handlingar som berör nybyggnation av skola m.m.

För- och grundskolenämnden fattade beslut om att Stöcke skola ska ha en skolstruktur som inrymmer två klasser per årskurs, från förskoleklass till årskurs sex. Beslutet finns publicerat på kommunens hemsida,

Föredragningslistor, handlingar och protokoll – Umeå kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (se protokollsutdrag från 2021-10-21, § 93 dnr SK-2021/00474).

 

Kommunfullmäktige fattar beslut om budgeten varje år. I budgeten fastställs hur kommunens samlade resurser ska prioriteras mellan olika nämnder och verksamheter utifrån politisk viljeriktning, med ekonomiska ramar och mål.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 april 2025
Sidan publicerad av: Gabrielle Hultdin