Sjöfruskolan bidrar till en renare miljö

Kontakta Sjöfruskolan F–9

Sjöfruskolan F–9
Telefon: 090-16 58 00
E-post:

Besöksadress: Stråkvägen 6

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Skräpplockare på Sjöfruskolan

Närmare 90 skolor, förskolor och andra verksamheter deltog i skräpplockarveckan 15–19 maj. Sjöfruskolan var en av de som engagerade sig för att stödja kampen för renare och trivsammare miljö.
– Klimatförändringarna är inte kul, nu gör vi det vi kan göra för klimatet som att plocka skräp och odla, säger en elev på Sjöfruskolan.

Sjöfruskolan dansade sig igenom skräpplockardagen

Sjöfruskolan arrangerade en skräpplockardag som ägde rum under onsdagen. Skräpplockning stod på schemat och respektive årskurs blev tilldelade ett specifikt område som de hade ansvar över att städa under förmiddagen. Då det går många elever på skolan valde de att städa både på skolgården och vid Nydalaområdet, på så vis såg de möjligheten till att skapa en trevligare miljö både för eleverna på skolan men även för boende i närområdet.

– Vi har deltagit i skräpplockarveckan i alla år. Vi tycker det är viktigt att barnen lär sig om hållbarhet, säger Ingrid Björnfot, lärare på Sjöfruskolan.

Det skräp som eleverna plockade fick de sedan sortera vid en tillfällig återvinningsstation som var placerad ute på skolgården. För att eleverna skulle lära sig att sortera rätt fanns pedagoger som stöd vid platsen.

Den tillfälliga återvinningsstationen på Sjöfruskolan

Den tillfälliga återvinningsstationen på Sjöfruskolan.

– Det är viktigt att inte slänga skräp. Djur kan äta upp skräpet och kvävas, sen smutsar det ner och ser ofräscht ut, säger en elev på Sjöfruskolan.

Vid återvinningsstationen var det härlig stämning, det spelades musik och dansades samtidigt som det var full rulle med att sortera skräp.

– Engagemanget bland barnen är jättebra, det är nästan lite tävling om vem som plockar mest vilket är superkul, säger Ingrid Björnfot.

Förutom att plocka skräp fanns det några elever som istället valde att rensa i skolans odlingslådor som finns ute på skolgården.

Det var bra samarbete mellan eleverna och de diskuterar mellan varandra om vad som skulle rensas bort och varför det är bra att odla.

– Då använder du miljön på ett vänligt sätt för du behöver inte åka runt med bilen till affärerna och du tjänar pengar på att slippa köpa i affären, säger en elev.

En annan elev hakade på:

– Sen känns det också bättre, det är godare och jag tycker det är kul att säga till gäster att det är våra egna jordgubbar.

Odlingslådor på Sjöfruskolan som rensas av elever.

Sjöfruskolan har ett flertal odlingslådor på skolgården med bland annat jordgubbs- och rabarberplantor.

Miljötänk året om

– På Sjöfruskolan tycker vi hållbarhetsfrågan är superviktig och är något vi ständig arbetar med, säger Ingrid Björnfot.

Att jobba hållbart är ett av målen på Sjöfruskolan och är något som är övergripande i alla ämnen. Det kan exempelvis prata om vad det finns för problem på internationell nivå och ibland får de besök av VAKIN som berättar om sopsortering.

– Vi pratar mycket om miljön och klimatet, och hur det påverkar framtiden. Det började vi med redan på lågstadiet, säger en elev på Sjöfruskolan.

Fler nyheter

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 maj 2023
Sidan publicerad av: Olivia Lindmark