NASA besökte Hagaskolan "To Infinity an beyond"

Kontakta Hagaskolan F–9 med anpassad grundskola

Hagaskolan F–9 med anpassad grundskola
Telefon: 090-16 26 83
E-post:

Besöksadress: Utmarksvägen 1

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Hagaskolan fick kontakt med George ”Gabe” Gabrielle från NASA med hjälp av Ulrika Ångström, vår Ma-No lärare. Gabe har föreläst och träffat skolungdomar ända sedan 2007 samtidigt som han arbetade på NASA, men har de senaste tre åren lagt all sin tid på att resa jorden runt för att föreläsa och inspirera om rymden och om att förverkliga sina drömmar.

Bild

George "Gabe" Gabrielle, ingenjör vid NASA, besöker Hagaskolan.

Han kom till oss, och Sverige för första gången, tisdag 23 april och stannade till lördag 29 april. Han hann då med att besöka både Hagaskolans högstadium, mellanstadium och grundsärskola, Umevatoriet, Dalkarlså folkhögskola samt Öppen Gemenskap.

Gabe höll totalt fyra föredrag på engelska i Hagaskolans aula under två förmiddagar på ca. 75 minuter, för att sedan träffa och samtala med elever, som anmält sitt intresse, i mindre grupper under eftermiddagarna. Många elever ville träffa honom och även ta selfies med honom. Grundsärskolan fick en egen exklusiv presentation i sitt klassrum under två timmar där Ulrika Ångström översatte från engelska till svenska och eleverna avslutade med att bjuda på ett riktigt ”Swedish fika” som de bakat själva på hemkunskapen.

Gabe berättade i sina presentationer om NASA och uppskjutningsstationen i Florida. Vad händer när en rymdfärja eller en satellit ska skjutas iväg?
Han visade engagerande bilder och filmer om hur marken skakade när raketen hålls fast av stora klampor och motorerna går för fullt några sekunder före start.

Han berättade också varför rymdfärjan byggdes och varför det avslutades. Motivet var ju att färjan användes främst för att kunna bygga rymdstationen ISS.
Om du själv vill se live från rymdstationen, gå in på länken: https://www.nasa.gov/mission_pages/station/main/index.html

Länk till annan webbplats.
När kan man åka till Mars? D.v.s. när är avståndet till Mars som närmast och hur länge får man vänta för att kunna ta sig tillbaka från Mars var frågor som besvarades.
Gabe fortsatte med att visa bilder och filmer om NASA:s rymdexpeditioner till Mars, men också om livet på rymdstationen och hur man klarar vardagen där. Sverige ingår i samarbetet kring rymdstationen, vilket nog inte alla kände till.

Gabe hade själv en tuff skolbakgrund och berättade också om sina skolsvårigheter och hur han kämpat sig till sina kunskaper och hur värdefullt det varit för honom i sitt liv.
Hans råd till eleverna var:
- Tro på dig själv och ge inte upp, det finns nya möjligheter hela tiden!
- Förverkliga dina drömmar!
- Ha roligt, tänk positivt!
- Ha hopp om framtiden!

Flera elever blev inspirerade och det finns en vilja att komma sig till Kennedy Space Centre i Florida! Gabe kom hit, så vi drömmer om att komma dit!

Fler nyheter

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 maj 2019
Sidan publicerad av: Gabrielle Hultdin