Kontakta Grubbeskolan 7–9

Besöksadress: Lagmansgatan 37

Musikklass

Bild

Umeå musikklasser för dig med intresse för musik! Vår verksamhet riktar sig till årskurserna 4-9, de yngre klasserna på Backens skola och de äldre på Grubbeskolan.

Ansök till musikklass på Grubbeskolan senast 13 januari 2019.länk till annan webbplats

Umeå musikklasser har funnits sedan 1994 och har bidragit till kommunens och Sveriges rika musikliv. De lärare som undervisar i musikklasserna har ett stort musikengagemang och flera av lärarna musicerar själva på sin fritid. I undervisningen ingår undervisning i kör, ensemblespel och musikteori.

Målsättning

Musikklassernas uppgift är att inom grundskolans ram ge musikintresserade elever en utökad musikundervisning. Därigenom vill vi ge eleverna goda kunskaper och färdigheter så att de själva kan ta ansvar för sitt musikutövande på olika nivåer. Eleverna får en väl utvecklad vokal förmåga och trygghet i att uppträda inför publik.

Eleverna får träna samarbete i olika musikaliska former och ingå i och leda olika typer av ensembler.

Musikklasser kännetecknas av:

• att eleverna genomgått en sång- och musikalitetsintervju före antagningen,
  • att musikundervisningen håller en nivå som förutsätter att eleverna har särskilt intresse för ämnet,
  • att musikundervisningen har utpräglad vokal inriktning,
  • att musikämnet har stort utrymme i timplanen,
  • att rekryteringen sker från ett upptagningsområde som är större än den egna skolans.

Information om Umeå Musikklasser

Intresserade elever och föräldrar är välkomna på våra informationsträffar.
Informationsträff inför musikklass åk 7: 8 januari 14.00 i musiksalen på Grubbeskolan

Eleverna har upp till 4 lektioner i veckan då man sysslar med musik på något sätt: körsång, ensemblespel, musikteori och musikskapande. Varje termin ger eleverna olika typer av konserter och under vårterminen skapar våra elever den välkända och mycket uppskattade Grubberevyn. Man söker till Umeå musikklasser med ett intagningsprov som omfattar en sång- och musikalitetsintervju före antagningen.

Hur går en musikintervju till?

Sång

På en musikintervju sjunger och spelar vi tillsammans. Du förbereder dig genom att lära dig sången ”Sov du lilla videung”. När du sjunger den kompar vi dig på piano. Vi vill också att du förbereder en valfri sång. Det kan vara vilken typ av sång som helst, bara du gillar den. Den sången sjunger du till eget komp eller a cappella (utan komp).

Instrument

Du kommer att få visa om du kan spela ackord på gitarr och piano och prova spela ett enkelt trumkomp. Om detta är nytt för dig visar vi dig hur man gör. Om du kan spela något annat instrument vill vi gärna se det också.

Brev

När du kommer till musikintervjun vill vi att du har med dig ett brev där du berättar lite om dig själv, och varför du vill gå musikklass.

Tankar från tidigare elever

"Att gå i profilklass musik är kul på många olika sätt. Vi har fler lektioner än andra klasser där vi får syssla med sådant som vi alla brinner för, musiken."

"Mitt musicerande tillsammans med de andra klasskamraterna har gjort mig till en mer positiv människa. Innan jag gick i musikklassen var jag en mer pessimistisk person som var rätt sur. Detta har förändrats tack vare den goda gemenskapen, peppen från andra och mitt brinnande intresse för musik."

Klicka här för att se den presentation som visas på informationsmöte inför åk 4länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad: 20 december 2018
Publicerad: 18 april 2017