Den samiska avdelningen Hublluo betyder humla och målsättningen är att tillvarata och upprätthålla de samiska språken, kulturen och de nedärvda traditionerna. Hublluo är en del av förskolan Snöflingan och riktar sig till barn 1–5 år i Umeå kommun.
Vi vill att alla barn ska känna att de ingår i en gemenskap där alla får ta plats och synas. Genom ett fördjupat värdegrundsarbete ska barnen känna sig delaktiga och respekterade. Vår verksamhet ska genomsyras av ledorden lärande, glädje och trygghet. Vi vill erbjuda en miljö som lockar till lek och aktivitet, stimulerande för fantasi och kreativitet.
Vi ska förmedla det samiska samhällets och urfolket samernas traditioner, normer, värdegrund och kulturarv till barnen. Det ska bidra till att stärka den samiska identiteten hos varje enskilt barn.
Förskolan erbjuder en trygg miljö som samtidigt lockar till lek och aktiviteter. Den ska vara stimulerande för fantasin och locka till kreativitet. Barnen kan påverka sin vistelse på förskolan genom att vara med och fatta beslut, känna sig delaktig genom att ta ansvar för sin dagliga verksamhet.
Förskolans styrdokument är främst förskolans läroplan (Lpfö 18), där det står att förskolan ska lägga grunden för barnets livslånga lärande. Förskolan strävar även i riktning mot de kunskapskrav som finns i Sameskolstyrelsens läroplan för grundskola, förskoleklass och fritidshem. Den samiska förskolan ska ge förutsättningar att stärka barnens möjligheter att bevara och utveckla sin samiska identitet som en del i det svenska samhället.
Lärandemiljön blir rolig, trygg och lärorik genom:
Barnens lärande synliggörs genom dokumentation i form av text, bild och film. Utvecklingssamtal genomförs för att följa upp barnets lärande och utveckling.
Miljön har samisk prägel. Rummets utformning inomhus har stor betydelse för kvaliteten i verksamheten. Vi använder naturmaterial som inspirerar till kreativitet och ger möjlighet att utforska den samiska kulturen med stationer där barnen kan skapa i tyg, trä och papper exempelvis samisk slöjd.
Den yta som den samiska avdelningen har till sitt förfogande är inredd med naturrum, ateljé, sy- och vävhörna, läsvrå, snickeri och bygg, fria ytor för spontan lek och rörelse med mera.
Barnen ska utforska samband som relaterar till de åtta samiska årstiderna där djur, eld, vatten är viktiga element. Genom att vistas ofta ute i naturen, utvecklar barnen förståelse för och grundläggande kunskap om villkor och samspel mellan människa och natur samt om den samiska traditionella kunskapen om ett långsiktigt hållbart användande av naturens resurser.
Vi ska stärka varje barns samiska identitet och självkänsla, synliggöra barnet och dess kreativitet så att det känner sig trygg enskilt och i grupp samt delaktig i sin kultur. De får förutsättningar att utvecklas i riktning mot de kunskapskrav som senare kommer att ställas i den aktuella obligatoriska skolformen samt att få insikt om andra kulturer.
Arbetet sker tematiskt utifrån de åtta årstiderna, vätnoe/duöjjie/duodji/slöjd samt den samiska traditionella kunskapen om naturen. Verksamheten bedrivs enligt förskolans läroplan. På Hublluo finns språkstöd vissa tider under veckan på alla samiska språk som efterfrågas. Förskolan har skyldighet att erbjuda alla samiska språkvarieteter som efterfrågas.
Förskolan Glaciären på universitetsområdet breddar sin nuvarande verksamhet i augusti 2023 och blir även förskola på nationella minoritetsspråken finska, meänkieli och samiska. Målsättningen är att förskolan Glaciären ska erbjuda en samlad språkstärkande kompetens för alla barn under ett och samma tak.
Läs mer och ansök via kommunens e-tjänst. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Malin Elfving
Rektor
090-16 55 59
malin.elfving@umea.se