Kontakta Mården

E-post:

Besöksadress: Rothoffsvägen 12

Inskolning

Att tänka på innan inskolningen

Försök att lägga grunden för samma rutiner hemma som på förskolan. Frukost serveras kl. 07.30 i form av fil eller gröt. Lunch kl. 10.45 med varierad kost. Efter lunchen cirka 11.30 sover de yngsta barnen i sina vagnar utomhus på altanen. De äldre barnen har en lugn aktivitet som lässtund sedan valtavla. Mellanmål serveras kl. 13.45.

Inskolningsperioden kan variera, men man får räkna med cirka 2 veckor. Hur lång inskolningsperioden blir beror oftast på barnets tidigare erfarenheter.

• Barnet skapar en relation till pedagogerna och de andra barnen.
  • Barnet känner igen rutiner och börjar bli trygg i verksamheten.
  • Vårdnadshavare känner till verksamheten och har skapat en relation till pedagogerna.
  • Pedagogerna lär känna barnet och skapar en relation till vårdnadshavare.
  • Förskolechef och/eller pedagoger har informerat om verksamheten och utbytt förväntningar med vårdnadshavare.

Yngre barn:

Dag 1: Ett kort besök på förmiddagen 09.00-10.00, vårdnadshavare ombeds kontakta avdelningen och kom överens om tid. Vårdnadshavaren är aktiv med barnet när de är med, ansvarar för blöjbyten/toalettbesök.

Dag 2: Vårdnadshavaren är med barnet mellan 09.00-11.00. Äter lunch tillsammans med barnet.

Dag 3: Vårdnadshavaren lämnar en stund och kommer tillbaka efter lunch, för att tillsammans lägga barnet vid sovvila. 09.00-13.30.

Dag 4: Vårdnadshavaren lämnar barnet efter en stund och hämtar efter sovvilan om det går bra för barnet. 09.00-13.30.

Dag 5: Vårdnadshavaren lämnar barnet efter en stund och hämtar efter mellanmålet om det går bra för barnet. 09.00-14.30.

Förskolan bjuder vårdnadshavaren på lunch en gång, övriga dagar finns möjlighet att köpa lunch för av måltidsservice fastställt pris.

Vecka 2: Barnet lämnas kortare dagar. Barnet behöver successivt vänja sig att vårdnadshavaren lämnar och åker iväg. Det är viktigt att tydligt visa för barnet när det är tid för vårdnadshavaren att gå och man fullföljer avskedet, långa och tveksamma avsked kan vara jobbiga och göra barnet osäkert.

Vårdnadshavaren kan, om inskolningen går bra, börja arbeta kortare dagar men måste finnas tillgängliga och vara beredda att komma tidigare till förskolan vid behov.

När inskolningen är klar och du som vårdnadshavare börjar arbeta bör man ha i åtanke att barnet befinner sig i en ny miljö med många barn och vuxna. Försök, om möjligt, att ha kortare dagar den första tiden. Det är viktigt att vi har en öppen dialog där barnets behov står i centrum.

Äldre barn: Om barnet har tidigare erfarenhet av förskola planeras inskolningen individuellt.

Dag 1: Ett kort besök på förmiddagen, vårdnadshavare ombeds kontakta avdelningen och kom överens om tid.

Dag 2–4: Kortare dagar. Vårdnadshavaren är med efter behov och behöver vara tillgängliga under en vecka.

Senast uppdaterad: 23 maj 2017
Publicerad: 12 maj 2017