Stäng meddelande

Tandsköterska

Kontakta Centrum för vuxenutbildning

Centrum för vuxenutbildning
Telefon: 090-16 17 20 (10.00–11.30 måndag–torsdag)

Besöksadress: Sveagatan 8

Kontakta personal

Foto: Luis Santos

Efterfrågan på tandsköterskor är stor på arbetsmarknaden. När du har gått den här utbildningen har du kompetens att assistera en tandläkare. Du kommer att kunna arbeta med allt ifrån munhygien och lokalbedövningar till att sköta administrativa sysslor i receptionen.

Utbildningen är bunden med totalt cirka 24 träffar i Umeå om vardera 3–4 heldagar, där såväl föreläsningar som praktiska metodövningar erbjuds till stöd för lärandet. De träffar som innehåller examinationstillfällen är obligatoriska. Upplägget medger dock förhållandevis stort inslag av veckor med hemstudier och grupparbete på distans förutom LIA-perioderna (Lärande i arbete), vilket gör att vi har haft många studenter från hela övre Norrland som fått det att fungera väl, utan att behöva flytta.

Under termin ett är det två veckors praktik, termin två och tre är det längre praktikperioder. Praktikplatser kommer främst att erbjudas på tandvårdskliniker i Norrland.

Kurser som ingår i utbildningen

Kursnamn

Yrkeshögskolepoäng

(5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier)

Administration och organisation

• Beräknat antagningsbesked 30 september
  • Planerat urvalstest öppet (digitalt på distans) 24-28 september
  • Planerad utbildningsstart 10 januari

Den sökande ska ha kunskaper från de gymnasiala kurserna Svenska 2/Svenska som andraspråk 2 samt Engelska 5 eller motsvarande kunskaper.

Studerande som antas till vår utbildning kan för en del av utbildningen få tillgodoräkna sig annan genomgången utbildning om de kunskaper, färdigheter och kompetenser som åberopas är tillräckliga för att i huvudsak svara mot vår egen. Studerande kan även få tillgodoräkna sig sådana som har förvärvats i yrkesverksamhet eller på annat sätt. För att få detta prövat behöver man dock ansöka om tillgodoräknande. Det bör göras så snart som möjligt för att snabbt få beslut efter att man eventuellt har antagits.

Ansökningsblankett finns här!

Om antalet behöriga sökande till utbildningen överstiger antalet platser får ett urval göras. Urvalet ska genomföras i enlighet med beskrivningen i utbildningsplanen och dokumenteras av utbildningsanordnaren. Utbildningens ledningsgrupp fattar och protokollför beslut om antagning av studerande.

Urvalsgrunder

Urvalsprocessen kommer att göras dels på betygen i Sv 2/SaS2 + Ma 1 + Eng 5 samt eventuella extra poäng från ett frivilligt särskilt prov som mäter dels verbal förmåga och dels förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp. Vid samma antal poäng tillämpas lottning.

Antagning

Beslut om antagning till yrkeshögskoleutbildning fattas av ledningsgruppen för utbildningen. Ledningsgruppens beslut kan inte överklagas.

Rutin för behörighetsbedömning

Nick Armstrong är en erfaren tandsköterska med många år i yrket.

1. Var jobbar du idag?
Jag jobbar som tandsköterska på Utbildningstandvården på Tandläkarhögskolan i Umeå.

2. Vad gjorde du förut?
I många år arbetade jag i den grafiska branschen med bild och media. Jag har bl.a. skannat in bilder och jobbat med bildbehandling.

3. Hur trivs du som tandsköterska?
I dagarna har jag jobbat i exakt fem år som tandsköterska och jag trivs jättebra med jobbet.

4. Vad är stimulerande/roligt i ditt jobb?
Det är så varierande arbetsuppgifter och innefattar allt från admini­strativa sysslor till kontakt med patienter och studerande.

Jag handleder bl.a. våra tandläkarstudenter och tandsköterske­studerande. Det är alltså ett varierande jobb med mycket kontakt med människor, vilket är roligt och stimulerande. En tandvårdsbehandling kan se väldigt olika ut beroende på patientens besvär och behov.

Det är väldigt viktigt att vara insatt i alla de typer av behandlingar som finns och utförs.

5. Vilka är utmaningarna?
I det här jobbet utvecklas man hela tiden och lär sig nya saker. Nya material utvecklas och man är tvungen att hänga med.

6. Vilka råd vill du ge till dem som vill utbilda sig till tand­sköterska?
Man måste tycka om att möta olika typer av människor, gammal som ung. Det är också viktigt att vara uppdaterad och att vilja lära sig nya saker.

Frågor kring upplägg och innehåll: Karin Lidvall, utbildningsledare

mejl

Frågor om behörighet och antagning: Christer Löfven, koordinator YH

090-16 12 14, 070-605 03 77

mejl

För dig som inte bor i Umeå finns olika boendelösningar under utbildningstiden. Här kommer några exempel:

Bostadenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Nu finns möjlighet för YH-studerande att hyra studentrum hos Bostaden. Hyran ligger på 2 500-3 000 kronor/månad med hyresfria månader juni och juli.

57:anlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Billigt alternativ på Östra Norrlandsgatan 57 mitt emellan Centrum och Universitetet/Sjukhuset, där man kan få självhushåll för 210:- per natt.

Logi Väst på Storgatan 14B är ett litet pensionat Väst på Stan, endast 10 minuters promenad till citykärnan i Umeå. Tel: +4690148800, E-post: info@logivast.se

KFUM:s Vandrarhemlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Vandrarhem billigt och centralt på Järnvägsallén 20-22 i Umeå.

STF:s Vandrarhemlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Billigt alternativ mitt i centrala Umeå på Västra Esplanaden 10.

Hotell Pilenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Familjärt hotell på Pilgatan 5 i utkanten av centrum

Här finns flera alternativlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad: 7 maj 2021
Publicerad: 6 maj 2019