Stäng meddelande

Vård och omsorg

Kontakta Centrum för vuxenutbildning

Centrum för vuxenutbildning
Telefon: 090-16 17 20 (10.00–11.00 måndag–torsdag)

Besöksadress: Sveagatan 8

Kontakta personal

Kontakta Umeå kommun

Telefon: 090-16 10 00

Besöksadress: Skolgatan 31A, 901 84 Umeå
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-17.00

Vård och omsorg är en sektor som har stort behov av arbets­kraft. Som undersköterska eller motsvarande får du ett brett arbetsfält inom såväl offentlig som privat sektor.

Umevux är ett certifierat Vård- och omsorgscollege, vilket betyder att vårdbransch och utbildning tillsammans skapar en kvalitetssäkrad utbildning där du får den kompetens som efterfrågas på arbets­marknaden. Elever som klarar en utbildning inom ett VO-College får diplom.

Undersköterskutbildningen är på 1500 poäng, och det finns hos oss flera alternativ för hur du kan läsa utbildningen.

  • Du kan börja med att först läsa 800 poäng till vårdbiträde, du kan välja att stanna där eller fortsätta till undersköterska och du läser då de resterande 700 poängen. På undersköterskenivån väljer du sedan en vårdspecialisering inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård, psykiatri eller funktionshinder.
  • Du kan också välja att börja med att läsa 800 poäng till stödpersonal för arbete inom bl.a. funktionshinderomsorgen, du kan välja att stanna där eller fortsätta till undersköterska och läser då de resterande 700 poängen.

Mer information om de olika alternativen hittar du under "Kurser som ingår i utbildningen".

Som en del av utbildningen ingår 9–14 veckor APL, arbetsplatsförlagt lärande.

Studierna planeras utifrån dina tidigare kunskaper och erfarenheter, vilket kan valideras (bedömas och värderas), är du intresserad av att validera din utbildning kan du göra en ansökan till vår valideringsutbildning. Information om den finns på denna länk: Validering Vård- och omsorg

Utbildningen omfattar cirka 85 veckor på heltid.

Behöver du stöd i dina studier kontaktar du Stödfunktionen

Här nedan finns några kortare intervjuer från de som arbetar inom vården. Här får du ta del av tankar och reflektioner kring valet av yrke, arbete, driv och råd till dig som är är intresserad av arbete inom vården.

Matilda, personlig assistent

Surachai, undersköterska i hemtjänsten

Ylva, stödassistent funktionshinderomsorgen

Stina, personlig assistent

Vad är VO-College?

Vård- och omsorgscollege, VO-College, är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg. VO-College ger den studerande en modern utbildning med hög kvalitet inom både teori och praktik.

Läs mer här: VO-College Västerbottens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Som elev vid Umevux Vårdutbildning har du möjlighet att validera både din praktiska och/eller teoretiska kompetens inom vård och omsorg. När man validerar innebär det att att vi bedömer och värderar dina tidigare erfarenheter och kunskap kopplat till utbildningen. Utbildningen kan på så sätt förkortas eller anpassas. Kontakta vår studie- och yrkesvägledare för mer information.


Är du intresserad av att validera din utbildning kan du göra en ansökan till vår valideringsutbildning. Information om den finns på denna länk: Validering Vård- och omsorg


Information om validering från Skolverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 december 2023
Sidan publicerad av: Nikita Björnebäck