Kontakta Midgårdsskolan

Besöksadress: Regementsområdet/Umestan

Bild för 'Restaurang- och livsmedelsprogrammet'

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

För dig som vill arbeta i en bransch med goda framtidsutsikter
1 Inriktning:
  • Kök och servering

Är du intresserad av mat och dryck och har förmågan att kombinera nya smaker, eller vill lära dig det? Då är Restaurang och livsmedelsprogrammet på Midgårdsskolan något för dig. Vi ger dig en utbildning med möjlighet till arbete direkt efter gymnasiet inom en bransch med goda framtidsutsikter.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är en rolig och kreativ utbildning där du får utveckla dina kunskaper och färdigheter inom matlagning och servering. Här får du lära dig grunderna för att laga välsmakande och näringsriktig mat. Det gör du genom att komponera dina egna matsedlar, välja råvaror, presentera maten och planera arbetet. Du får även kunskaper i serviceyrket, med allt ifrån att kunna bemöta gäster samt servera och rekommendera mat och dryck.

Vi har ett gott samarbete med branschen och kan erbjuda minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får lära dig mer yrkeskunskaper och skapa viktiga nätverk. Under din APL får du möjlighet att lära dig nya saker och öva på dina yrkersfärdigheter, så att du mer förståelse i vad yrket innebär i praktiken.

När du satsar på Restaurang- och livsmedelsprogrammet satsar du på en bransch som är i behov av intresserade, kompetenta och professionella personalgrupper världen över. Utbildningen ger dig viktiga kompetenser inom service, kommunikation och produktkunskap. Du erbjuds även entreprenörskap som en valbar kurs.

Vi har flera kända kockar bland våra tidigare elever t.ex. Mattias Dahlgren, Melker Andersson, Thomas Sjögren samt bröderna Åkerlund som driver delikatessbutiken Duo i Umeå.

Efter utbildningen har du en yrkesexamen med behörighet att påbörja din yrkesbana eller fortsätta studera på yrkeshögskola. Om du vill läsa vidare på högskola eller universitet efter avslutade gymnasiestudier har du goda möjligheter att under din tid hos oss läsa kurser som ger dig behörighet till vidare studier. Kontakta vår studie- och yrkesvägledare om du vill veta mer.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

APL
Egen dator

På inriktningen Kök och servering jobbar vi med matlagning, servering och dryck inom olika former av restaurangverksamheter. Du lär dig att skapa vackra och välsmakande maträtter samt hur du ger gästerna en god och personlig service.

Ämnen och poäng

• Gymnasiearbete 100

Ladda ner detaljerad poängplan

Under utbildningen