Kontakta Midgårdsskolan

Besöksadress: Regementsområdet/Umestan

Bild för 'Estetiska programmet inriktning Teater'

Estetiska programmet inriktning Teater

Högskoleförberedande program för dig som vill ha flera valmöjligheter i framtiden
1 Inriktning:
  • Teater

Estetiska programmet med inriktning Teater är ett högskoleförberedande program där du får kunskap om teater och teaterns olika uttryck; skådespeleri, regi, dramatik, scenografi, mask och kostym men också om teaterns teori, samhällsfunktion och historia. Utbildningen ger en god grund för flera konstnärliga yrken samt för yrken där du arbetar med människor t.ex. inom vård, omsorg, utbildning och service.

Som elev på Estetiska programmet med inriktning Teater får du utveckla ditt skapande och din sceniska förmåga samt lära dig kommunicera med en publik. Du får pröva på att jobba i olika konstnärliga team och genomföra en större teaterproduktion där du får teoretisk och praktisk kunskap om hur arbetsprocessen från idé till färdig föreställning ser ut.

Utbildningen passar dig som vill lära dig vad det innebär att arbeta inom teater. Hos oss utvecklar du din förmåga att gestalta olika karaktärer men också att tolka andras sceniska gestaltningar. Under ditt sista år får du pröva på teaterns olika yrkesområden under en större produktion där du, utöver skådespeleri, får arbeta med producentskap, marknadsföring och dokumentation. Hos oss får du också kontinuerligt se och ta del av aktuell scenkonst.

Du behöver inte ha förkunskaper men utbildningen passar dig som har intresse för teater, gillar att jobba tillsammans med andra, vill lära dig allt om arbetet på och utanför scenen och har intresse av att jobba med olika konstnärliga uttryck.

Maxa din utbildning

Din utbildning består av 2500 poäng varav 2000 poäng utgör programmets bas. I basen ingår både gymnasiegemensamma kurser, t.ex. svenska och matematik, och olika teaterkurser. De resterande 500 poängen väljer du själv hur du vill använda. Vi har ett brett urval av valbara kurser vilket gör att du både kan välja att fördjupa dig ytterligare inom teater eller läsa kurser som ger dig en bredare kompetens, fler meritpoäng eller högre behörighet inför fortsatta studier. Oavsett vilka kurser du väljer får du en högskoleförberedande utbildning och våra studie- och yrkesvägledare finns här för att hjälpa dig i ditt val.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

Egen dator

• Valbar fördjupning 300
  • Gymnasiearbete 100
Under utbildningen