Kontakta Midgårdsskolan

Besöksadress: Regementsområdet/Umestan

Bild för 'Estetiska programmet inriktning Estetik & media'

Estetiska programmet inriktning Estetik & media

Högskoleförberedande program för dig som vill ha flera valmöjligheter i framtiden
2 Profiler:
  • Media
  • Film

Estetiska programmet inriktning Estetik och media är ett högskoleförberedande program där du får arbeta kreativt med text och bild i både digitala och analoga medier. Utbildningen passar dig som utveckla din kommunikativa förmåga samtidigt som du får behörighet till vidare studier vid högskola eller universitet. Oavsett vad du väljer att göra i framtiden kommer du att ha nytta av de kunskaper och kompetenser som du får på programmet.

Hos oss får du lära dig att förstå och analysera olika medier men också att producera eget innehåll till olika typer av medium. Du får bl.a. skapa och formge trycksaker och digitala produktioner, t.ex. tidningar, fotografier, affischer, reklam, logotyper och stopmotionfilm. En stor del av arbetet sker i professionella programvaror som InDesign, Illustrator och Photoshop men du får också arbeta utanför datorn och lära dig använda analoga tekniker och textkommunikation. Genom att varva studiebesök med verklighetsnära case och projekt från både interna och externa uppdragsgivare får du träna din kreativitet, hitta nya lösningar och utveckla din förmåga att kommunicera i text och bild.

Maxa din utbildning

Din utbildning består av 2500 poäng varav 2000 poäng utgör programmets bas. I basen ingår både gymnasiegemensamma kurser, t.ex. svenska och matematik, och olika mediekurser. De resterande 500 poängen väljer du själv hur du vill använda. Vi har ett brett urval av valbara kurser vilket gör att du både kan välja att fördjupa dig ytterligare inom film och media eller läsa kurser som ger dig en bredare kompetens, fler meritpoäng eller högre behörighet inför fortsatta studier. Oavsett vilka kurser du väljer får du en högskoleförberedande utbildning och våra studie- och yrkesvägledare finns här för att hjälpa dig i ditt val.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

Egen dator
Maxa din utbildning
Professionella samarbeten

Programprofiler

Under årskurs 1 läser alla elever samma kurser, bl.a. grunderna i foto, bildberättande och bildmanus, ljud och ljudberättande, videoredigering och filmberättande samt grafisk design. Inför årskurs 2 väljer du sedan en av två programprofiler:

Här läser du filmrelaterade ämnen i kurserna Filmproduktion 1 samt Film och Tv-produktion 1. Inom ramen för individuella val kan du fördjupa dig ytterligare i ämnet genom att välja kurserna Film och tv-produktion 2 samt Ljud och ljus.

Här läser du en blandning av medierelaterade ämnen i kurserna Fotografisk bild 1 och Grafisk kommunikation 1. Inom ramen för individuella val kan du fördjupa dig ytterligare i ämnet genom att välja kurserna Fotografisk bild 2 och Grafisk illustration.

Ämnen och poäng

• Gymnasiearbete 100
Under utbildningen
  • Arbetsplatsförlagd praktik