Kontakta Forslundagymnasiet

Besöksadress: Forslunda 1

Bild för 'Eftergymnasial utbildning'

Eftergymnasial utbildning

Välkommen att läsa eftergymnasial utbildning på Forslundagymnasiet!
1 Utbildning:
  • Driftledare lantbruk

Bli en del av en grön framtid med hållbar livsmedelsproduktion. Den här utbildningen vänder sig till dig som kanske redan är i näringen och vill vidareutbilda dig för mer kvalificerade uppgifter och ett ökat helhetsansvar. Den är även för dig som vill ta klivet in i näringen med sikte på framtida drift av egen verksamhet och eget företagande.

Utbildningen startar 30 september och omfattar 60 veckor under cirka 1,5 år. Naturbruksgymnasierna Forslunda i Umeå, Nytorp i Arbrå samt Torsta i Ås samverkar för att erbjuda spets- och driftledarkompetens i hela norra Sverige. Vägarna till behörighet och antagning är många så tveka inte om du vill vara med och utveckla en spännande bransch som kombinerar högteknologisk kompetens med de biologiska och levande processerna hos djur och natur.

Ansökningsperiod 1 mars-29 maj.

Kurser som ingår i utbildningen

Kursnamn

Yrkeshögskolepoäng

(5 p motsvarar en veckas heltidsstudier)

Entreprenörskap och företagande

Examensarbete - Affärs eller driftplan

Jordbrukets miljöpåverkan

Jordbrukspolitik och marknad

Ledarskap och arbetsorganisation

LIA 1 - Produktionskvalitet och förbättringsarbete

LIA 2 - Arbetsledning och arbetsmiljö

LIA 3 - Driftsledning och planering

Odling av foderväxter

Totalt 235 poäng

Valbara kurser (totalt 65 p ska väljas)

Kursnamn

Yrkeshögskolepoäng

Djurförsörjning och djurens välfärd nötkreatur

Djurvälfärd, fårhälsa och lamning

Maskinsystem och byggnader nötkreatur

Produktionsmodeller, byggnader och hanteringssystem får/lamm

Ull- och skinnförädling

Utfodring av får/lamm

Utfodring av nötkreatur

Fullständig utbildningsplan

Utbildningen kommer drivas delvis på distans med daglig kontakt via datorn samt en del online-föreläsningar och annan distansundervisning. Dessutom ingår ett antal obligatoriska lokala träffar på ett antal orter i norra Sverige samt några gemensamma uppsamlingar på Forslundagymnasiet i Umeå.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet till Yrkeshögskolan enligt 3 kap 1§ har den som;

1. Avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
  2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
  3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning eller
  4. Genom svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Särskilda förkunskapskrav utöver grundläggande behörighet

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

• Djuren i naturbruket, 100 p
  • Fordon och redskap, 100 p
  • Marken och växternas biologi, 100 p

Yrkeserfarenhet krävs
Minst ett års praktisk lantbrukserfarenhet på halvtid kopplat till såväl växtodling som djurskötsel i någon form, eller annat som kan bedömas likvärdigt.

Saknar du formell behörighet och även reell kompetens som kan bedömas likvärdigt? Ingen panik, det kan finnas möjlighet att ta sig in på utbildningen ändå via en så kallad BFU, behörighetsgivande förutbildning.

BFU är en kortare utbildning innan själva Yh-utbildningen som fokuserar på de särskilda förkunskaperna som behövs. De som antas och blir godkända på genomgången BFU är sedan automatiskt garanterade en plats på utbildningen.

OBS! Du måste först ansöka till utbildningen som vanligt för att kunna få ett erbjudande om att eventuellt gå en BFU. Det är dock inte helt säkert att sådan startar då det beror på hur många behöriga som sökt till utbildningen.

För frågor kring behörighet och antagning samt innehåll och upplägg

Evelin Örtelius

studie- och yrkesvägledare

090–16 11 44

070–610 01 09

Mejl

För övriga frågor

Annika Svensson

Ansvarig chef/rektor

Mejl

För dig som inte bor i Umeå finns olika boendelösningar under utbildningstiden. Här kommer några exempel:

Bostadenlänk till annan webbplats Nu finns möjlighet för YH-studerande att hyra studentrum hos Bostaden. Hyran ligger på 2 500-3 000 kronor/månad med hyresfria månader juni och juli.

57:anlänk till annan webbplats Billigt alternativ på Östra Norrlandsgatan 57 mitt emellan Centrum och Universitetet/Sjukhuset, där man kan få självhushåll för 210:- per natt.

Logi Västlänk till annan webbplats på Storgatan 14B är ett litet pensionat Väst på Stan, endast 10 minuters promenad till citykärnan i Umeå.

Hotell Gamla Fängelsetlänk till annan webbplats Prisvärt boende i det gamla länsfängelset i Umeå på Storgatan 62, beläget Öst på stan, mittemot Länsstyrelsen i Västerbotten.

KFUM:s Vandrarhemlänk till annan webbplats Vandrarhem billigt och centralt på Järnvägsallén 20-22 i Umeå.

STF:s Vandrarhemlänk till annan webbplats Billigt alternativ mitt i centrala Umeå på Västra Esplanaden 10.

Hotell Pilenlänk till annan webbplats Familjärt hotell på Pilgatan 5 i utkanten av centrum

Här finns fler alternativlänk till annan webbplats

Sidan under uppdatering.

Senast uppdaterad: 6 mars 2019