Kontakta Dragonskolan

Besöksadress: Dragongatan 1, Umeå

Bild för 'Språkintroduktion'

Språkintroduktion

Introduktionsprogram för dig som nyligen anlänt till Sverige
3 Steg:
  • 2
  • 3
  • 4

Språkintroduktion är ett program för dig som är i åldern 16–20 år, ny i Sverige och vill studera för att få godkända betyg motsvarande årskurs 9. Målet är att du ska kunna börja på ett gymnasieprogram eller gå vidare till annan utbildning.

När du börjar på programmet får du en individuell studieplan upprättad efter dina egna behov och förutsättningar. Efter samtal, kartläggning och tester placeras du i de ämnesgrupper som passar just din kunskapsnivå. Du får också studiehandledning i ditt modersmål vilket underlättar studierna.

Under utbildningen får du läsa svenska, engelska, matte, idrott, samhällsorienterande ämnen (so) och naturorienterande ämnen (no).

När du har fått din behörighet kan du söka vidare till nationella program på gymnasiet, folkhögskola, Komvux, svenska för invandrare (SFI) eller gå ut i arbetslivet.

Språkintroduktion har en kontinuerlig intagning över året.

Unga Nya I Kommunen (UNIK)

Som elev på Språkintroduktion i Umeå börjar du på UNIK. UNIK är ett sex veckor långt program där du lär dig svenska på förmiddagarna. På eftermiddagarna får du grundläggande kunskap om det svenska samhället. Detta sker genom värderingsövningar, samarbetsövningar och föreläsningar samt studiebesök hos olika föreningar och myndigheter. Under tiden på UNIK kartläggs också dina kunskaper i svenska och andra skolämnen.

Verksamhetens mål och syfte är att nyanlända ungdomar ska få en bättre introduktion till det svenska samhället och att främja integration. UNIK ger ungdomarna en stabil grund att stå på inför fortsatta studier på SI, gymnasiet eller SFI och är det enda programmet av sitt slag i Sverige.

Eva Koppari

studie- och yrkesvägledare