Kontakta Dragonskolan

Besöksadress: Dragongatan 1, Umeå

Bild för 'Lärlingsutbildning'

Lärlingsutbildning

En satsning på framtiden och en väg till arbete
6 Program:
  • Barn- och fritidsprogrammet
  • Fordons- och transportprogrammet
  • Handels- och administrationsprogrammet
  • Industritekniska programmet
  • Restaurang- och livsmedelsprogrammet
  • Vård- och omsorgsprogrammet

Ett yrkesprogram kan läsas på två olika sätt – skolförlagt eller som lärling. Som lärling sker hälften av utbildningen på en arbetsplats som du själv kan vara med och välja.

Under utbildningstiden kommer du första året att vara på en arbetsplats två veckor åt gången och en vecka i skolan – två veckor ute, en vecka inne. Den arbetsplatsförlagda tiden börjar efter höstlovet i åk 1.

Som lärling går du i samma klass oavsett vilket program du valt. De veckor du är i skolan läser du gymnasiegemensamma ämnen tillsammans med andra lärlingselever och har yrkesteori. Du får samma fördelar som andra elever; du tillhör en klass under den skolförlagda tiden då du läser gymnasiegemensamma kurser och du och dina klasskamrater får en god sammanhållning.

Lärlingsutbildningen ger dig massor med arbetslivserfarenhet och med stöd av yrkeslärare och handledare på arbetsplatsen får du möjlighet att lära dig ett yrke.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

APL
Diplom
Egen dator

Som lärling kan du läsa Barn- och fritidsprogrammets inriktning pedagogiskt arbete som lärling.

Som lärling kan du läsa Fordons- och transportprogrammets inriktning personbil som lärling.

Som lärling kan du läsa Handels- och administrationsprogrammets inriktning handel och service som lärling.

Som lärling kan du läsa Industritekniska programmets inriktningar driftsäkerhet och underhåll, produkt- och maskinteknik samt svetsteknik som lärling.

Som lärling kan du läsa Restaurang- och livsmedelsprogrammets inriktningar bageri och konditori, färskvaror, delikatess och catering samt kök och servering som lärling.

Som lärling kan du läsa Vård- och omsorgsprogrammets inriktning hälsa och sjukvård som lärling.

Ämnen och poäng

• Engelska 5 100
  • Historia 1a:1 50
  • Idrott och hälsa 1 100