Kontakta Dragonskolan

Besöksadress: Dragongatan 1, Umeå

Bild för 'Lärlingsutbildning'

Lärlingsutbildning

En satsning på framtiden och en väg till arbete
6 Program:
  • Barn- och fritidsprogrammet
  • Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning måleri
  • Fordons- och transportprogrammet
  • Industritekniska programmet
  • Restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktning bageri
  • Vård- och omsorgsprogrammet

Ett yrkesprogram kan läsas på två olika sätt – skolförlagt eller som lärling. Som lärling sker hälften av utbildningen på en arbetsplats som du själv kan vara med och välja.

Under utbildningstiden kommer du första året att vara på en arbetsplats två veckor åt gången och en vecka i skolan – två veckor ute, en vecka inne. Den arbetsplatsförlagda tiden börjar efter höstlovet i åk 1.

Som lärling går du i samma klass oavsett vilket program du valt. De veckor du är i skolan läser du gymnasiegemensamma ämnen tillsammans med andra lärlingselever och har yrkesteori. Du får samma fördelar som andra elever; du tillhör en klass under den skolförlagda tiden då du läser gymnasiegemensamma kurser och du och dina klasskamrater får en god sammanhållning.

Lärlingsutbildningen ger dig massor med arbetslivserfarenhet och med stöd av yrkeslärare och handledare på arbetsplatsen får du möjlighet att lära dig ett yrke.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

APL
Diplom
Egen dator

Som lärling kan du läsa Barn- och fritidsprogrammets inriktning pedagogiskt arbete.

Som lärling kan du läsa Bygg- och anläggningsprogrammets inriktning måleri.

Som lärling kan du läsa Fordons- och transportprogrammets inriktning personbil samt lastbil och mobila maskiner.

Som lärling kan du läsa Handels- och administrationsprogrammets inriktning handel och service.

Observera att från och med hösten 2019 så kommer Handels- och administrationsprogrammet att starta på Maja Beskowgymnasiet. Elever som läsåret 2018/19 går i åk 1 och 2 kommer fortsatt att tillhöra Dragonskolan - inga nuvarande elever flyttas.

Som lärling kan du läsa Industritekniska programmets inriktningar driftsäkerhet och underhåll samt produkt- och maskinteknik.

Som lärling kan du läsa Restaurang- och livsmedelsprogrammets inriktning bageri på Dragonskolan.

Observera att från och med hösten 2019 så kommer Restaurang- och livsmedelsprogrammets inriktningar färskvaror, delikatess och catering samt kök och servering att starta på Maja Beskowgymnasiet. Elever som läsåret 2018/19 går i åk 1 och 2 kommer fortsatt att tillhöra Dragonskolan - inga nuvarande elever flyttas.

Som lärling kan du läsa Vård- och omsorgsprogrammets inriktning hälsa och sjukvård.

Ämnen och poäng

• Engelska 5 100
  • Historia 1a:1 50
  • Idrott och hälsa 1 100