Kontakta Dragonskolan

Besöksadress: Dragongatan 1, 903 22 Umeå

Bild för 'Lärlingsutbildning'

Lärlingsutbildning

En satsning på framtiden och en väg till arbete
6 Program:
  • Barn- och fritidsprogrammet
  • Bygg- och anläggningsprogrammet
  • Fordons- och transportprogrammet
  • Industritekniska programmet
  • Restaurang- och livsmedelsprogrammet
  • Vård- och omsorgsprogrammet

Ett yrkesprogram kan läsas på två olika sätt – skolförlagt eller som lärling. Som lärling sker hälften av utbildningen på en arbetsplats som du själv kan vara med och välja.

Under utbildningstiden kommer du första året att vara på en arbetsplats två veckor åt gången och en vecka i skolan – två veckor ute, en vecka inne. Den arbetsplatsförlagda tiden börjar efter höstlovet i åk 1.

Som lärling går du i samma klass oavsett vilket program du valt. De veckor du är i skolan läser du gymnasiegemensamma ämnen tillsammans med andra lärlingselever och har yrkesteori. Du får samma fördelar som andra elever; du tillhör en klass under den skolförlagda tiden då du läser gymnasiegemensamma kurser och du och dina klasskamrater får en god sammanhållning.

Lärlingsutbildningen ger dig massor med arbetslivserfarenhet och med stöd av yrkeslärare och handledare på arbetsplatsen får du möjlighet att lära dig ett yrke.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Västerbottens län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats finns även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

APL
Diplom
Egen dator

Som lärling kan du läsa Barn- och fritidsprogrammets inriktning pedagogiskt arbete.

Som lärling kan du läsa Bygg- och anläggningsprogrammets inriktning plåtslageri.

Som lärling kan du läsa Fordons- och transportprogrammets inriktningar personbil, lastbil och mobila maskiner samt karosseri och lackering.

Som lärling kan du läsa Industritekniska programmets inriktning produkt- och maskinteknik.

Som lärling kan du läsa Restaurang- och livsmedelsprogrammets inriktning bageri och konditori på Dragonskolan.

Som lärling kan du läsa Vård- och omsorgsprogrammets inriktning hälsa och sjukvård.

Ämnen och poäng

• Engelska 5 100
  • Historia 1a:1 50
  • Idrott och hälsa 1 100
  • Matematik 1a 100
  • Naturkunskap 1a:1 50
  • Religionskunskap 1 50
  • Samhällskunskap 1a:1 50
  • Svenska 1 100
  • Svenska 2 100
  • Karaktärsämnen 1500
  • Individuellt val 200
  • Gymnasiearbete 100

Klicka här för att se våra detaljerade poängplanerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
(OBS! Du kan navigera mellan de olika programmens
poängplaner genom att byta flik nertill i dokumentet)

Under utbildningen
  • 1 vecka på skolan - 2 veckor på en arbetsplats
  • Arbetsplatsförlagd praktik (APL)
Efter studenten
  • Yrkesexamen
  • Arbete inom respektive yrkesområde
  • Högskolestudier (kräver grundläggande och/eller särskild behörighet)

Efter högskolestudier
  • Egen företagare

Patrik Henriksson

Maria Andersson

studie- och yrkesvägledare/
koordinator

090-16 24 68,

Fredrik Sandström

studie- och yrkesvägledare/
koordinator

090-16 24 68,

mejl

Har du intresse och talang för ett visst yrke? Lär du dig bäst genom att göra, inte bara att läsa hur man gör?

Alla är olika och vissa lär sig bättre genom att jobba, på riktigt. Om du känner igen dig så kan GLA vara rätt för dig.

• När du läser GLA är du anställd och har en arbetsgivare som satsar på dig. Arbetsplatsen är en del av skolan.
  • Du får redan nu jobba med det som du vill göra och är bra på.
  • Med GLA kan du välja. Du har stor chans att få ett bra jobb direkt efter gymnasiet eller plugga vidare på högskolan.
  • Du får din första anställning på ditt CV och du får lön under tiden du utbildar dig.
  • Du har en arbetsgivare som satsar på dig och din utbildning.

Läs mer om GLA på gymnasielarling.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad: 25 april 2019
Publicerad: 4 juni 2017