Midgård

Vård- och omsorgsprogrammet

Är du intresserad av människor? Vill du gå en spännande yrkesutbildning och få jobb direkt efter gymnasiet? Då är Vård- och omsorgsprogrammet något för dig! Efter tre år är du redo att arbeta som undersköterska inom sjukvård eller friskvård, både i Sverige och andra länder. Utbildningen ger också en god grund för vidare studier på högskolan.

Utbildningen är kvalitetssäkrad inom Vård- och omsorgscollege, vilket innebär att skolan har ett nära samarbete med arbetsgivare inom vård och omsorg för planering av innehåll samt upplägg av utbildningen.

Vård- och omsorgsprogrammet är en utbildning särskilt inriktad mot vård, hälsa och omvårdnad. Utöver de gymnasiegemensamma ämnena läser du bland annat akutsjukvård, hälsopedagogik, medicin, psykiatri och internationellt arbete.

Garanterad feriepraktik och jobbgaranti efter utbildningen

Du har också möjlighet att arbeta under studietiden. Umeå kommun erbjuder tre veckors ferieprao efter åk 1. Elever som går Vård- och omsorgsprogrammet prioriteras för arbete inom vård och omsorg. Dessutom finns möjligheter till sommarjobb och extrajobb då du fyllt 18 år.

Efter att du avslutat och blivit godkänd på utbildningen, dvs. efter att du tagit din gymnasieexamen, erbjuder Umeå kommun också dig arbete som undersköterska eller boendehandledare.

ArbetsPlatsförlagt Lärande (APL)

Under minst 15 veckor fördelat på de tre åren befinner du dig på praktik, så kallad APL, ute på olika arbetsplatser.

• år 1 inom äldreomsorg
  • år 2 inom sjukvård eller handikappomsorg
  • år 3 inom sjukvård eller psykiatri

Högskolebehörighet

Visst vet du att alla yrkesprogram ger möjlighet till grundläggande högskolebehörighet. Kontakta vår studie- och yrkesvägledare för mer information (se kontaktuppgifter i högerspalten).

Exempel på framtida yrken:

• Undersköterska
  • Ambulanssjukvårdare
  • Arbetsterapeut
  • Barnmorska
  • Biståndsarbetare
  • Sjuksköterska
Hade du nytta av informationen?
(13 röster)

Carina Claesson Söderström
070- 686 37 07
mejl

Grethel Burström
studie- och yrkesvägledare
mejl

Klicka för att förstora

Midgårdsskolan
Regementsområdet

Sidan granskad av Therése Svärd

2017-01-13

Umeås kommunala skolor har behöriga lärare, specialpedagoger, skolsköterskor, kuratorer, skolläkare, studievägledare, IT-tekniker, idrottshallar, skolbibliotek — och allt annat som behövs för att ditt barn ska få chansen att utvecklas efter sina förutsättningar.