Urban agility för Dumle mitt i stan

Glashuset. Hundeleverna på Forslundagymnasiet visade i går upp sig utanför Glashuset. Ida Mosesson tränar här stadsagility med hunden Dumle. Stadsagility handlar om att ta vad som finns i staden för att träna hundarna.

Djuren intar Glashuset I går gick det att se glada hundar som tränade på parkbänkar på Rådhustorget. Det var Forslundagymnasiets hundelever som visade upp sig.

Denna vecka är det Forslundagymnasiet som visar upp sig i Glashuset. I samband med det blir det flera föreläsningar, uppvisningar och andra aktiviteter.

I går var det bland annat stadsagility. Hundarna gick på bänkarna och hoppade i hål i staketet.

- Det handlar om hur man kan aktivera sin hund i stan, berättar Ulf Sörlin, lärare i hundkunskap på Forslundagymnasiet.

Nästan allt som finns i stan går att använda som träningsredskap. Eleven Helena Magnusson har fått sin hund Jagger att hoppas upp på en soptunna.

Två kungspyton
På Forslundagymnasiet finns det utbildningar för den som vill jobba med olika sorters djur. Förutom lantbruksdjur och hundar kan du lära dig att arbeta med kräldjur.

På Glashusets vägg finns det därför en storbildsskärm som visar en orm. Nyfikna Umebor går fram för att se bättre. Det visar sig att inne i Glashuset finns två kungspytonormar som filmas hela tiden. Vi går in för att få lite mer närkontakt med ormarna. De krälar omkring fritt i glasburen. Men är noga bevakade av djurskötarna.

Ulrika Lundgren, lärare och djurvårdare på Forslundagymnasiet, går omkring med en orm som slingrat sig runt hennes arm. De ser ut att mysa tillsammans.

- Vill du hålla den, frågar hon besökare.
De flesta säger nej. Men några modiga klappar den i alla fall.

Kors liv
Måndagen var mest hundarnas dag i glashuset. Idag, tisdag, är det trädgårdsutbildningarna som visar upp sig och på onsdag är det mest hästar i fokus. Under veckan kan du bland annat få delta i tävlingen "gissa bajset", köra en häst virtuellt och på lördag kan du få reda på hur kor ser på livet.

Jeanette Johnsson
Västerbottens Kuriren
2010-10-12

Hade du nytta av informationen?
(3 röster)

Sidan granskad av

Siv Andersson

2010-10-13 12.17

Umeås kommunala skolor har behöriga lärare, specialpedagoger, skolsköterskor, kuratorer, skolläkare, studievägledare, IT-tekniker, idrottshallar, skolbibliotek — och allt annat som behövs för att ditt barn ska få chansen att utvecklas efter sina förutsättningar.