Några skolklasser hörde till de nyfiknas skara när Dora, Sköna, Spena och de andra kossorna i Forslundagymnasiets ladugårdar överlyckliga rusade ut till sommarens frihet och fröjder.

Släppfest med våryra kossor

Prick 11.00 öppnade djurskötaren Per-Åke Säfström den blå ladugårdsporten. Dora, Sköna och Spena kunde kopiöst förtjusta rusa ut i sommarens frihet och fröjd. Där fanns förståd också en Madonna. Det här var ju stor premiär — årets första kosläpp inför publik i länet.

Fest föreställningen med 55 ystert hoppande, buffande och tjurrusande kossor spelades upp bakom Forslundagymnasiets ladugårdar, dit ett 100-tal åskådare sökt sig för att uppleva detta pålitliga tecken på att sommaren är i antågande.

På absolut första parkett med bara ett dike och ett elstängsel mellan sig och de fyrbenta aktörerna, hade makarna Mats och Eva Boström slagit sig ner på en filt. Med lunchtallriken i högsta hugg.
- Jag hämtade Eva från jobbet för en tidigt lunch, en romantisk picknick, berättar Mats Boström skrattande kort innan showen startade.

Lyckan lyser
Han hade sett kosläpp, eller betessläpp som expertisen på Forslunda föredrar att kalla tilldragelsen, i tevereklamen och sökt efter ett sådant skådespel i umetrakten på LRFs hemsida. Där hade Mats funnit gårdagens premiär. Svårare var det inte. Men romantiskt..?
- Inte, fastslog hustrun Eva och log.

Att kosläpp är en upplevelse, värd att söka upp, lär däremot knappast råda några delade meningar om. Att få se 778 Spena, 709 Dora, 754 Madonna och 777 Sköna, även kallad Tiger, och deras kompisar lyckligt rusa ut i spenaten värmer hjärtat. Lyckan lyser om alla kossor, oavsett de är av fabrikat SRB, SKB, SJB eller SLB, de fyra mjölkraser som förekommer på Forslunda och i Sverige.

Inne på natten
- Dom är förstås glada över att få så mycket mer utrymme efter en vinter i ladugården, tippade Sofia Morén, djurskötare som hjälpte till vid den udda släppfesten.
- Fast den första tiden, innan gräset hunnit växa till sig och det finns lite fodertillgång, tar vi in korna till natten.

För den som missade dagens show kommer snart nya chanser. Klockan 12.00 den 30 maj vid Stöcke strandängar, 10.00 den 5 juni på Röbäcksdalen och 11.30 den 6 juni hos Ulf Johansson i Röbäck.

Benny Stiegler
Västerbottens Kuriren
2009-05-21

Hade du nytta av informationen?
(3 röster)

Sidan granskad av

Siv Andersson

2009-05-25 11.53

Umeås kommunala skolor har behöriga lärare, specialpedagoger, skolsköterskor, kuratorer, skolläkare, studievägledare, IT-tekniker, idrottshallar, skolbibliotek — och allt annat som behövs för att ditt barn ska få chansen att utvecklas efter sina förutsättningar.