Drömmen om Australien

blev verklighet i Nya Zeeland

Utopin var att praktisera i Australien.
Bara några breddgrader söderut fanns verkligheten där drömmen skulle slå in. Mikaela och Jenny åker till Nya Zeeland på praktik på ett djurvattenland.

Mikaela Sandström och Jenny Jonsson går sista året på Djurvårdsprogrammet på Forslunda. Med ämnen som djursjukvård, etologi, hundar och sällskapsdjur går de ut som färdiga djurvårdare i juni. Båda är överens om vad som är det bästa med programmet.
- Att vi har så mycket praktik!

Allt som allt har de 15 veckors praktik på de tre åren. Tidigare har de tillbringat den på skolan, i djuraffärer och i Irland. Den här gången ligger äventyret många fler mil bort — i Nya Zeeland.

Galen tanke
- När vi var i Irland tillsammans med två klasskompisar pratade vi om hur kul det vore att åka till Australien, berättar Jenny.
- Men det kändes som en galen tanke som aldrig skulle bli av, fortsätter Mikaela.

I slutändan blev det alltså Nya Zeeland. Ett resultat av Mikaelas flitighet:
- Redan i september skrev jag och sökte praktikplats på olika ställen, ett av dem låg i Naiper på Nya Zeeland.
- Beskedet om det kommunala bidraget och sådant kom inte förrän i januari så det hela är ändå ganska nytt, säger Jenny som blev tillfrågad av Mikaela att följa med.

Platsen för praktiken är vattenlandet Marineland of Nya Zeeland. Tre veckor ska de tillbringa där.
- Ägarna är ett par. Till en början ska vi få bo hos dem med sedan flyttar vi till ett vandrarhem alldeles bredvid parken, berättar Mikaela.
- Den sista veckan ska vi dock bo hos paret igen. De vill att vi ska få uppleva deras kultur med mat, rutiner och sådant, tillägger Jenny.

På Marineland finns djur som sälar, pingviner och sjölejon.

Delfinerna dog
- Till och med september hade de också ett delfinarium. Det var det som lockade mig att söka praktikplats där. Tyvärr dog de sista delfinerna och sedan dess har de inte fått skaffa nya, säger Mikaela.
- Mannen i paret har dock ordnat så att vi ska få åka och titta på vilda delfiner, ler Jenny.

Tjejerna berättar att paret verkar väldigt hjälpsamma. Båda har mailkontakt med dem och av arbetsuppgifterna de fått veta lär de inte ha tråkigt.
- De har skickat hem broschyrer med platser vi ska få besöka och sådant. Bredvid Marineland ligger också ett akvarium med hajar och andra fiskar. Där ska vi också få hjälpa till, säger Jenny.
Mikaela fortsätter:
- På många ställen får man bara städa och göra sådana uppgifter. Här kommer vi få se allt och göra allt. Mata och ta hand om djuren exempelvis.

Under deras praktik på Irland bloggade de för att andra skulle kunna läsa vad de höll på med. Något de planerar att göra den här gången också..
- Vi tar med dator så vi kan skriva när vi får tid, säger Jenny.
- Bloggadressen kommer att dyka på skolans hemsida, informerar Mikaela.

Anna Boström
Västerbottens Kuriren

Hade du nytta av informationen?
(5 röster)
Marineland of New Zealand - Napier

Sidan granskad av

Siv Andersson

2009-03-16 12.22

Umeås kommunala skolor har behöriga lärare, specialpedagoger, skolsköterskor, kuratorer, skolläkare, studievägledare, IT-tekniker, idrottshallar, skolbibliotek — och allt annat som behövs för att ditt barn ska få chansen att utvecklas efter sina förutsättningar.